Skuffelser. Tyrkiets regeringsleder, Ahmet Davutoglu, må være forberedt på skuffelser på dagens topmøde.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Skuffelser. Tyrkiets regeringsleder, Ahmet Davutoglu, må være forberedt på skuffelser på dagens topmøde.

Internationalt

Tyrkisk leder må være forberedt på skuffelser

EU opgiver at opfylde alle tyrkernes ønsker, når topmøde om flygtninge fortsætter fredag.

Internationalt

Europæiske ledere er nu nået til en foreløbig aftale om, hvad EU kan tilbyde Tyrkiet til gengæld for en flygtningepagt. Men der er umiddelbart lagt op til svære forhandlinger om et kompromis med tyrkerne fredag.

»Forhandlingerne bliver ikke nemme«, lyder det fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, der er den største støtte af en aftale med Tyrkiet.

Det virkelig afgørende spørgsmål bliver, hvad tyrkerne kan acceptere at give afkald på i deres krav

Kort efter midnat afsluttede de 28 EU-landes ledere en forberedende topmødemiddag, der endte med en »fælles forståelse« af status i forhandlingerne, men tilsyneladende ikke noget endeligt ultimatum fra unionens side.

EU-præsident Donald Tusk holder ingen officiel pressekonference i nat for at forklare de europæiske lederes resultat. Men han har nu et mandat til at forhandle videre med tyrkerne.

»Enighed om en EU-position. EU's præsident vil præsentere den for Tyrkiets regeringsleder før topmødet i morgen«, skriver Luxembourgs leder, Xavier Bettel, på Twitter.

Spørgsmålet er, hvad unionen præcist kan foreslå tyrkerne i løbet af fredag. Og om det er nok.

»På flere punkter er det et stykke vej fra, hvad tyrkerne ønsker. Det virkelig afgørende spørgsmål bliver, hvad tyrkerne kan acceptere at give afkald på i deres krav. Derfor kan det godt blive en lidt kaotisk dag i morgen«, sagde højtstående diplomat sent torsdag aften.

Møde ventes ved frokosttid

Oprindelig var der planer om, at EU-præsident Donald Tusk og kommissionsformand Jean-Claude Juncker skulle møde Tyrkiets regeringsleder, Ahmet Davutoglu, allerede i nattens løb for at præsentere unionens kompromisforslag.

Vi vil ikke acceptere noget forslag, der skal forvandle Tyrkiet til et åbent fængsel for migranter. Det skal alle vide

Nu siger en talsmand for Tusk imidlertid, at det først kommer til at ske fredag morgen. Derefter ventes Davutoglu at mødes med de 28 EU-landes ledere ved frokosttid.

»Tyrkerne vil sandsynligvis have ting, de ønsker at diskutere yderligere, og så kan det komme til forhandlinger i løbet af dagen«, siger talsmanden.

Som diskussionerne mellem EU-landene torsdag aften har set ud, så risikerer den tyrkiske leder at blive skuffet på flere punkter. Nogle handler om selve flygtningeaftalen, andre om helt adskilte betingelser, som tyrkerne har stillet.

Mange detaljer kræver mere præcis forhandling

Grundstenen i aftalen er et løfte fra tyrkerne om, at de er parat til at tage alle nye flygtninge og indvandrere (inklusive syrere), som er kommet illegalt over det græske øhav, tilbage fra en bestemt dato. Til gengæld skal EU forpligte sig til at tage imod et tilsvarende antal lovlige syriske flygtninge fra de tyrkiske lejre.

Der er imidlertid mange afgørende detaljer i planen, som stadig kræver en mere præcis forhandling.

For eksempel er der ikke fastlagt nogen skæringsdato for hvornår, aftalen skal træde i kraft, så grækerne kan og skal begynde at sende tusinder af bådflygtninge tilbage over Det Ægæiske Hav til Tyrkiet. Nogle EU-lande mener, at det skal være allerede på mandag, men det kan formentlig ikke lade sig gøre i praksis for hverken grækerne eller tyrkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er også usikkert i hvor høj grad, Tyrkiet vil være villig og i stand til at ændre lovgivning og påtage sig alle internationale forpligtelser i forhold til behandlingen af flygtningene. Der befinder sig allerede 2,7 millioner syriske flygtninge i landet.

Tyrkerne vil måske på deres side kræve, at EU så i det mindste forpligter sig til at genbosætte enten alle eller i hvert fald et meget stort antal flygtninge fra de tyrkiske lejre allerede i år. Men indtil videre har EU diskuteret et loft på omkring 72.000 for dette år.

Udvidelse og visumfrihed er store knaster

De største problemer kan imidlertid vise sig at blive to andre tyrkiske ønsker, der ligger uden for selve asylaftalen.

Det første er, at Tyrkiet ønsker kravet om visum for tyrkiske borgere i EU hævet allerede til sommer. Her tegner alt til, at unionen er nødt til at fastholde, at tyrkerne opfylder alle tekniske og juridiske krav, inden der kan gives en endelig tidsfrist.

Det andet problem, som ser ud til at blive det største, er tyrkernes ønske om at få kickstartet landets længe stagnerede forhandlinger om optagelse i EU. Det krav har mødt kraftig modstand fra Cyperns regering, som aldrig er blevet anerkendt officielt af Tyrkiet efter øens deling for over 40 år siden.

Enighed om en EU-position. EU's præsident vil præsentere den for Tyrkiets regeringsleder før topmødet i morgen

»Cyperns præsident kan simpelthen ikke acceptere at åbne de nye forhandlingskapitler, tyrkerne vil have gang i. Man kan måske foreslå tyrkerne andre kapitler, men vil de acceptere det?«, siger en diplomat.

Dermed tyder meget på, at EU vil skulle præsentere et stærkt udvandet forslag for tyrkerne fredag. Og derefter kan forhandlingerne blive hårde.

ANALYSE

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi kan se, at der er nogle vanskeligheder internt i EU med at leve op til betingelserne«, sagde Ahmet Davutoglu, allerede da han forlod Ankara for at flyve til Bruxelles torsdag aften.

»Vi vil ikke acceptere noget forslag, der skal forvandle Tyrkiet til et åbent fængsel for migranter. Det skal alle vide«, sagde han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce