Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Britisk skattely har 20 selskaber per indbygger

På De Britiske Jomfruøer bor der 28.000 mennesker, men her er 452.000 internationale selskaber indregistrere

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som land betragtet er Storbritannien en mangehovedet størrelse. Dels består Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland – som er landets officielle navn – af England, Skotland, Wales og Nordirland, der har lokale parlamenter (for de tre sidstnævntes vedkommende), hver deres fodboldlandshold og et hav af særordninger med centralregeringen i London. Og dels har Storbritannien særlige forbindelser til en række øer og territorier rundt om i verden.

De tre øer Jersey, Guernsey og Isle of Man hører ikke til Storbritannien og er ikke medlemmer af EU, men borgerne har britisk pas, og dronning Elizabeth er deres statsoverhoved.

Derudover er der 14 såkaldte oversøiske territorier, som er under britisk suverænitet, men som typisk har egen forfatning og en udstrakt grad af selvstyre.

En række af disse øer og territorier er kommet i søgelyset efter lækagen af interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama forleden. Det viser sig nemlig, at advokatfirmaet ivrigt har benyttet disse steder til at at oprette skuffeselskaber og andre kreative skattekonstruktioner for rige klienter og banker. Lad os kaste et blik på tre af disse skattely med særlig tilknytning til Storbritannien:

De Britiske Jomfruøer er ifølge BBC nævnt 113.000 gange i dokumenterne fra Mossack Fonseca. Øgruppen ligger i Caribien, tæt på det, der indtil 1917 var kendt som De Dansk Vestindiske Øer. Den største ø er cirka halvt så stor som Amager, og der bor i alt 28.000 mennesker på De Britiske Jomfruøer. Den beskedne størrelse til trods har territoriet på grund af sin yderst lempelige skattelovgivning en helt enestående position blandt internationale erhvervsfolk og spekulanter. Hele 452.000 internationale selskaber er nemlig registreret her – det er flere end noget andet land, bortset fra Hongkong. Der er et liv uden for postboksselskaberne. Over 80 procent af indbyggerne er efterkommere af afrikanske slaver, og kulturen har indslag af både afrikanske og europæiske traditioner. Det gælder også musikgenren fungi, der bruges til at formidle folklore og overleveringer. Fungi er også navnet på en populær lokal spise.

Øen Jersey i Den Engelske Kanal er kendt for sit milde klima og fremragende vilkår for virksomheder og personer, der ikke bryder sig om at betale skat. Siden 1950’erne har Jersey virket som en magnet på briter, der ønsker at slippe for arveafgift og andre skatter, og siden begyndte borgere og selskaber fra hele verden at sætte penge i skattely på øen. Men efter at EU-lande begyndte at sætte hindringer for sine borgeres muligheder på Jersey, valgte det lokale styre et modtræk: I 2008 sænkede det skatten for udenlandske selskaber til 0 procent (bortset fra finanssektoren, der betaler 10 procent). Det har betydet, at Jersey i dag har et gigantisk ’sort hul’ i sine finanser, og der er gennemført store nedskæringer i den offentlige sektor. Jersey er nævnt 39 gange i Panama-papirerne.

Anguilla, et lille øsamfund i Caribien, har længe været et populært skattely. Øen, der tidligere hed Snake Island, beskatter ikke selskaber eller kapitalindtægter og indførte først for få siden sin første indkomsskat på 3 procent. Anguilla er nævnt over 3.000 gange i Panamapapirerne.

Kilder: ICIJ, BBC, The Guardian, Wikipedia

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden