Aktion. Under Politikens besøg tog Ka'aporindianerne loven i egen hånd og smed savværkerne ud af deres område.
Foto: Lunae Parracho/Greenpeace

Aktion. Under Politikens besøg tog Ka'aporindianerne loven i egen hånd og smed savværkerne ud af deres område.

Internationalt

FN: Indfødte i Brasilien under pres

FN-rapportør kritiserer Brasilien hårdt, mens stor politiaktion slår til mod savværker i område, Politiken for nylig besøgte.

Internationalt

En stor politiaktion slog i sidste uge ned på ti ulovlige savværker i det nordøstlige Brasilien.

I oktober sidste år rapporterede Politi ken fra området om de lokale ka’aporindianeres kamp mod savværker og kvægfarme, som trænger ind på deres jord, og deres mange forsøg på at råbe myndighederne op. Ikke mindst efter at en af deres ledere blev skuddræbt i april sidste år, har de følt sig hårdt trængt.

Politiaktionen brugte sprængstoffer for at ødelægge de ti savværker, som hver især havde kapacitet til at opskære 50 m3 tømmer om dagen, skriver nyhedsbureauet Agencia Brasil.

»Mange af disse savværker var allerede blevet lukket tidligere, men var blevet startet op igen. Ved at tage denne drastiske metode i brug og sprænge de vigtigste maskiner i stykker, påfører vi lovovertræderne tab«, forklarede leder for miljømyndigheden Ibamas kontrolenhed Jair Schmitt til Agencia Brasil.

Vold, drab, trusler og chikane forbliver ustraffet mod indfødte folk

11 personer blev fængslet og der blev idømt bøder for knap tre millioner danske kr. under aktionen.

De områder, hvor ka’apor-indianerne og to andre etniske grupper lever, er de allersidste stykker intakt regnskov i dette hjørne af Amazonas. Alt omkring dem er fældet og omdannet til græsgange for kvæg.

En talsmand for ka’aporindianerne skriver i en mail om aktionen:

»Vi håber dette er mere end en lynaktion, men at den er planlagt og at de bliver i regionen for en periode. For hver gang de udfører en lynaktion og forlader området igen, bliver indianerne udsat og sårbare for voldelige angreb af mange slags«, hedder det bl.a. i mailen som advarer om, at der allerede går rygter om hævnaktioner.

Hård kritik fra FN-rapportør

Ka’aporindianernes situation er et af mange eksempler på det pres mod de indianske folks rettigheder, som FN’s særlige rapportør for indfødte folk, Victoria Tauli-Corpuz kritiserer skarpt.

Hun har netop afsluttet ti dages besøg i landet, og beklager blandt andet, at Brasilien, som tidligere har været førende i verden med bl.a. at afmærke indianske territorier, i de senere år har udvist »ekstremt bekymrende tilbageskridt i at beskytte indfødte folks rettigheder«.

Hun nævner blandt andet, at godkendelsen af hele tyve indianske territorier er havnet i syltekrukken hos præsident Dilma Rousseff, og at Brasilien forsømmer at beskytte indfødte folks områder mod ulovlige aktiviteter i stil med dem, ka’aporfolket er udsat for.

»Vold, drab, trusler og chikane forbliver ustraffet mod indfødte folk«, siger hun, og advarer:

»Som resultat er de indfødte folk i en risikosituation, som er dybere end på noget tidspunkt siden forfatningen blev vedtaget i 1988«, siger hun med henvisning til at Brasilien dengang vedtog en ny forfatning med en lang række stærkt progressive mekanismer, der beskytter indfødte folks rettigheder.

Problemet er at de fine paragraffer ikke bliver håndhævet ude i virkeligheden, kritiserer Victoria Tauli-Corpuz.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce