Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Forskellige. Her er et udpluk af overskrifterne fra hhv. Reuters, EUObserver, Der Spiegel samt russiske Pravda, Sputnik og TASS. Illustration: Aslak Elias Kelkka

Forskellige. Her er et udpluk af overskrifterne fra hhv. Reuters, EUObserver, Der Spiegel samt russiske Pravda, Sputnik og TASS. Illustration: Aslak Elias Kelkka

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pravda og Spiegel: G7-topmøde set fra hver sin planet

Der er stor forskel på, hvordan G7-topmødet refereres i henholdsvis vestlige og russiske medier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Resultaterne af gårsdagens G7-topmøde kan opleves meget forskelligt afhængigt af, om man læser om det i russiske eller i vestlige medier.

Mens vestlige medier taler om en mulig optrapning af sanktioner og en fortsat udelukkelse af Rusland fra G7-topmøder, fortæller russiske medier den modsatte historie historie:

Lederne er blevet enige om at involvere Rusland mere i internationale spørgsmål. Det statsejede russiske Pravda skriver således, at G7-diplomater »indrømmer, at klubben er værdiløs uden Rusland«.

»Der er et misforhold mellem, hvordan man ser sig selv i Rusland, og hvordan omverdenen ser på landet«, siger Flemming Splidsboel Hansen, som er seniorforsker og Ruslands-ekspert hos DIIS.

»Vi ser en tendens til, at de russiske medier ofte tager nogle ting ud af en sammenhæng, og selv om man kan argumentere for, at vestlige medier gør det samme, er det slet ikke i samme omfang«.

G7 kan ikke klare sig uden Rusland

Ifølge tyske Der Spiegel og Bruxelles-baserede EUObserver har G7-lederne fra USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Canada og Japan i en fælles erklæring sagt, at de »står klar til at tage yderligere restriktive foranstaltninger for at øge omkostningerne for Rusland«, hvis Ruslands handlinger lægger op til det. Altså ikke blot en forlængelse af de nuværende sanktioner, men yderligere og mere omfattende sanktioner end i dag.

Den russiske udlægning er en del af et metanarrativ hos de statskontrollerede medier, hvor man skaber en fortælling om et fjendtligt Vesten

Britiske Reuters skriver om en unavngiven højtstående tysk embedsmand, der fortæller, at Rusland ikke kommer med i G7-klubben foreløbigt. Rusland blev smidt ud af det daværende G8 efter at have overtaget Krim-halvøen i Ukraine i 2014, og ifølge nyhedsbureauet er der ikke udsigt til, at Rusland kan deltage i topmøderne foreløbigt.

Omvendt skriver det russiske nyhedsbureau Sputnik, at »G7 støtter russisk involvering« i løsningen af internationale problemer, hvor især den japanske premierminister Shinzo Abe skulle give udtryk for nødvendigheden af bedre dialog med russerne.

Den kommunistiske russiske avis Pravda citerer en tysk diplomat ved navn Wolfgang Ischinger for, at G7 ikke kan klare sig uden Rusland:

»G7 er ikke i stand til at tage sig af store internationale kriser alene. Hverken krisen i Ukraine eller konflikten i Syrien kan løses uden Ruslands deltagelse. Man skal aldrig sige aldrig. Døren for russisk deltagelse i denne organisation bør holdes åben i lang tid«, siger den tyske diplomat.

»Neoautoritær« topstyring af russiske medier

Flemming Splidsboel Hansen mener ikke, at de to forskellige udlægninger i dette tilfælde er decideret modstridende, men det er alligevel tydeligt, at der er forskelligt fokus i de forskellige medier. Det hænger, ifølge ham, sammen med den store forskel i pressestandarder samt »illusionen om pressefrihed i Rusland«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den russiske udlægning er en del af et metanarrativ hos de statskontrollerede medier, hvor man skaber en fortælling om et fjendtligt Vesten. Det er nærmest en del af den russiske DNA, og derfor forsøger man at tale landet op ved at præsentere Rusland som lidt større og lidt mere betydningsfuldt i internationale sammenhænge, end det i virkeligheden er. Det er et instrument, som Rusland bruger til at skabe frygt i befolkningen«, siger Flemming Splidsboe Hansen.

Mediebilledet i Rusland kan ifølge Flemming Splidsboel Hansen deles op i to cirkler: En indercirkel bestående af alle de statskontrollerede medier, hvor man skriver på en bestemt måde og ikke afviger radikalt fra det officielle narrativ, hvis man gerne vil beholde sit job.

I ydercirklen findes de frie medier, der har en relativt stor grad af frihed. Men så snart de kritiske medier bliver for store og populære, bliver de »opslugt« af indercirklen, får udskiftet redaktørerne eller bliver fældet med anklager om eksempelvis skattesnyd.

»Den russiske topstyring af medierne er en anelse neoautoritær. I forbindelse med Krim-krisen blev jeg i et dansk interview bedt om at lege russisk talsmand, hvor jeg skulle argumentere for det russiske synspunkt. Sådan noget ville aldrig kunne ske i de russiske medier, for der oplever du stort set ikke, at der kommer modstridende argumenter«, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden