Internationalt

Over 80.000 er på flugt fra gigantisk skovbrand i Canada

Flammerne har allerede taget et område på størrelse med Manhattan, men brandmyndighederne frygter, at branden kan blive endnu værre.

Internationalt

Over 80.000 mennesker er blevet evakueret fra et større område omkring den canadiske by Fort McMurray, efter at en skovbrand har udviklet sig til et inferno af meterhøje flammer, der foreløbig har opslugt et areal på størrelse med Manhattan.

De canadiske myndigheder har indført undtagelsestilstand, og arbejdet med at redde de mange tusinde mennesker har udviklet sig til en af de største evakueringer i canadisk historie - hvis ikke den største nogensinde. Myndighederne advarer om, at kraftig vind kan forværre branden de kommende dage.

Mens over 250 brandmænd assisteret af helikoptere og fly kæmper med flammerne, har indbyggerne fået besked på søge mod mere sikre byer mod syd og nord. Hovedvejen ud af Fort McMurray er derfor fyldt til bristepunktet af biler, der som en lang slange snor sig væk. Tv-billeder viser biler, der nogle gange er tvunget til at forcere den tykke sorte røg fra flammerne. To mennesker er omkommet, men det er uklart, om de blev et bytte for flammerne, eller om de døde som følge af et bilsammenstød.

Jeg havde ikke tid til noget som helst

Foreløbig er det lykkedes brandmændene at sikre visse dele af Fort McMurray, men brandfolkene er bange for, at ilden vil ende med at æde hele byen op. Myndighederne skønner ifølge CBS News, at omkring 1.600 huse og bygninger allerede er ødelagt eller skadet. Heriblandt byens hospital, hvor det i tirsdags var nødvendigt at evakuere samlige 105 patienter - inklusiv ni nyfødte babyer.

Aske i ansigtet

Ilden breder sig så stærkt, at nogle af indbyggerne kun har haft en halv time til at flygte.

»Jeg havde ikke tid til noget som helst«, siger Shawn Brett til Canadian Press.

Han havde været alene hjemme, da venner ringede til ham og advarede ham om, at den enorme skovbrand nærmede sig hans hus. Han var derefter sprunget op på sin Harley Davidson-motorcykel.

»Jeg kørte helt bogstaveligt gennem flammer. Jeg fik aske i ansigtet, og heden fra ilden var meget slem. Alt var blokeret. Det var ikke mindre end det værste kaos, jeg nogensinde har set«, siger han.

En anden indbygger - Carol Christian - var flygtet i sin bil sammen med sin søn og sin kat.

»Det er så overvældende at tænke på, at jeg aldrig vil se mit hus igen«, siger hun til Canadian Press.

Fort McMurray ligger i et område med massive forekomster af tjæresand, som bliver udvindet af olieindustrien. De lave oliepriser havde i forvejen ramt byen hårdt, og nu skal den også i gang med et massivt genopbygningsarbejde efter branden.

Den canadiske premierminister Justin Trudeau har lovet byen hjælp og opfordret alle canadiere til at give donationer. Men branden har også skabt røre politisk.

Elizabeth May, der er leder af den candiske udgave af partiet De Grønne, har sammenkædet branden med klimaforandringerne, men så langt vil Justin Trudeau ikke gå.

»Vi ved, at klimaforandringerne vil skabe mere ekstreme begivenheder. Men vi ved også vældig godt, at det at skabe en direkte forbindelse mellem en brand eller en oversvømmelse og så klimaforandringer er at gå et skridt for langt«, sagde han ifølge avisen The Guardian tidligere på ugen.

Foto: Jason Franson/AP

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce