Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Kursændring. Nato's flåde i det centrale Middelhav, som siden 11. september 2001 har haft til opgave at bekæmpe terror, skal nu også hjælpe EU med at overvåge migration.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Kursændring. Nato's flåde i det centrale Middelhav, som siden 11. september 2001 har haft til opgave at bekæmpe terror, skal nu også hjælpe EU med at overvåge migration.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nato gør klar til at styrke EU’s flåde i Middelhavet

Den militære alliance har nu formelt besluttet at hjælpe EU med kampen mod menneskesmuglere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens et amerikansk krigsskib snart bevæger sig mod Ægæerhavet for at hjælpe Grækenland og Tyrkiet med at håndtere flygtningestrømmen fra de tyrkiske kyster, gør Nato klar til at samarbejde med EU om en langt større operation i Middelhavet.

Italien og andre europæiske lande ønsker at involvere USA og den militære alliance som helhed i overvågning og patruljering af det centrale Middelhav, hvor menneskesmuglere opererer ud fra Libyens kyster.

Nato kan spille en maritim rolle ved at støtte Operation Sophia og andre med det formål at forhindre illegal migration og menneskesmugling

Derfor har Nato-landenes udenrigsministre nu givet alliancens generalsekretær mandat til at forhandle med EU’s topfolk om en aftale, der er blevet diskuteret på møder i Bruxelles de seneste dage.

Målet er, at Nato’s Middelhavsflåde i løbet af kort tid skal være parat til at assistere EU’s operation kaldet ’Sophia’, som blev lanceret sidste år for at patruljere farvandet mellem Syditalien og Libyen.

»Nato kan spille en maritim rolle ved at støtte Operation Sophia og andre med det formål at forhindre illegal migration og menneskesmugling«, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Middelhavsflåde får nye opgaver

USA og Nato håber, at det i den kommende tid vil lykkes at lave aftaler med en efterhånden mere stabil samlingsregering i Libyen, som vil tillade patruljering i libysk farvand også. Amerikanerne er samtidig meget optaget af, at terrororganisationen Islamisk Stat vinder fodfæste i Libyen og udnytter flygtningekrisen.

Hidtil har ikke mindst Frankrig været tøvende med at bede Nato og dermed USA om hjælp i Middelhavet. Samtidig har det i mange år været et problem, at konflikterne mellem Grækenland og Tyrkiet gjorde det vanskeligt for EU og Nato at styrke det konkrete samarbejde.

Men den voldsomme flygtningekrise i det græske øhav fik i februar grækerne og tyrkerne til at enes om at bede Nato gribe ind i Ægæerhavet med en flådeoperation, hvor alliancen for første gang løbende udveksler efterretninger og andre data med EU’s grænseagentur, Frontex.

Det er denne type samarbejde, som Nato og EU nu vil forhandle om at udvide til det centrale Middelhav, hvor militæralliancen i forvejen har en flåde placeret.

Nato’s eksisterende operation ved navn ’Active Endeavour’ har siden terrorangrebet på USA 11. september 2001 patruljeret i Middelhavet med et mandat om terrorbekæmpelse. Nu skal operationens målsætninger udvides til at omfatte overvågning af migration i samarbejde med EU.

Ny pagt mellem EU og Nato på vej

»Det drejer sig om at udvide operationen, så vi kan bruge alle kræfter på at bekæmpe menneskesmuglerne effektivt. Det er i høj grad i Danmarks interesse«, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han vurderer, at Nato’s nye rolle i Middelhavet kan blive til virkelighed »ret hurtigt«, alt afhængig af forhandlingerne mellem EU og Nato.

De nye samarbejdsformer på dette og andre områder vil indgå i en pagt, som EU og Nato ventes at indgå i forbindelse med militæralliancens topmøde i Warszawa 8. juli. Men samarbejdet i det centrale Middelhav kan komme i gang før, siger Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg.

»Nato kan bidrage med meget, ikke mindst ved at involvere USA, Canada og andre. Vi vil nu sætte os ned sammen med vores venner fra EU og vurdere, hvad Nato bedst kan hjælpe med«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden