Hårdtslående. Filippinernes nyvalgte præsident, Rodrigo Duterte, har allerede gjort sig bemærket ved at ville dræbe alle narkohandlere
Foto: Bullit Marquez (arkiv)/AP

Hårdtslående. Filippinernes nyvalgte præsident, Rodrigo Duterte, har allerede gjort sig bemærket ved at ville dræbe alle narkohandlere

Internationalt

Filippinernes nye præsident: Ok at myrde journalister

Kritikken hagler ned over den nyvalgte præsident i Filippinerne, Rodrigo Duterte, efter at han har udtrykt forståelse for, at stribevis af journalister de seneste år er blevet dræbt.

Internationalt

Filippinerne er et af verdens farligste lande at arbejde i som journalist. Alene sidste år blev syv dræbt. Men nu frygter lokale journalister, FN og internationale medieorganisationer, at det vil blive endnu værre.

Årsagen er landets nyvalgte præsident, Rodrigo Duterte, som i forvejen har gjort sig bemærket med udtalelser om, at han vil rense Filippinerne for kriminalitet ved at henrette alle narkosælgere. For få dage siden gik han på en pressekonference et skridt længere ved også at udtrykke forståelse for drab på journalister.

Her antydede han, at mange af de journalister, der de seneste år er blevet myrdet, har været involveret i korruption.

»For at være ærlig har de fleste af de dræbte gjort noget. Du bliver ikke dræbt, hvis ikke du har gjort noget galt«, sagde han ifølge lokale medier, da han blev bedt om at kommentere drabet på en journalist, der i sidste måned blev skudt i hovedstaden Manila.

Desuden forsvarede Rodrigo Duterte på pressekonferencen direkte mordet på en navngiven journalist - Jun Pala, der i 2003 blev dræbt i byen Davao, hvor Rodrigo Duterte på det tidspunkt var borgmester. Jun Pala havde sit eget radioprogram og var kendt som en meget kritisk journalist.

For at være ærlig har de fleste af de dræbte gjort noget

»Bare fordi du er journalist, er du ikke undtaget fra at blive myrdet, hvis du er et røvhul«, sagde Rodrigo Duterte og gjorde det klart, at han henviste til Jun Pala.

»Eksemplet her er Pala. Jeg vil ikke forklejne hans eftermæle, men han var et råddent røvhul. Han fortjente det«, sagde Filippinernes nye præsident.

FN rystet

Udtalelserne har skabt ramaskrig verden over. Christof Heyns, der er FN’s særlige rapportør for summariske henrettelser, mener, at Rodrigo Duterte ansporer til vold og drab.

»Disse udtalelser er ekstremt uansvarlige og usømmelige for enhver leder - ikke mindst en, der snart skal overtage lederposten i et land, der kalder sig selv demokratisk«, sagde Christof Heyns i sidste uge til den britiske avis, The Guardian.

Kritikken har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk på Rodrigo Duterte, der i en pressemeddelelse i onsdags langede ud efter FN’s særlige rapportør.

»Gå hjem og få noget søvn. Du har arbejdet for meget og lyder udmattet«, sagde han ifølge pressemeddelelsen, hvor han dog også forsøgte at bløde op på sine udtalelser.

»Der er mange tilfælde, hvor journalister er blevet dræbt på grund af den sag, de kæmpede for, men der er også dem, som er blevet dræbt, fordi de havde taget parti og modtaget bestikkelse og svigtet deres forpligtelser. Det ædle journalistiske kald gælder ikke pengeafpressere og kriminelle«, sagde han.

Men FN står fast i sin kritik, og FN's øverste chef, Ban Ki- moon, valgte i sidste uge at udsende en pressemeddelelse, hvor han kaldte Dutertes udtalelser for »ekstremt foruroligende«.

»Jeg fordømmer utvetydigt hans tilsyneladende støtte til udenomsretslige mord, som er ulovlige og et brud på fundamentale rettigheder«, sagde Ban Ki-moon.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rodrigo Duterte er allerede blevet døbt ‘Østens Donald Trump’ på grund af sin storskrydende stil. Den har gjort ham populær i en befolkning, der i høj grad har mistet tilliden til de etablerede politikere, fordi de bliver opfattet som magt- og pengegriske og fedtet ind i landets udbredte problemer med korruption og kriminalitet.

Farligt land

Men for mange journalister i Filippinerne er Rodrigo Dutertes seneste udtalelser skræmmende, fordi de dagligt lever med angsten for at blive dræbt. Ifølge medieorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) er 77 journalister blevet myrdet i Filippinerne siden 1992, hvilket får CPJ til at fastslå, at øriget er det tredje mest farlige land i verden at arbejde i for mediefolk. Mest kendt er en massakre på mindst 34 journalister i 2009 i Maguindanao-provinsen i den sydlige del af landet, som CPJ har kaldt den mest dødelige begivenhed for journalister nogensinde.

Shawn Crispin, der er CPJ’s repræsentant i Sydøstasien, peger i en pressemeddelelse på, at en stor del af dem, der står bag mordene på journalister i Filippinerne, ikke er blevet retsforfulgt og straffet.

»Den nyvalgte præsident Rodrigo Dutertes chokerende bemærkninger om tilsyneladende at undskylde udenomsretslige henrettelser truer med at gøre Filippinerne til en slagtehal for journalister«, siger han.

Samme kritik kommer fra Mogens Blicher Bjerregård, formand for Den Europæiske Federation for Journalister.

»Filippinerne er i forvejen et af de lande, hvor pressefriheden har det allerværst. Den nyvalgte præsidents udtalelser er tæt på en legitimering af mordene på journalister, og det gør det endnu vanskeligere for journalister at arbejde«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dødspatruljer

Menneskerettighedsgrupper har dokumenteret, at dødspatruljer siden 1998 har dræbt mindst 1.400 mennesker i byen Davao, hvor Rodrigo Duterte i over to årtier var borgmester, inden han i sidste måned blev valgt til præsident. De fleste dræbte er narkohandlere, småkriminelle og gadebørn.

Hans udtalelser om journalister skal ses i lyset af, at han benytter enhver lejlighed til at prale af disse mord.

»Glem lovene om menneskerettigheder. Hvis jeg klarer den hele vejen til præsidentpaladset, vil jeg gøre, som jeg gjorde som borgmester. Alle I narkohandlere, røvere og døgenigte må hellere forsvinde. For ligesom borgmesteren vil jeg dræbe jer«, sagde Rodrigo Duterte for nylig i en af sine valgtaler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce