Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Journalister ser på tv, mens Putin svarer på spørgsmål fra folket.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Journalister ser på tv, mens Putin svarer på spørgsmål fra folket.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Putin skifter fokus til hjemmefronten

Stormagtspolitik skubbet i baggrunden af høje madpriser, udeblevne lønninger og huller i vejene på præsident Putins ’Direkte linje’ til det russiske folk.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var langt mellem spørgsmålene om Syrien, Ukraine eller 'ny kold krig', da præsident Vladimir Putin torsdag holdt sin årlige 'Direkte Linje' til det russiske folk, direkte transmitteret på landets førende statskontrollerede tv-stationer. Desto flere ville vide, hvorfor madpriserne er steget så meget, hvorfor medicinen er så dyr, hvorfor lønninger ikke bliver udbetalt til tiden, og hvorfor der er så mange huller i vejene i Omsk.

Eftersom de færreste bilder sig ind, at spørgsmålene er helt tilfældigt udvalgt, synes årets maraton-session at vise, at Putin er indstillet på at vende blikket indad op til det forestående parlamentsvalg i september.

Det ses af nogle iagttagere som en hasarderet strategi, al den stund Rusland befinder sig midt i en dyb økonomisk krise. Men tilsyneladende føler Putin sig sikker nok på sin popularitet til at acceptere, at fokus flyttes fra Ruslands internationale succeser til dets hjemlige problemer.

»Situationen er hverken sort eller hvid, men grå. Vi har ikke løst problemerne endnu, men tendensen er positiv«, erklærede Putin om den russiske økonomi.

Han påpegede, at regeringen regner med et BNP-fald på 0,3 pct. i år, mens bruttonationalproduktet sidste år faldt med hele 3,7 pct. Og næste år vil Rusland igen opleve økonomisk vækst, forsikrede præsidenten.

Arbejdsløshed holdes kunstigt nede

Putin glædede sig over, at landbrugsproduktionen er vokset, at man er på vej mod rekord i boligbyggeriet, og at arbejdsløsheden kun er steget en smule til 5,6 pct.

En del af forklaringen på det sidste er, at mange arbejdspladser skærer ned på arbejdstiden og lønningerne snarere end at afskedige folk. Sent udbetalte eller helt udeblevne lønninger var et stort problem i Rusland i 1990’erne og er i de seneste år igen blevet mere udbredt.

»Fabrikkerne fyrer ikke folk, men selvfølgelig er det heller ikke godt at udbetale løn for sent«, sagde Putin.

De stigende priser på fødevarer og medicin forklarede præsidenten med den svage rubel og de russiske modsanktioner, der indebærer forbud mod de fleste vestlige fødevarer. Men på langt sigt vil det være positivt for Rusland, eftersom man bliver mere selvforsynende til gavn for landets nationale sikkerhed, forsikrede han.

Putin holder privatlivet for sig selv

Putin virkede ikke i bedste form, svarede kortere end sædvanligt på mange spørgsmål og læste op fra en stak papirer om de økonomiske nøgletal, som han ellers plejer at kunne på fingrene. Der var også langt mellem hans spøgefulde svar, om end et kom, da en seer ville vide, om ikke Putin snart skal giftes igen ligesom hans eks-hustru Ljudmila.

»Jeg er ikke sikker på, at jeg skal reklamere for mit privatliv, det kan påvirke både rubelkursen og oliepriserne«, forklarede Putin og tilføjede, at selv om den folkelige nysgerrighed om hans privatliv er naturlig, så er den slags ’ikke vigtigt’.

En seer ville vide, hvorfor Putin ikke har reageret stærkere på ’media-løgnene’ i forbindelse med de lækkede Panama-papirer, der dokumenterer, at nogle af Putins nære venner har driblet rundt med mindst to milliarder dollars i diverse skattely.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Putin gentog, at hans gamle ven Sergej Roldugin blot har gjort landet en tjeneste ved at købe dyrebare musikinstrumenter, og at der er tale om en amerikansk anført mediekampagne mod Rusland, som ’blot vil blive mere intensiv, jo tættere vi kommer på valget’ i september.

'Rusland har mange venner'

Der kom to korte spørgsmål og omtrent lige så korte svar om Syrien inden for den første halve time, mens der først blev spurgt til situationen i Ukraine to timer og et kvarter inde i seancen. I ingen af tilfældene havde Putin noget synderligt nyt at komme med.

En politolog spurgte, om ikke Rusland er omgivet af fjender og henviste til lande som Tyrkiet, Ukraine, Moldova og Ukraine.

»Vi er ikke omgivet af fjender, det er udelukket. Vi har gode relationer med langt de fleste nationer«, svarede Putin og nævnte samarbejdsfora som Shanghai-organisationen, den Eurasiske Økonomiske Union og Briks-samarbejdet mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

En 12-årig pige, Varja, ville vide, hvem Putin ville redde først, hvis USA’s præsident Barack Obama og Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan begge var ved at drukne.

»Hvis nogen virkelig er opsat på at drukne, kan man ikke redde dem«, svarede Putin efter en længere tænkepause, men tilføjede, at han ’selvfølgelig vil række en hjælpende hånd til alle, der ønsker det’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig bedre veje i Omsk

Efter tre timer var den ’Direkte Linje’ stadig i gang, der var indløbet over tre millioner telefonsamtaler til Putin, han havde svaret på omkring 100 spørgsmål. Mange af spørgsmålene handlede som sædvanlig om højst lokale eller tilmed personlige problemer, og vanen tro kunne ’den gode tsar’ Putin i flere tilfælde love, at tingene ville blive løst.

Allerede inden den ’Direkte Linje’ var overstået, blev det meddelt, at en korruptionsefterforskning er blevet indledt på Sakhalin i russisk Fjernøsten efter en klage fra en lokal indbygger. Og det allerførste spørgsmål, nemlig hvornår man får bedre veje i Omsk, fik også et positivt svar, efter at Putin havde sagt, at veje ’selvfølgelig skal repareres’ op til den sibiriske bys snarlige 300 års jubilæum.

Mindre end en time senere afbrød en af studieværterne spørgestunden med en ’hastemeddelelse’: »21 veje vil blive istandsat inden 1. maj, meddeler myndighederne i Omsk«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden