Internationalt

Forskere: Korallerne på Great Barrier Reef blegner voldsomt

Verdens største koralrev er under kraftigt pres, siger australske forskere. En del af årsagen er klimaforandringer.

Internationalt

En australsk forskergruppe er i gang med at kortlægge Great Barrier Reef ved Australien, og de ville ved afslutningen af deres arbejde have dokumenteret revets tilstand.

»Men vi kan ikke vente med at dokumentere det. Revet dør med en hastighed, der chokerer mig. Jeg er oprigtigt bange for, at en større dele af korallerne er døde, inden vi er færdige med at monitorere koralrevets tilstand«, siger Justin Marshall, der er professor ved Sensory Neurobiology Group ved University of Queensland i Australien.

Estimatet lyder, at omkring halvdelen af korallerne i revet er døde eller døende, men forskerne frygter, at resultatet bliver langt værre, og at »deres monitorering ikke til fulde vil kunne følge med«.

Great Barrier Reef er verdens største levende økosystem og strækker sig 2.000 kilometer langs Australiens nordøstkyst. Revet er på Unesco’s verdensarvsliste. Korallernes tilstand er afgørende for dyrelivet, fortæller Sally Keith, der er adjunkt ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet. Hun har blandt andet arbejdet med korallers betydning for fiskelivet og med økosystemet på Great Barrier Reef.

Det er trist at se de store skader på Great Barrier Reef, og det bør give anledning til at forsøge at sænke klimaforandringernes hastighed

»Nogle af fiskene vil ikke længere kunne bruge korallerne som deres levested. Andre fisk vil ikke kunne finde den føde, de plejer. Revet har en afgørende betydning for alle de dyr, der lever ved det«, forklarer hun

.

Temperaturudsving stresser alger

Koralrev mister farven, når de alger, som sørger for føde til korallerne, og som også giver dem deres farve, bliver stresset af temperatursvingninger og forlader korallen. Rev kan også genvinde deres farve, når køligere temperaturer vender tilbage. Om de kan gøre det, afhænger af, hvor længe korallerne kommer til at stå og være blege. Dele af Great Barrier Reef blegnede også i 1998 og i 2002, men ødelæggelsen er større i år, siger Sally Keith. Den styrke, fænomenet har i år, tilskriver forskere især klimaforandringer, forklarer hun.

Det er særligt den nordlige ende af revet, der er under pres. Justin Marshall anslår, at et område, der er cirka dobbelt så stort som Danmark, er truet.

Sally Keith håber, at vi vil lære af de skader, der sker på revet, og finde måder at beskytte korallerne på: »Det er trist at se de store skader på Great Barrier Reef, og det bør give anledning til at forsøge at sænke klimaforandringernes hastighed. Vi undersøger nu, om koraller, der lever i dybere og koldere vand, kan fungere som en kilde til genopbygning af de døde koralrev«, siger Sally Keith.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce