Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Vrede. Pårørende til en af de livstidsdømte reagerede med gråd og råb, da dommen blev kendt. Omvendt mener de efterladte til ofrene for massakren i Gujarat, at mange af de ansvarlige stadig er på fri fod - inklusiv Indiens nuværende premierminister Narendra Modi.
Foto: Ajit Solanki/AP

Vrede. Pårørende til en af de livstidsdømte reagerede med gråd og råb, da dommen blev kendt. Omvendt mener de efterladte til ofrene for massakren i Gujarat, at mange af de ansvarlige stadig er på fri fod - inklusiv Indiens nuværende premierminister Narendra Modi.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over tusinde slået og sparket til døde - massakre belaster på ny Indiens leder

11 mennesker idømt livstidsfængsel for massakre, der hviler som en sort skygge over Indiens premierminister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet kaldt den værste massakre i nyere indisk historie. For 14 år siden i den indiske delstat Gujarat gik horder af vrede hinduer amok på det muslimske mindretal i delstaten, og et sted mellem 1.000 og 2.000 muslimer blev hevet ud af deres hjem og butikker og slået, sparket og hakket til døde – eller brændt levende.

Lige siden har de mange efterladte til ofrene ventet på en form for retfærdighed, og en specialdomstol forsøgte fredag formiddag at komme de efterladte i møde ved at idømme 11 mennesker fængsel på livstid for at have deltaget i massakren. Derudover fik 12 andre syv års fængsel, mens en enkelt fik 10 år.

Nyheden om dommene gik straks verden rundt, fordi massakren for 14 år siden også bliver forbundet med Indiens nuværende premierminister, Narendra Modi.

Dette her er ikke retfærdigt

Dengang i 2002 var han leder af delstaten Gujarat, og et kor af efterladte, advokater og menneskerettighedsorganisationer har lige siden ment, at han som leder af delstaten ingenting gjorde for at stoppe massakren. Den beskyldning blev gentaget fredag af Zakia Jafri, som under massakren var vidne til, at en menneskehob bevæbnet med sværd dræbte hendes mand, Ehsaan Jafri. Han var en prominent muslim og tidligere medlem af det indiske parlament. Ifølge Zakia Jafri foretog hendes mand flere desperate opkald til politiet, der forholdt sig passivt.

»Dette her er ikke retfærdigt«, sagde hun fredag ifølge BBC og forlangte, at også Narendra Modi bliver stillet til ansvar.

Modi tavs

Narendra Modi er leder af det hindunationalistiske parti, BJP, der ønsker at fremme hinduistisk kultur. Selv har Modi afvist enhver beskyldning om ikke at have grebet ind, og han har på intet tidspunkt undskyldt massakren. Han har også henvist til, at en undersøgelseskommission nedsat af den indiske højesteret i 2012 opgav at rejse sag mod ham på grund af manglende beviser.

Hans kritikere godtager dog ikke det argument, fordi hele retsopgøret efter massakren har udviklet sig til en betændt affære, hvor bevismateriale pludselig er blevet væk, samtidig med at advokater og menneskerettighedsaktivister er blevet truet.

Foto: Rebecca Blackwell/AP

Massakren betød også, at Narendra Modi havde indrejseforbud til USA, indtil hans valg til premierminister for to år siden tvang USA til at ophæve forbuddet. Ligeledes iværksatte EU en diplomatisk blokade af ham, som Danmark dog sammen med Sverige brød i 2008, hvorefter den daværende danske ambassadør i Indien, Freddy Svane, flere gange mødtes med Narendra Modi.

På det seneste har den amerikanske præsident, Barack Obama, udvist stor vilje til at knytte Indien tættere til USA for dels at sikre flere amerikanske investeringer og dels at skærme Kinas voksende indflydelse i Asien. For få uger siden var Modi på sit andet besøg i USA som premierminister, hvor han blev modtaget som en stor statsleder og bl. a. fik mulighed for at tale til Kongressen.

Stig Toft Madsen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier, vurderer, at dommene i Gujarat-massakren ikke kan true Modi politisk.

»Dertil sidder han alt for sikkert i sadlen nu – både indenrigspolitisk og internationalt«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden