Indsats. Jægerkorpset skal sandsynligvis indsættes i Syrien. Her fotos fra en offentlig øvelse i anledning af korpsets jubilæum. I forgrunden korpsets indsatsvogn og i baggrunden en Fennech-helikopter.
Foto: SØREN SCHNOOR (arkiv)

Indsats. Jægerkorpset skal sandsynligvis indsættes i Syrien. Her fotos fra en offentlig øvelse i anledning af korpsets jubilæum. I forgrunden korpsets indsatsvogn og i baggrunden en Fennech-helikopter.

Internationalt

Jægersoldater og frømænd har været udsendt til stribevis af opgaver siden 11. september 2001

Specialsoldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset skal i aktion i 'fjendeland' i Irak og formentlig inde i den IS-kontrollerede del af Syrien. Operationen vil blive en af de vigtigste i specialstyrkernes historie.

Internationalt

Opgaven med at agere i Irak og senere formentlig inde i Syrien bag fjendens linjer bliver en af de første gange de danske specialstyrker fra Frømandskorpset og Jægerkorpset i stor skala bliver sat ind i den type operationer.

Vi får næppe nogensinde kendskab til detaljerne i de aktioner, som specialstyrkerne indsættes i. Vi ved, at de skal træne og rådgive irakiske og kurdiske styrker, men også lokale stammeenheder og politi og grænsestyrker. Der er ikke for nærværende klarhed over hvilke irakiske stammeenheder, som danskerne kan komme til at samarbejde med. I alle tilfælde kan træning og rådgivning også finde sted under kamp.

Herudover skal soldaterne fra Jæger- og Frømandskorpset fra den første dag kunne udpege mål for bombefly, og påkalde flystøtte til de irakiske og kurdiske enheder.

Menneskejagt på IS-ledere

Endelig giver Beslutningsforslag 108 mulighed for at danske specialstyrker kan indgå i 'traditionelle specialstyrkeoperationer' i Irak og i Syrien. Når det gælder Syrien skal folketinget først underrettes, men der skal ikke besluttes et nyt mandat. 'Traditionelle specialstyrkeoperationer' omfatter blandt andet nedkæmpelse af fjendtlige enheder, indhentning af efterretninger og angreb på fjendtlige nøglepersoner og vigtige installationer 'bag fjendens linjer'. Dertil kommer egentlig 'menneskejagt' på IS-ledere, der enten skal likvideres eller tages til fange, amerikanske specialenheder er allerede i dag meget aktive på det område.

I mange specialstyrkeoperationer er det helt afgørende at have lufttransport. Det optimale vil ofte være helikoptere, men det har regeringen valgt ikke at sende til krigen mod IS. Det danske C 130 transportfly derimod skal især bruges som støtte til soldaterne fra de to korps. Det kan omfatte alt fra at flytte soldater fra base til base, over nedkastning af soldater og forsyninger i faldskærme og til landing på primitive baser forberedt af andre specialstyrker inde i IS domineret område, hvor soldaterne kan medbringe en række af de specialkøretøjer og motorcykler, som øger slagkraften markant.

Ikke alle operationer er kendte

Hverken Jægerkorpset eller Frømandskorpset har tidligere deltaget i stor skala i den type operationer, som det tyder på bliver tilfældet i Irak og Syrien. Det er formentlig ikke alle operationer, som soldater fra de to korps har været involveret i, som er kendt af den bredere offentlighed. Men siden angrebene på World Trade center i New York og det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon i Washington, er specialstyrkerne blevet en mere og mere almindelig ingrediens, når folketinget sender 'Danmark i krig'.

Derfor var det også en naturlig beslutning, da de to korps i det sidste forsvarsforlig blev sammenlagt under en fælles kommando, samtidig forlod Jægerkorpset den kommandomæssige tilknytning til hæren, og Frømandskorpset gled væk fra søværnet.

I stedet er det i dag den såkaldte Specialoperationskommando med generalmajor Jørgen Høll i spidsen, der leder de to korps. Specialstyrkekommandoen kan derudover trække på materiel som fly, helikoptere og skibe fra de øvrige værn. Dermed er specialstyrkerne reelt sidestillet med de tre klassiske værn, hæren, flyvevåbnet og søværnet med selvstændig kommando, der referer direkte op til forsvarschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Større bevillinger

Sammenlægningen er et udtryk for specialstyrkernes øgede betydning i dansk forsvar, og det gælder ikke kun 'hårdtslående' opgaver bag fjendens linjer men i høj grad også uddannelse af andre landes soldater og forskellige former for bevogtningsopgaver. Også på pengesiden har de to korps nydt godt af det øgede fokus. Få år efter terrorangrebene 11. september 2001 fik de markant større bevillinger, så de i dag er en af de få grene i forsvaret, der ikke - efter deres egen opfattelse - lider under konstante nedskæringer.

Men der er også blevet kaldt en del gange på de formentlig 150 - 200 operative soldater i styrken - det nøjagtige tal er en godt bevaret hemmelighed.

Her følger en oversigt over de største og bedst kendte operationer i udlandet siden 2001:

  • 2002: Op mod 100 soldater fra både Jægerkorpset og Frømandskorpset sendes til Afghanistan som et led i 'Task Force Ferret'. Soldaterne skulle primært fungere som observatører under amerikanske styrkers jagt på rester af al Qaeda i grænseområdet mod Pakistan. Styrken kom ikke i regulær kamp, men var blandet andet involveret i tilfangetagelsen af en gruppe bevæbnede mænd, der senere viste sig at være på USA's side i opgøret med Taleban og al Qaeda.
  • 2008 - 2015: Enheder fra frømandskorpset indgår som en fast del af mandskabet på søværnets skibe under piratjagt i Adenbugten.
  • 2009: Omkring 50 mand fra Jægerkorpset sendes til Helmand provinsen i Afghanistan som forstærkning af de danske styrker. De får som en særlig opgave en liste over en række Taleban-ledere i området, som de skal forsøge at uskadeliggøre, men det lykkedes ikke at fange nogen fra gruppen.
  • 2012 - 2014: Enheder fra de to korps arbejder sammen i Task Force 7 i Helmands provinshovedstad, Lashkar Gah. Opgaven var uddannelse af afghanske specialpolitienheder herunder ledsagelse af og hjælp til afghanerne under operationer. Under en operation ved Helmandfloden i januar 2013 mistede de danske specialstyrker for første gang en soldat under indsættelse. Soldaten fra Jægerkorpset blev dræbt af en skjult mine.
  • 2016: 30 soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset sendes til Mali som en del af FNs fredsskabende styrke.

Udover de store operationer har mindre enheder jævnligt været udsendt som forstærkning til andre danske enheder, det skete blandt andet i Musa Qala i Helmand i 2006 og flere gange i det sydlige Irak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: SCHNOOR SØREN

Medlemmer af begge korps er desuden blevet brugt til såkaldt close protection beskyttelse af udsendte danske diplomater, ved minister- og politikerbesøg i udlandet og ved andre lejligheder. I 2004-2006 var specialstyrkerne et vigtig led i oprettelse og beskyttelsen af den danske ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad.

I Danmark uddanner specialstyrkerne blandt andet politiets aktionsstyrke og stiller ekspertise til rådighed ved politiets aktioner. Et ukendt antal specialstyrker holdes altid i reserve i Danmark til indsættelse ved f.eks. terrorangreb.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce