Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Anders Hjort og Johannes Skov Andersen / AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens præsident: Jeg er offer for et statskup

Dilma Rousseff anklager sin vicepræsident for at være del af en »sammensværgelse«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasilien er kastet ud i fornyet politisk tumult, efter at landets præsident, Dilma Rousseff, har anklaget sin vicepræsident for at ville begå statskup mod hende.

Dilma Rousseff har i de seneste uger set sit parlamentariske flertal smuldre på grund af en række økonomiske skandaler.

På søndag står hun over for sin hidtil alvorligste trussel: Denne dag skal parlamentets underhus stemme om, hvorvidt hun skal stilles for en rigsret for at have fusket med de statslige finanser op til valget i 2014.

Anklagen er, at hun fik pyntet på regnskaberne ved at flytte penge fra de statslige banker til statskassen. Dermed kom landets økonomi til at se bedre ud, end den var - hvorefter hun kunne sikre sit genvalg med en snæver margin foran sin udfordrer, Aécio Neves.

Den lækkede lydoptagelse

Det politiske spil er dog i fuld gang allerede nu. Mandag udsendte hendes vicepræsident, Michel Temer, en lydbesked til sine tilhængere, hvori han opfordrede til dannelsen af en national samlingsregering. Lydoptagelsen blev - ved en fejl, siger Michel Temer - sendt ud i den brede offentlighed.

De konspirerer nu åbent, ved højlys dag, om at destabilisere en lovligt valgt præsident

Det fik Dilma Rousseff til at fare i flint.

»De konspirerer nu åbent, ved højlys dag, om at destabilisere en lovligt valgt præsident«, sagde hun i en tale tirsdag. Her refererede hun ifølge Reuters til Michel Temers lydoptagelse.

Hun undlod at nævne Temers navn direkte, men ingen var i tvivl,da hun erklærede, at der var et »statskup« i gang mod hende:

»De sammensvorne er blevet afsløret«, sagde præsidenten.

Regeringen krakelerede

Det prekære i situationen er, at Michel Temer indtil for nylig var en af hendes nærmeste allierede.

Foto: Eraldo Peres/AP

Hans parti, PMDB, er det største i Brasiliens parlament, og det var i koalition med Dilma Rousseffs Arbejderparti (PT).

For to uger siden meddelte Temer pludselig, at partiet trak sig ud af koalitionen. Derimod trak han sig ikke fra vicepræsidentposten, for den var han valgt direkte til - og den gør ham i øvrigt til automatisk præsident, hvis Dilma Rousseff væltes i en rigsretssag.

LÆS ARTIKEL

Og den sag kan meget vel være på vej. Mandag var der møde i et underudvalg i parlamentet om, hvorvidt man overhovedet skulle tage spørgsmålet om en rigsretssag op i underhuset.

Det var ventet, at udvalget ville stemme ja. Men ikke, at det skete med så stort flertal: 38 stemte for, herunder medlemmerne af vicepræsidentens PMDB, mens kun 27 stemte imod.

Underhuset skal nu stemme ja med to tredjedeles flertal for at godkende en rigsretssag. I så fald sendes beslutningen videre til overhuset, senatet, der kan gøre Brasiliens første rigsretssag siden 1992 til virkelighed ved at stemme ja med simpelt flertal.

Odds er dårlige

Det er realistisk, at det sker, lyder vurderingen fra konsulenthuset Arko Advice. Ifølge nyhedsmagasinet Fortune sætter Arko Advice sandsynligheden for, at rigsretssagen bliver vedtaget i underhuset, til 65 procent.

Der er nemlig stor risiko for, at Dilma Rousseff - der har været præsident siden 2011 - nu vurderes som så usikkert et kort, at endnu flere parlamentarikere skifter side og i stedet satser på Michel Temer.

»De parlamentsmedlemmer, der ikke har besluttet sig, overvejer formentlig om de skal blive ved med at støtte en svag regering, der knap nok kan regere landet, eller en fremtidig regering under Temer, der vil kunne få bedre støtte«, siger Claudio Couto, der er politisk analytiker i Fundação Getúlio Vargas, til New York Times.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden