Præsident Putin kondolerede tirsdag efter terrorangrebet i Bruxelles og krævede øget internationalt samarbejde mod terror.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AP

Præsident Putin kondolerede tirsdag efter terrorangrebet i Bruxelles og krævede øget internationalt samarbejde mod terror.

Internationalt

Propagandakrig: Ukraine anklager Rusland for Bruxelles-terror

Ukraines efterretningschef optrapper propagandakrigen mod Rusland ved at kalde terrorbomberne 'et element i Ruslands hybridkrig’.

Internationalt

Mens Stoltenberg ude af sig selv bekæmper en imaginær ’russisk trussel’ og udstationerer tropper i Letland, bliver folk sprængt i luften lige under næsen på ham i Bruxelles

Ukraines efterretningschef Vasilij Gritsak har vakt forbløffelse og vrede i Moskva med en påstand om, at det meget vel kan være Rusland, der står bag tirsdagens terrorangreb i Bruxelles.

»Jeg ville ikke være overrasket, hvis dette er et element i Ruslands hybridkrig«, sagde Gritsak ifølge ukrainske medier i forbindelse med en forelæsning på Kijev-Mohyla akademiet i den ukrainske hovedstad.

Han tilføjede, at mange nu vil rette mistanken mod Islamisk Stat, og at han ikke har beviser på det modsatte, men at han vil fremlægge en alternativ hypotese. Vasilij Gritsak har siden juli sidste år været øverste chef for den ukrainske efterretningstjeneste, SBU, og inden da var han chef for SBUs antiterror-enhed.

Medvedev: Manden er imbecil

Udtalelsen, som ikke blev underbygget med noget konkret, har fået det officielle Rusland op i det røde felt. Ministerpræsident Dmitrij Medvedev kalder på Facebook Gritsak ’imbecil’, og talsmanden for det russiske udenrigsministerium, Marija Sakharova, betegner udtalelsen som værende »på den anden side af det menneskelige«.

»Mine kondolencer til dem, hvis liv er afhængige af disse umenneskers beslutninger«, skriver Sakharova på Facebook – tilsyneladende med henvisning til Gritsak og den øvrige ledelse i Kijev.

Mark Galeotti på Twitter

Også uafhængige iagttagere er forundrede over efterretningschefens hypotese.

»SBU-chef Gritsaks klodsede sammenkædning af Rusland med Bruxelles-bomberne illustrerer perfekt, hvordan Ukraine formår at forkludre informationskrigen ved at betone krig frem for information«, hedder det på Twitter fra ruslandseksperten Mark Galeotti, professor ved New York University.

Russisk skadefryd

Både præsident Vladimir Putin og ministerpræsident Dmitrij Medvedev har erklæret deres medfølelse med ofrene for terrorangrebet, mens der nærmest lyder skadefryd lidt længere nede i det politiske system.

Jeg ville ikke være overrasket, hvis dette er et element i Ruslands hybridkrig

»Mens Stoltenberg ude af sig selv bekæmper en imaginær ’russisk trussel’ og udstationerer tropper i Letland, bliver folk sprængt i luften lige under næsen på ham i Bruxelles«, skriver Aleksej Pusjkov, formand for det russiske parlaments udenrigsudvalg, på Twitter med henvisning til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Formanden for det russiske Kommunistparti, Gennadij Sjuganov, har på russisk stats-tv erklæret, at Europa betaler en blodig pris for at lade sig lede af USA, mens en anden partiformand, Vladimir Sjirinovskij, har opfordret Europa til at lukke grænserne for immigranter og ’deportere alle’.

Rettelse. Afsnit om advarsel om hviderussiske ekstremister slettet, da det var en fejloplysning fra Life News.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce