Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Medvind. Viginia Raggi vinker, mens hun er inde for at afgive sin stemme i søndagens lokalvalg i Rom. Da valgdaen var slut, havde hun fået 35 procent af stemmerne og er nu favorit i den afgørende runde 19. juni. Også i Torino er en kandidat fra Femstjernebevægelsen med i en finaleduel.
Foto: Alessandro Di Meo/AP

Medvind. Viginia Raggi vinker, mens hun er inde for at afgive sin stemme i søndagens lokalvalg i Rom. Da valgdaen var slut, havde hun fået 35 procent af stemmerne og er nu favorit i den afgørende runde 19. juni. Også i Torino er en kandidat fra Femstjernebevægelsen med i en finaleduel.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pizzasvingende jurist gør Rom til Vesteuropas nye oprørsby

Virginia Raggi er favorit til at vinde borgmesterposten efter et kanonvalg søndag. Over hele Europa brager populistpartier ind i byråd og erobrer topposter i byer som Wien og Madrid.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Virginia Raggi har en klar holdning til, hvad der er galt i Italiens hovedstad.

»Rom er en katastrofe«, sagde hun for nylig til Financial Times, mens hun serverede pizza ved et valgmøde, hvor hun samlede penge ind til sin borgmesterkampagne.

»Den offentlige transport er fuldstændig ødelagt, affaldet er overalt, og skolesystemet bryder sammen. Liberale, demokrater ... de er ligeglade med os. De er kun interesserede i deres interesser og lobbyisterne. Almindelige borgere tæller ikke«.

Lokale og europæiske valg har det med at blive beskrevet som 'andenrangsvalg'

I dag lader til, at de romerske vælgere hørte efter. Den 37-årige advokat er på nippet til at blive Roms første kvindelige borgmester: 35 procent af vælgerne satte kryds ved hende ved søndagens valg.

LÆS ARTIKEL

Den nærmeste konkurrent, Roberto Giachetti fra centrum-venstrepartiet PD, skrabede sig igennem med små 25 procent og må erkende, at Raggi er favorit, når de to skal ud i et indbyrdes finaleopgør 19. juni.

Protestpartier vælter ind i byrådslokaler

Men det er ikke Raggis køn, der er den store nyhed i Italien. Det er, at hun tilhører den såkaldte Femstjernebevægelse, ledet af komikeren Beppe Grillo.

Hvis Raggi som forventet vinder, bliver Rom dermed den seneste vesteuropæiske by, hvor populister og oprørspartier på venstre- eller højrefløjen har held med at vælte de etablerede partier og ryste op i det politiske system.

I Madrid og Barcelona erobrede tilhængere af den spanske venstrefløjsbevægelse Podemos borgmesterposterne sidste år. I Wien blev en kandidat fra højrefløjspartiet FPÖ en overraskende viceborgmester ved valget i november.

LÆS ARTIKEL

I lande som Sverige, Frankrig, Tyskland og Storbritannien har højrefløjs- og nationalistpartier de seneste år fået store gennembrud i byråd og regionalforsamlinger. På tre år har Alternativ für Deutschland således vundet pladser i otte ud af 16 delstatsparlamenter – senest i Hamburg i februar og Sachsen-Anhalt i marts. Og i maj kom det britiske nationalistparti UKIP for første gang ind i den walisiske regionalforsamling.

Man satser på ’andenrangsvalg’

Selv om der er store forskelle fra land til land, er det tydeligt, at lokale og regionale valg er blevet et fokuspunkt for de populistiske partier, siger flere analytikere.

Rom er en katastrofe

»Lokale og europæiske valg har det med at blive beskrevet som 'andenrangsvalg'«, konstaterer Matthew J. Goodwin, der er professor ved britiske Rutherford College og har forsket i fænomenet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han påpeger, at i lande som Frankrig og Storbritannien gør valgsystemet det svært at udfordre de gamle partier. Andre steder ses lokalvalg som uvigtige. Det gør dem til de perfekte træningsområder.

»Partier, der grundlæggende udfordrer status quo, eller som lancerer populistiske angreb mod de etablerede partier, klarer sig bedre i disse andenrangsvalg, før de potentielt kan slå igennem på nationalt niveau«, siger han.

LÆS KOMMENTAR

Oscar Mazzoleni, der er professor i statskundskab ved Université de Lausanne, er enig i, at endemålet for populistpartier, højre som venstre, er nationale valg.

»Man kan ikke tale om en klart definerbar trend i, at protestbevægelserne klarer sig godt i lokale valg. Grundene er forskellige fra land til land. Men der er helt overordnet en tendens til, at partierne får deres første store sejre lokalt«, siger han.

Den går ikke i Danmark

Højrefløjspartiet Front National prøvede således at slå igennem nationalt for 15 siden. Jean-Marie Le Pen oplevede i 2002 at blive nummer to i præsidentvalget, men vælgerne svigtede ham fatalt i den afgørende finalerunde. I stedet satsede partiet under datteren Marine i 2014 på lokalvalg og europæisk valg. Begge steder med kanonsucces – og Marine le Pen er nu blandt favoritterne til næste års præsidentvalg.

Der er undtagelser. I Danmark har protestpartier som Dansk Folkeparti og Alternativet først og fremmest satset på nationale valg, ganske som højrefløjspolitikeren Geert Wilders har gjort det i Holland.

I lande som Frankrig og Tyskland kan man bruge lokalvalg til at nå en kritisk masse og slå igennem på nationalt plan

»I Frankrig kan man vinde et borgmestervalg uden modstand, men i Danmark er vi dels ikke så opdelt i regionale tilhørsforhold, og dels anses byråd for vigtigere, så de etablerede partier satser på dem. Til gengæld er spærregrænsen lav i Folketinget. Så det er lettere at slå igennem nationalt og sværere lokalt. Men i lande som Frankrig og Tyskland kan man bruge lokalvalg til at nå en kritisk masse og slå igennem på nationalt plan«, siger valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nogle gange går det lovlig hurtigt. I november – et halvt år efter valget – indrømmede Madrid-borgmester Manuela Carmena i en bog, at hun ikke brød sig om jobbet og fortrød, at hun stillede op.

»Når de meget hurtigt vinder sæder i for eksempel byråd, er det ofte uerfarne folk, der får magt. Nogle gange får de nye lokale vindere deres egen magtbase og starter deres eget interne oprør. Alt kan ske«, konstaterer Oscar Mazzoleni.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden