Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alexander Zemlianichenko/AP
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Præsident Putin holder lav profil om den britiske folkeafstemning. Men mange iagttagere vurderer, at Moskva i det skjulte har stærke forhåbninger om et nej til EU.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Moskva håber - meget diskret - på britisk nej til EU

Selv om Putin ikke har sagt et ord om Brexit, hepper han efter alt at dømme på nej-siden. Men russisk kampagne kunne let give bagslag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er Europa kaput?’, lød en overskrift på Ruslands statslige nyhedstjeneste Sputnik i denne uge. ’Brexit-feberen smitter: Flere danskere vil ud af EU’, proklamerede rubrikken på en anden russisk artikel, som citerede en Epinion-måling for DR Nyheder.

Den britiske folkeafstemning følges tæt i Rusland. Men selv om man ud fra valget af overskrifter, emner og kilder kan ane forhåbninger om et britisk nej til EU 23. juni, ville det være forkert at tale om en russisk kampagne for et britisk exit, også kaldet Brexit.

Tværtimod gør Moskva sig betydelige anstrengelser for at fremstå som neutral.

Russiske medier har også bragt artikler om nej-sidens problemer, f. eks. det konservative parlamentsmedlem Sarah Wollastons sideskifte, der af Sputnik blev betegnet som »et pinligt tilbageslag« for nej-tilhængerne.

Nogle russiske analytikere har i statskontrollerede medier argumenteret for, at et britisk nej ville være et problem for Rusland, fordi Bruxelles lægger en dæmper på påståede antirussiske tendenser i Storbritannien, fordi et britisk nej ville knytte London endnu tættere til Washington, eller fordi et svagere EU ville styrke Tyskland, Nato eller begge dele til skade for Rusland.

Præsident Vladimir Putin har ikke sagt et ord.

Og russiske regeringstalsmænd har reageret med harme, efter at både premierminister David Cameron og udenrigsminister Philip Hammond har hævdet, at kun Rusland bliver glad, såfremt Storbritannien forlader EU.

»Rusland får skylden for alt. Ikke kun i Storbritannien, men over hele verden«, siger talsmanden for det russiske udenrigsministerium, Marija Sakharova, til britiske BBC.

»Men Rusland har intet at gøre med Brexit overhovedet. Vi er ikke involveret i denne proces. Vi har ingen interesse på dette område«, forsikrer hun.

Skidt for EU, godt for Rusland

Ikke desto mindre mener mange iagttagere, at Moskva ikke blot interesserer sig for sagen, men også nærer et stærkt håb om et nej. Ud fra den filosofi, at et svækket EU er til Ruslands fordel, og at Brexit såvel som eurokrise, flygtningekrise og mindre vidtrækkende afstemninger i Danmark og Holland alt sammen trækker i den retning.

»Hvis Brexit sker, hvis der er en krise i EU, vil det være en lokal propagandasejr«, siger Sergej Medvedev, professor i udenrigspolitik ved Moskva-universitetet Den Højere Økonomiske Skole, til BBC.

»Hvad der er dårligt for EU, er godt for Rusland. Så enkelt er det«, siger Medvedev om tankegangen i den russiske magtelite.

En anden fremtrædende analytiker, Fjodor Lukjanov, peger over for Politiken på både positive og negative udenrigspolitiske konsekvenser for Rusland af et britisk nej. På den ene side vil et svækket EU gøre det lettere for Moskva at forhandle individuelt med medlemslande og spille dem ud mod hinanden. På den anden side risikerer Moskva, at al EU’s energi går til at rydde op på de indre linjer.

Med inspiration fra Monty Python forklarer vi den britiske EU-ballade. Kilde: Politiken / Kristian Jensen og Thomas Lauritzen

»Et britisk farvel vil svække EU, men næppe så meget, at man vender tilbage til gamle tiders ’enhver-for-sig-selv’-politik. Samtidig vil EU skulle bruge så megen tid på at etablere et nyt status quo, at der ikke vil være tid til at arbejde sammenhængende med Rusland«, siger Lukjanov, som er formand for det delvis statstilknyttede Rådet for Udenrigs- og Forsvarspolitik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nej-kampagne ville være selvmål

Der kan være flere forklaringer på, at Rusland holder så lav profil i forhold til Brexit-afstemningen, påpeger James Nixey, en ruslandsekspert fra den britiske tænketank Chatham House, i en frisk analyse.

Måske er der end ikke i Kreml enighed om, hvad det bedste udfald er for Rusland. Måske betyder det ikke så meget for et Rusland, der har større problemer at trækkes med. Måske er de varierende synspunkter et røgslør lagt ud for at forvirre. Måske – og det er ifølge Nixey den mest nærliggende forklaring – forstår Moskva, at en aktiv russisk kampagne for et nej ville få ringe eller tilmed den modsatte effekt.

»Det er logisk at formode, at Rusland alt andet lige ville foretrække den disharmoni og usikkerhed i EU, som et britisk farvel til Europa ville indebære«, skriver Nixey.

I mellemtiden ironiserer russiske politikere og medier over den opmærksomhed, som Rusland har fået i forbindelse med folkeafstemningen og andre EU-kriser.

»Har det mon intet at gøre med det faktum, at EU varsomt er ved at falde fra hinanden på egen hånd?« hedder det i en syrlig kommentar på det statslige Sputnik.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden