Ytringsfrihed. Den tyske satiriker Jan Böhmermann er kommet under pres, efter at han har gjort grin med den tyrkiske præsident.
Foto: Henning Kaiser (arkiv)/AP

Ytringsfrihed. Den tyske satiriker Jan Böhmermann er kommet under pres, efter at han har gjort grin med den tyrkiske præsident.

Internationalt

Angela Merkel giver efter for Erdogan-krav: Komiker kan retsforfølges for at krænke den tyrkiske præsident

Tv-komiker kan ende i retten for at gøre grin med Erdogan.

Internationalt

Jan Böhmermann har gjort grin med Recep Tayyip Erdogan.

Den første er en kendt tv-satiriker. Den anden er præsident i Tyrkiet.

Og sidstnævnte har siden en udsendelse, hvor Böhmermann læser et smædedigt om præsidenten op lagt pres på Tyskland for at få landet til at retsforfølge komikeren for krænkelsen.

Det krav vil forbundskansler Angela Merkel nu efterleve. Hun meddeler ifølge nyhedsbureauerne, at man vil følge den tyrkiske opfordring til at rejse sag mod komikeren for at overtræde en lov, der forbyder borgerne at gøre grin med andre landes repræsentanter.

Retssag for at fornærme fremmede magter skal godkendes af regeringen

Loven kræver, at regeringen giver grønt lys til anklagemyndigheden, inden sagen rejses. Og det får den, fremgår det.

»Der var forskellige meninger mellem koalitionspartnerne de konservative og socialdemokraterne. Udfaldet bliver, at den tyske regering vil tillade den nuværende sag«, forklarer Angela Merkel.

Hun tilføjer, at beslutningen ikke må ses som en forhåndsdom af komikeren eller en beslutning om grænserne for kunstneres frihed, pressefriheden eller den frie mening.

Drillevise og smædedigt

Sagen begyndte, da Böhmermann i et satireprogram i fjernsynet bragte en sang, der gjorde grin med Erdogan. Det fik de tyrkiske myndigheder til at protestere over for Tyskland og kræve, at den blev trukket tilbage.

Böhmermann reagerede ved at oplæse et smædedigt, rettet direkte mod Erdogan for - ifølge sin egen forklaring - at vise, hvordan en rigtig krænkelse ser ud.

Det fik regeringen i Ankara til at forlange, at han nu straffes af de tyske myndigheder, samtidig med, at præsident Erdogan på egen hånd har hyret en advokat til at rejse en bagvaskelsessag mod tv-komikeren.

Mens Angela Merkel på den ene side accepterer det tyrkiske krav om at rejse sag mod Böhmermann, så lægger hun samtidig op til at fjerne den paragraf i den tyske straffelov, han risikerer en dom for at have overtrådt.

Komiker beskyttes af politiet

Böhmermann har selv aflyst en række optrædener og lever i dag under politibeskyttelse. Tv-stationen ZDF har fjernet den udsendelse, hvori smædedigtet læses op, fra sine åbne arkiver. Han risikerer en fængselsstraf på op mod tre-fem år, hvis den sag, Angela Merkel nu vil tillade efter krav fra Tyrkiet, fører til en dom.

Hendes beslutning om at tillade en straffesag mod komikeren kommer samtidig med meddelelsen om, at hun sammen med EU's præsident Donald Tusk vil besøge Tyrkiet i næste uge som led i den aftale, der skal få tyrkerne til at hjælpe med at standse strømmen af migranter og flygtninge til Europa.

Her er den satiresang, der oprindelig fik Tyrkiet til at kræve indgreb mod Böhmermann.

Tysk satireprogram har kåret Tyrkiets præsident til månedens medarbejder. Kilde: NDR / YouTube

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce