Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Den danske journalist Mads Ellesøe afslører i en ny dokumentar, at vestlige sikkerhedsfirmaer bruger tidligere børnesoldater som billig arbejdskraft. Kilde: Politiken / Foto: Nima Hajarzadeh og Johannes Skov Andersen / Klip: Henrik Haupt

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA har tidligere børnesoldater på kontrakt i Irak og Afghanistan

Jagten på billig arbejdskraft får sikkerhedsfirmaer til at kigge mod nogle af verdens fattigste lande.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg græd, for jeg havde ikke lyst til at stå med et våben i hånden igen, men jeg kan jo kun få et arbejde, hvor jeg skal bruge våben«.

Bockaerie Marrah er forhenværende børnesoldat under borgerkrigen i Sierra Leone, der efter 10 år sluttede i 2002. Han er også en af de afrikanere, som det amerikanske forsvar ifølge en ny dokumentarfilm, ’Børnesoldatens nye job’, der har premiere mandag på DR, bruger til blandt andet bevogtningsopgaver i krigene i Irak og Afghanistan.

I filmen beskrives det bl.a. gennem en række forhenværende børnesoldater, hvordan private sikkerhedsfirmaer tager til Sierra Leone og træner unge mænd, der forsøger at blive en af de udvalgte, som får mulighed for at tage med til Irak eller Afghanistan for at beskytte soldater fra USA, som gennem mere end et årti har været Danmarks allierede i flere krige.

»Borgerkrigen i Sierra Leone blev primært udkæmpet af unge militssoldater. Hvis man søger unge mænd til at udføre militærarbejde, har de sandsynligvis været børnesoldater«, siger Maya Mynster Christensen, ph.d. i antropologi med speciale i militssoldater i Sierra Leone.

Kæmper som 11-åriger

Den amerikanske regering skal ifølge filmen tage det billigste kontrakttilbud, og det betyder, at den private krigsindustri har vendt blikket mod Sierra Leone. Mens lønningerne til private soldater i begyndelsen af 00’erne lå på helt op til 2.000 dollars om måneden, kan de nu presse prisen helt ned på 250 dollars, cirka 1.650 kr., per mand om måneden ved at bruge de tidligere børnesoldater, der ofte har lært at bruge våben som 4-årige og som kæmpede allerede som 11-12-årige.

[tv]

Politisk er der så store fordele ved at begrænse antallet af professionelle soldater i krig, og dermed antallet af ligkister, at den markante vækst i det private marked er foregået uden den store debat. Der findes ingen tal på brugen af tidligere børnesoldater eller det samlede omfang af private sikkerhedsselskaber.

»Skiftet fra at bruge private væbnede sikkerhedsfolk til mindre opgaver til at bruge dem i stor stil, skete i mine øjne uden den helt store diskussion. Alle var vilde med ideen«, siger Lawrence Wilkerson, der er forhenværende stabschef for USA’s tidligere udenrigsminister Colin Powell under George W. Bush, i filmen.

LÆS OGSÅ DEBATINDLÆG

Mens det internationale samfund har brugt massive ressourcer på at få de forhenværende børnesoldater tilbage til en levevej uden våben, er vestlige lande samtidig med til at støtte, at de selv samme mænd sendes tilbage i nye krige, påpeger Maya Mynster Christensen.

»Det er dybt dobbeltmoralsk«, siger hun: »Blandt andre FN vil meget gerne skabe synlighed og brande sig på indsatsen for at få disse mennesker tilbage til civile leveveje, og så støtter de vestlige regeringer sideløbende, at de ender tilbage i voldelige sammenhænge«, siger hun.

Dansk soldat: Jeg bliver i tvivl

En af de soldater, der selv har oplevet, hvordan man i stadig stigende grad anvender private sikkerhedsfirmaer i krig, er Mads Silberg, der er kaptajn i det danske forsvar og senest har været udsendt til Afghanistan.

Han har valgt at tjene sit land og en mission, men føler sig demoraliseret, når han bliver mødt af en virkelighed, hvor det i høj grad handler om penge: »Det gør, at jeg bliver i tvivl om det, at jeg sætter mit liv på spil, overhovedet er det værd«, siger han.

SF: forkasteligt

Mens Forsvarsministeriet ikke ønsker at kommentere, »hvad vores allierede gør og ikke gør«, vil SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, nu kræve svar fra forsvarsminister Peter Christensen (V).

»Det er fuldstændig forkasteligt. De står uden for loven, og man bør i den grad tage det op med USA og gøre det klart, at vi ser meget alvorligt på brugen af børnesoldater«, siger Holger K. Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden