Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Internationalt

Clinton: Strammere våbenlovgivning Trump: Jeg havde forudset skyderi

Masseskyderi i Orlando har sat yderligere gang i valgkampen i USA.

Internationalt

Mens konsekvenserne af angrebet på natklubben Pulse i Orlando stadigvæk efterforskes, er tragedien allerede blevet en brik i den amerikanske valgkamp.

Få timer efter angrebet, der anses som det værste masseskyderi i amerikansk historie, var både Hillary Clinton og Donald Trump således på Twitter med de første kampklare kommentarer.

»Vågnede til de frygtelige nyheder fra FL (Florida, red). Mens vi venter på flere informationer går mine tanker til de, som er berørt af den forfærdelige hændelse«, skriver Hillary Clinton på såvel engelsk som spansk i sin umiddelbare reaktion på angrebet.

Samme ordlyd kommer fra Donald Trump, der skriver: »Frygteligt hændelse. Beder for alle ofre« efterfulgt af opråbet: »Hvornår vil det her stoppe? Hvornår bliver vi hårdføre, kloge og opmærksomme?«

Kommentarerne, der begynder som sympatiske tilkendegivelser, udvikler sig imidlertid hurtigt til skyts i den politiske valgkamp, som render af stablen i oktober.

Kun begyndelsen

Således skriver Donald Trump efterfølgende, at han »sætter pris på lykkeønskningerne for at have ret med hensyn til radikal islamisk terror«, for senere at pointere følgende:

»Det, der skete i Orlando, er kun begyndelsen. Vores lederskab er svagt og ineffektivt. Jeg forudsagde det og efterspurgte et forbud«, skriver Donald Trump med henvisning til det kontroversielle forslag om midlertidigt at nægte muslimer indrejse i USA i kølvandet på skyderiet i San Bernadino i december sidste år.

Da Obama gik til podiet i Washington søndag eftermiddag, amerikansk tid, for at tale til den amerikanske befolkning, spurgte Trump videre, om »præsident Obama endelig [har] tænkt sig at nævne ordene radikal islamistisk terrorisme. Hvis ikke, bør han omgående fratræde i skam«.

I sin tale omtalte Obama tragedien som terror og had, men omtalte ikke angrebet som relateret til religiøs ekstremisme. Senere er det imidlertid blevet bekræftet, at gerningsmanden, Omar Mateen, forinden angrebet havde kontaktet 911 med beskeden om, at han sværgede troskab til den islamiske terrorgruppe Islamisk Stat.

En handling baseret på had

Hillary Clinton understreger ligeledes, at »det var en terrorhandling«. Hun pointerer imidlertid, at det ligeledes var en »handling baseret på had«, for dernæst at række direkte ud mod LGBT-miljøet, som udgør én af demokraternes væsentlige vælgergrupper.

»Gerningsmanden angreb en LGBT-natklub under Pride (festival for bøsser, lesbiske og transpersoner, red). Til LGBT-miljøet: I skal vide, at I har millioner af allierede i vores land. Jeg er én af dem«, skriver hun i en pressemeddelelse.

Hvor Trump benytter tragedien i sin argumentation mod religiøs ekstremisme, efterspørger Clinton snarere en strammere våbenlovgivning.

»Vi skal holde våben, som det der blev brugt i går, ude af hænderne på terrorister og andre kriminelle. Det er det dødeligeste masseskyderi i USA's historie, og det minder os endnu engang om, at krigsvåben ikke har en plads i vores gader«, skriver hun på sin Facebook-profil.

Mindst 50 mennesker blev dræbt og 53 blev alvorligt sårede i angrebet på natklubben.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce