Barack Obama er som den første amerikanske præsident i 88 år, ankommet til Cuba. Kilde: politiken.tv / redigering og tekst: Jakob Kyed Jakobsen

Internationalt

Obama gav dissidenter et skulderklap

Det kræver mod at være aktiv i det civile samfund, sagde præsidenten.

Internationalt

Som han havde lovet, mødtes USA’s præsident Barack Obama med en række cubanske dissidenter og repræsentanter for det civile samfund på den sidste dag af hans officielle besøg i Cuba. Besøget foregik på den amerikanske ambassade i Havana.

Obama holdt en knap tre minutter lang kort tale til de forsamlede:

»Alle omkring dette bord har udvist stort mod. De har talt offentligt om de emner, som optager dem dybt. Nogle af dem repræsenterer særlige grupper. Andre har en bredere dagsorden omkring demokrati, retten til at tale frit, dyrke sin tro eller forsamles eller de taler for demokratiske rettigheder generelt her i Cuba«.

Obama sagde, at mødet gav ham lejlighed til at høre om det hele direkte fra deres egen mund. Han oplyste samtidig, at han har mødt flere af dissidenterne ved tidligere lejligheder i Miami og Panama sidste år under det Amerikanske topmøde.

Anholdelser søndag

Mødets deltagere, hvoraf flere ikke kan fordrage hinanden, sad omkring et ovalt bord, og Obama havde bloggeren og forfatteren Miriam Celaya Gonzales til sin ene side og Manuel Cuesta Morua, leder af en moderat koalition af små oppositionspartier ved navn Arco Progresista til den anden. USA’s udenrigsminister John Kerry deltog også i mødet.

»Her er mennesker, som har været arresteret. Nogle for et stykke tid siden, andre for nylig«, sagde han med henvisning til en lang række dissidenter, der blev arresteret i søndags under en protest, der finder sted hver søndag med dissidentgruppen Damer i Hvidt i spidsen. Mange af kvinderne er gift med fængslede dissidenter. De fleste blev dog løsladt efter få timer.

»Som jeg har sagt tidligere, er vores Cuba-politik ikke bare at mødes med præsident Castro eller udelukkende tale regering til regering. Meget handler også om at høre direkte fra cubanerne og sikre, at de får en stemme og at deres bekymringer og ideer er med til at forme USA’s politik«, sagde Obama.

Flere i fængsel

De cubanske dissidenter er få og splittede og ikke mange cubanere har hørt om dem. Det er desuden lykkedes regeringen at infiltrere en del af grupperne, hvad der har skabt stor mistænksomhed til hinanden blandt oppositionen. Mange af dem vandrer ind og ud af fængslerne for deres aktiviteter.

»Jeg vil gerne takke jer for at komme. Det kræver stort mod at være aktiv I det civile liv her I Cuba«, sluttede Obama.

I mødet deltog ud over de nævnte Augel Yunier Remon, Antonio Rodiles, Juana Mora Cedeno, Jose Daniel Ferrer, Laritza Diversent, Berta Soler, Dagoberta Valdes Hernandez, Guillermo Coco Farinas, Nelson Alvarez Matute, Miriam Leiva Viamonte og Elizardo Sanchez.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce