Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: Francois Mori/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi i massevis skal forhindre, at 7,5 millioner fodboldfans bliver terrormål

Fanzoner med op til 120.000 pladser er en foræring til terrorister, lyder anklagen fra kendt politiker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen af de omkring 81.000 fodboldfans, som i morgen træder ind på Stade de France til åbningskampen i EM mellem Frankrig og Rumænien, kan frigøre sig fra tanken om, at det franske nationalstadion var skueplads for de første attentater 13. november sidste år.

På vej til stadion i St. Denis uden for Paris vil de have mødt bevæbnede soldater og et udsnit af de omkring 78.000 politibetjente og gendarmer, som den næste måned skal sikre en fredelig afvikling af det hidtil største europamesterskab i fodbold med hele 24 deltagerlande.

»Det er klart, at det vil gøre indtryk, og terrortruslen ligger som en skygge over det hele. Men samtidig siger vi fuck til terroristerne ved at afvikle åbningskampen og finalen på Stade de France«, siger den 20-årige studerende Younes Ben Salah, som Politiken forleden mødte til et seminar i Paris om sikkerheden omkring det gigantiske arrangement.

Med disse fanzoner serverer vi et oplagt mål for Islamisk Stat på et fad

For ham er det afgørende, at terrortruslen ikke skal have lov til at ødelægge festen, og han vælger at tage humoren i brug: »Det bliver et EM helt i blåt. Vores spillere er i blåt, og vi har politi og gendarmer, som også er i blåt. Det skal nok gå, både på og uden for banen«.

120.000 fans ved Eiffeltårnet

Mens de færreste sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring de ti stadioner, hvor kampene skal finde sted, giver de såkaldte fanzoner i de ti byer anledning til polemik. Alene fanzonen i Paris omkring Eiffeltårnet får plads til omkring 120.000 mennesker, mens arrangementet på Prado-stranden i Marseille kan samle op til 80.000.

»Med disse fanzoner serverer vi et oplagt mål for Islamisk Stat på et fad«, lyder kritikken fra den tidligere olympiske guldvinder i judo David Douillet, der nu er medlem af Nationalforsamlingen.

Ifølge myndighederne bliver adgangen til disse zoner med storskærme, musik, forskellige former for underholdning og konkurrencer samt mad og drikke omfattet af samme kontrol som ved stadionerne.

Ud over at være et godt tilbud til de omkring fem millioner, som kommer til Frankrig uden billetter til kampene, er fanzonerne også en del af sikkerheden, siger politikommissær Antoine Boutonnet, som Politiken mødte forleden under et arrangement i tænketanken Iris om organisationen af EM.

»Vi støtter ideen, for med fanzonerne ved vi, hvor tilhængerne er«, siger Antoine Boutonnet, som styrer indsatsen mod hooligans og deltager i koordinationen af hele sikkerhedsindsatsen.

»Det er en meget enkel sag. Det er bedre, at de køber og nyder alkohol i fanzonen under ordnede forhold, end at de løber rundt efter det alle andre steder«, fastslår han. På stadionerne og umiddelbart udenfor er salg af alkohol forbudt.

Polemik om fanzoner

Antoine Boutonnet understreger, at politi vil overvåge fanzonerne udefra, mens private sikkerhedsvagter står for at opretholde ro og orden indenfor.

Netop fanzonerne har givet anledning til polemik, og flere politikere frygter, at overvågningen af dem lægger en ekstra arbejdsbyrde på politiet, hvis kræfter i forvejen er strakt til det yderste. Politiets fagforeninger er heller ikke begejstrede.

TERROR I PARIS, NOVEMBER 2015

»Det er det rene kætteri. Man sætter Carlsbergs kommercielle lobbyvirksomhed over hensynet til sikkerheden«, siger Yves Lefebre fra fagforeningen SGP Police til tv-stationen France 24.

Kritikerne påpeger også, at private vagtværn ikke har den nødvendige erfaring og ekspertise i at styre store menneskemængder. Efterspørgslen efter sikkerhedsfolk er så stor, at flere selskaber har uddannet hundredvis på kun tre uger, hvilket ifølge politiet er helt uansvarligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frygter 'propper' ved indgangen

Omkring selve stadionerne bliver sikkerheden optimal. Alle steder skal fans igennem tre sikkerhedssluser. Ved Stade de France møder tilskuere med billet allerede den første sluse, når de stiger ud af metro eller forstadstog. Her bliver de kropsvisiteret, inden de kommer ind i den næste zone med butikker samt boder med mad og drikke.

Herfra går turen via endnu en kontrol til en zone tættere på stadion, og endelig kommer de frem til indgangene til tribunerne, hvor en tredje kontrol finder sted.

Ifølge Antoine Boutonnet er den store udfordring at få tilskuerne hurtigt gennem det første kontrolpunkt.

»Det er meget komplekst. Vi skal være grundige, men samtidig skal vi forhindre dannelsen af store grupper, som venter på at komme ind. De kan blive et let mål for terrorister«, siger han.

Ingen ønsker at tale højt om arbejdet bag kulisserne.

»Siden attentatet mod Charlie Hebdo i januar 2015 har efterretningstjenesten arbejdet på højtryk. Og jeg kan forsikre Dem for, at indsatsen ikke er blevet mindre op til EM«, siger en kilde i politiet til Politiken.

Kontrol med hooligans

Politikommissær Antoine Boutonnet og hans folk er ikke kun på udkig efter terrorister. Tilstedeværelsen af hooligans gør ikke opgaven nemmere.

Flere kampe, herunder Tyskland-Polen og England-Wales, har allerede fået prædikatet ’vanskelige’, og russiske hooligans, der betegner sig selv om nynazister, har allerede bebudet deres ankomst.

Men politikommissæren er fortrøstningsfuld, og 188 europæiske politifolk med kendskab til hooligan-miljøerne er allerede på plads i Frankrig for at bistå deres franske kolleger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har et tæt samarbejde i Europa, når det handler om hooligans og fodboldvold. Lovgivningen i flere lande giver mulighed for at forbyde mennesker med stadionforbud at rejse til EM, og mine kolleger rundt omkring i Europa har allerede nu et godt øje til lederne af forskellige hooligan-grupper«, siger Antoine Boutonnet.

Alt bliver sat i værk for at hindre uro og terror. Men som indenrigsminister Bernard Cazeneuve formulerede det i sidste uge:

»100 procent varsomhed og sikkerhedsregler er ikke lig med nul procent risiko«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden