Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Smil. Norbert Hofer fører i meningsmålingerne, men bag hans valgplakat trækker mørke skyer op.
Foto: Hermann Bredehorst/Polaris

Smil. Norbert Hofer fører i meningsmålingerne, men bag hans valgplakat trækker mørke skyer op.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Sejr til højrefløjen baner vejen for kujonerne«

Respekteret filosof frygter et mere polariseret og konfliktfyldt Østrig, hvis den nye højrefløj i Europa ved valget på søndag får præsidentposten i landet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når der er noget særligt at fejre, hvilket der efter alle meningsmålinger at dømme bliver søndag, stikker Norbert Hofer en blå kornblomst fra den righoldige østrigske natur i sin jakkes revers. Umiddelbart en smuk og uskyldig gestus, hvis ikke lige netop den blomst er et symbol fra nazitiden.

»Det forbudte nazistparti i Østrig brugte kornblomsten som sit hemmelige, illegale signal og symbol indtil 1938, da Nazityskland annekterede Østrig. Derfor er det et af de mange nazistiske symboler, Frihedspartiet og Norbert Hofer har brugt i kampagnen på at få ham valgt til Østrigs næste præsident«, siger Josef Mitterer.

Med talrige bøger og kommentarer om Østrig og landets politik bag sig er den 68-årige filosof og professor en af sit lands mest internationalt anerkendte og respekterede intellektuelle.

Og han er stærkt bekymret »for situationen i landet«, hvis kandidaten for det højreorienterede Frihedsparti (FPÖ) vinder valget. Frihedspartiet blev kendt i hele verden, da Jörg Haider var leder af det indtil 2005.

»Folk siger, at det er et protestvalg mod de etablerede partier, og »ja, så o.k., så får de fire år med en præsident, men så er de også afsløret og faldet igennem ved næste valg«. Men sådan behøver det ikke at gå. Den, der har regeringen, har også et stort magtapparat bag sig. En sejr til Frihedspartiet vil betyde et mere polariseret Østrig med flere konflikter, en mere autoritær styreform og en ændring af kulturen og mentaliteten. Mange vil begynde at orientere sig mod magten og holdninger bag den, det er menneskeligt at være kujon. Derfor er det farligt – også på længere sigt«, mener Josef Mitterer.

Han pointerer, at valget ikke bare handler om Østrig, men også om det EU, der skælver under flygtningekrisen og et muligt Brexit i næste måned.

»Der er ingen tvivl om, at Frihedspartiet vil arbejde på at destabilisere EU. De vil kræve godkendelser af forslag i de nationale parlamenter og folkeafstemninger. Skal 28 lande godkende alle beslutninger i EU, kollapser systemet. De er ligeglade, for de vil bare have »Østrig først«. Kollapser EU, vil det medføre økonomisk krise og arbejdsløshed, middelklassen bliver bange, og det er lige en situation, højrefløjen kan bruge til at få flere vælgere. På den måde kan Norbert Hofer som præsident blive en lille version af, hvad vi vil opleve med Trump i spidsen for USA. Jeg vil hellere have en lille Hofer i Østrig end en stor Trump i USA, hvis jeg kan vælge«.

Kransekagefigur med magt

Selv om præsidenten i Østrig i reglen anses for at være en kransekagefigur uden politisk indflydelse, har vedkommende magt til for eksempel at opløse parlamentet, hvad Norbert Hofer i rollen forventes at vil gøre ofte.

Derudover vil det være en enorm symbolsk sejr for det nye højre, der i forvejen står stærkt i mange europæiske lande. Det mener også Frankrigs tidligere præsident Nicolas Zarkozy, som i går i et interview med den italienske avis La Stampa gav udtryk for sin frygt for en sejr til Frihedspartiet.

Ifølge den tidligere franske præsident skyldes miseren, at de traditionelle partier i Europa – og i særdeleshed Østrig – er blevet for konsensusprægede.

Når folk er bange, er de letpåvirkelige for dem, der giver dem klare svar

»Når der ikke længere findes et højre eller et venstre, når der ikke længere findes en debat, overlader man et enormt stort rum til ekstremister. Det viser en total mangel på forståelse for demokratiets væsen, som fordrer en lidenskabelig debat«, siger han til La Stampa.

Det igangværende præsidentvalg i Østrig kostede i forrige uge landets reelle leder, forbundskansler Werner Faymann, SPÖ, posten. Han gik af efter et nederlag til den socialdemokratiske kandidat i første valgrunde.

Norbert Hofer fik hele 36,5 procent af stemmerne i første runde og ligger i meningsmålingerne til at slå sin modkandidat, den tidligere leder af De Grønne i Østrig, Alexander Van der Bellen, ved anden runde søndag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringens sidste chance

I denne uge blev direktøren for de østrigske statsbaner, Christian Kern, indsat som ny kansler, og han gjorde straks opmærksom på, at ’det er sidste chance’ for de to partier i den brede, regeringskoalition.

»Forstår vi ikke det, forsvinder de to store partier. Hvis vi fortsætter på samme måde, har vi kun et par måneder, indtil vi fuldstændig taber folkets tillid«, lød advarslen fra den nye kansler, som også brugte ord som »magtfuldkommenhed« om de to traditionsrige regeringspartier.

SE OGSÅ:

Netop de to partiers langstrakte parløb og et kursskifte under flygtningekrisen, hvor den østrigske regering først støttede Angela Merkels åbne linje, men nu har lukket grænsen til Italien for flygtninge, er efter Josef Mitterers opfattelse medvirkende til Frihedspartiets voldsomme fremgang. Den har dog primært sin årsag i selve flygtningestrømmen.

»Ved første valgrunde fik Frihedspartiets flest stemmer i de byer, hvor der ingen flygtninge er. Så angsten er mere psykisk end konkret. Da den kolde krig sluttede, mistede vi her i Vesten en fælles, ydre fjende, der bandt os sammen. Nu prøver højrefløjen at give os en ny fjende udefra, flygtninge og immigranter. Og når folk er bange, er de letpåvirkelige over for dem, der giver klare svar og påstår, at de kan løse problemerne«, siger Josef Mitterer.

Klare svar er netop, hvad Frihedspartiet og Norbert Hofer har disket op med i en valgkamp, der har haft fokus på, at præsidentkandidaten personligt vil redde Østrig fra indvandrere, forsvare landet, og at vælgerne til gengæld må rejse sig og stemme for deres hjemstavn.

Gode til skræmmekampagner

»Retorikken minder om Adolf Hitlers i nazitiden. Denne »han«, som skal redde Østrig, er skrevet med store bogstaver som HAN. Sådan gjorde Hitler også. Det er skræmmende, men folk i Østrig er mere vænnet til den type retorik og fremmedhad, end man er i resten af Europa. Allerede med Jörg Haider som leder lærte partiet, hvordan man fører skræmmekampagner og finder sine syndebukke. Dertil kommer, at de er meget gode til at dekonstruere debat med politiske modstandere og i medierne«, pointerer Josef Mitterer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Østrig har aldrig taget et opgør med den nazistiske fortid. Det er for filosoffen en del af forklaringen på, at befolkningen lettere accepterer den type retorik, Frihedspartiet benytter sig af. Det er dog også her, det eneste håb gemmer sig for Josef Mitterer:

»Netop derfor kan en valgsejr blive en boomerang. Derudover er det eneste håb, at Frihedspartiets vælgerne føler sig så sikre på sejr, at de bliver hjemme på søndag«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden