Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Statsbesøg. Polens præsident, Andrzej Duda, er på besøg hos danske Lars Løkke Rasmussen forud for Nato-topmødet i Warszawa i 8-9. juli. Her efterspørger han blandt andet, at Danmark øger sine forsvarsudgifter markant.
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL

Statsbesøg. Polens præsident, Andrzej Duda, er på besøg hos danske Lars Løkke Rasmussen forud for Nato-topmødet i Warszawa i 8-9. juli. Her efterspørger han blandt andet, at Danmark øger sine forsvarsudgifter markant.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Polens præsident til Løkke: »Øg Danmarks forsvarsudgifter«

Rusland fører en imperialistisk politik, der skal bekæmpes med råstyrke fra Nato, mener Polens præsident Andrzej Duda.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Polens præsident, den nationalkonservative Andrzej Duda, var i går på statsbesøg hos den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Her kom han med en klar opfordring til statsministeren op til det kommende Nato-topmøde i Warszawa i begyndelsen af juli:

Som vært for Nato-topmødet opfordrer jeg statsministeren og myndighederne i Danmark til at øge deres forsvarsudgifter. Det er berettiget

»Som vært for Nato-topmødet opfordrer jeg statsministeren og myndighederne i Danmark til at øge deres forsvarsudgifter. Det er berettiget. Jeg ved, at Danmark planlægger at købe nye kampfly, og det vil helt sikkert øge Danmarks militære potentiale de nærmeste år«, sagde han.

Han opfordrede alligevel til, at alle landene ville nærme sig et forsvarsbudget på to procent af bruttonationalproduktet (bnp) inden 2024, som Nato-landene med deltagelse fra den daværende danske regering blev enige om i 2014 ved et topmøde i Wales.

»Målet om at nå to procent af bnp er ikke nødvendigvis den perfekte løsning, men det er alligevel lige præcis det, jeg opfordrer til«, sagde præsident Duda.

Største øvelse siden den kolde krig

Mens Andrzej Duda er på statsbesøg i Danmark, sker der store ting i hans hjemland. En storstilet Nato-militærøvelse med deltagelse fra i alt 24 lande udspiller sig i det polske landskab – en simuleret krig med 31.000 soldater, tusindvis af køretøjer, over hundrede fly samt et dusin flådefaretøjer. Øvelsen er den største af sin slags i Østeuropa siden den kolde krig.

Formålet med øvelsen er, ifølge det amerikanske militær, der stiller med det største mandskab på i alt 14.000 mand, at træne Polens militær, så det er klart til at indgå i internationale operationer. Men for Nato handler det lige så meget om at sende et signal til alliancens frontlinjelande nær Rusland om, at man er klar til at forsvare sine medlemmer, hvis russerne skulle prøve på noget lig det, der skete i Ukraine.

I Rusland bliver øvelsen dog opfattet som et aggressivt træk af Nato, der ifølge Kremls talsmand Dmitri Peskov »ikke bidrager til en atmosfære af tillid og sikkerhed« mellem de to parter.

Samtidig vækker det harme i Rusland, at Nato i Warszawa forventes at blive enige om at udstationere op til 6.000 tropper i de baltiske lande, samt i Rumænien, Bulgarien og måske i Polen. Som reaktion på de planer og på den store militærøvelse, sagde Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov tidligere på ugen:

»Jeg er overbevist om, at enhver seriøs og ærlig politiker er udmærket klar over, at Rusland aldrig vil invadere et medlem af Nato. Vi har ingen planer om at gøre det«, sagde han og tilføjede: »Der er overhovedet ingen trusler i den del af verden, der kunne retfærdiggøre en oprustning her«.

Rusland opruster også langs Europas grænse

Som svar på Nato’s planer har Rusland dog også planer om at oprette tre militærbaser langs Ruslands vestlige grænse med op til 10.000 soldater på hver.

I Polen og hos Nato tager man den russiske trussel alvorligt, men præsident Duda afviser, at Rusland skulle være en decideret fjende.

»Jeg mener absolut ikke, at Rusland er vores fjende. Nej, Rusland er vores nabo, vores store nabo. Men i løbet af de sidste par år har de ført en imperialistisk politik, og de har krænket både basale retsprincipper og grænser«, siger han.

»Rusland har vist, at de ikke respekterer de svage – kun hvis vi demonstrerer sammenhold og solidaritet og viser alliancens styrke, kan vi på et tidspunkt forhandle med Rusland som ligeværdige parter«.

Løkke: Vi tager løftet i betragtning

Selv om Danmark ikke deltager i den aktuelle militærøvelse i Polen, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen, at den type aktiviteter sender et nødvendigt og umisforståeligt signal til russerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi vil absolut tage løftet om øgede investeringer i forsvaret og den nye sikkerhedssituation i betragtning

»Vi må vise, at vi kan reagere på de udfordringer, vi møder, og vi må sende et klart signal om solidaritet. Sammenhold i Nato’s tilgang til Rusland vil være et af de stærkeste signaler, vi kan sende fra Polen. Danmark vil fortsætte vores støtte til Nato’s forsvar og afskrækkelse«, siger han og fremhæver, at flere end 5.000 danske soldater senere på året sammen med Nato vil deltage i en større flåde-øvelse i Østersøen.

I forhold til den polske præsidents opfordring til at øge forsvarsbudgettet, der i Danmark ligger på omkring 1,15 procent af bnp, vil Løkke ikke afvise, at det vil komme til at stige i fremtiden.

»Vi skal forhandle om forsvarsforliget for 2018 til 2022 næste år. Og vi vil absolut tage løftet om øgede investeringer i forsvaret og den nye sikkerhedssituation i betragtning, når vi når dertil«, siger Lars Løkke Rasmussen.

I mellemtiden lægger han vægt på, at diskussionen om militære bidrag til Nato ikke kun handler om, hvor mange penge man giver, men også om hvad man i øvrigt bidrager med.

»Danmark leverer altid, når vi bliver bedt om det, både i Nato-operationer og i kampen mod ISIL (andet ord for Islamisk Stat, red.). Danmark er i den absolutte top, når det kommer til det faktiske output, og det vil vi fortsætte med at være i fremtiden«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden