Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Grønland. Søværnets ’Knud Rasmussen’ på inspektionstur ved Qaqortoq i Sydgrønland. De store arktiske afstande betyder, at der er brug for bedre overvågning i form af satellitter, hedder det i ny Arktisrapport.
Foto: Arkivfoto: Joachim Adrian

Grønland. Søværnets ’Knud Rasmussen’ på inspektionstur ved Qaqortoq i Sydgrønland. De store arktiske afstande betyder, at der er brug for bedre overvågning i form af satellitter, hedder det i ny Arktisrapport.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvaret må vente på nye skibe i Arktis

Flere politikere mener, at 120 millioner kroner om året til overvågning af Arktis er i underkanten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal blive bedre til at vise militære muskler i Arktis. Det skal ske med satellitter, bedre overvågning af skibstrafik og havmiljø i Nordatlanten – og et nyt grønlandsk hjemmeværn.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den rapport, den danske regering på mandag vil fremlægge om Danmark i Arktis. Rapporten er ikke offentliggjort, men flere kilder bekræfter konklusionerne over for Politiken: Et fast beløb på 120 millioner kroner om året skal øremærkes til at markere, at Danmark er en arktisk magt.

Beløbet er tiltrængt, siger flere folk med indsigt i processen, men slet ikke nok til at dække de enorme udgifter, der skal til for at opfylde de danske ambitioner i Arktis. På sigt skal der findes penge til at udskifte de fire aldrende inspektionsskibe af Thetis-klassen, som netop er ved at blive renoveret, og hvis levetid næppe overstiger 10-15 år.

JOHN KERRY:

Skibene har mellem 25 og 30 år på bagen, og det vil koste op mod 1 milliard kroner stykket at erstatte dem. Penge, det kan blive svært at finde i et forsvarsbudget, der netop er blevet udhulet af købet af F-35-fly.

Store dele af den arktiske bevilling ventes nemlig at gå til satellitter, der for første gang kan sikre Danmark systematisk overvågning af det enorme arktiske område – ikke kun til militær brug, men også til de civile opgaver, det danske forsvar tager sig af, som for eksempel redningstjeneste og overvågning af oliespild.

Behersket ros i Folketinget

Så mens rapporten allerede på forhånd får godkendende nik fra de tre største partier i Folketinget – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringspartiet Venstre – er det med visse forbehold fra især Dansk Folkeparti, mens Konservative efterlyser et »seriøst« forslag.

Vores forsvar skal jo ikke kun være en chip for amerikanske og britiske missioner

»Det ser umiddelbart fint ud. Det virker, som om vi vil kunne mere, men jeg er spændt på at høre input fra fagfolkene«, siger forsvarsordfører Marie Krarup fra Dansk Folkeparti (DF). »Det bekymrer os, at hvis der bruges flere penge på fly, så vil det være svært at betale de penge, der skal til for at opretholde niveauet i Arktis. Og så har man ikke engang set på alle forsvarets andre opgaver. Så der skal bruges markant flere penge i det kommende forsvarsforlig. Vores forsvar skal jo ikke kun være en chip for amerikanske og britiske missioner«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er mere tøvende over for at bruge flere penge. For ham er det vigtigt, at de ekstra penge ikke kommer til at virke som en oprustning i det eneste område, hvor Nato og Rusland har et fredeligt samarbejde.

»I det, jeg har set, synes mål og midler at passe meget godt sammen«, siger han.

Det er Rasmus Jarlov, forsvarsordfører for Konservative, ikke enig i. Konservative stod uden for det seneste forsvarsforlig – hvor købet af F-35-fly blev vedtaget – fordi partiet mente, at der ikke bliver afsat penge nok til forsvar. Han understreger derfor, at han i modsætning til de andre partier ikke har set rapporten, men de omtalte beløb er alt for små, mener han.

RUSLAND:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ser nu problemerne med, at hele materielbudgettet er brugt til kampfly. Det betyder, at vi ikke kan købe noget større materiel de næste 10 år, ud over det der allerede er planlagt«, siger han og tilføjer:

»Hvis regeringen mener seriøst, at der skal være en øget arktisk tilstedeværelse, skal der også betales for det. Og så står Konservative klar til at hjælpe«.

Halvandet år forsinket

Rapporten er mere end halvandet år forsinket, fordi den måtte vente på først et grønlandsk valg, så et dansk valg, og endelig, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inden ville have den såkaldte Taksøe-rapport om Danmarks fremtidige udenrigspolitik lagt frem.

Anbefalingerne i Arktis-rapporten minder meget om, hvad der stod i Taksøe-rapporten. Her stod allerede beløbet på de 120 millioner kroner, den øgede satellitovervågning og forslaget om et grønlandsk hjemmeværn.

LÆS ARTIKEL

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Michael Jarlner

Kontreadmiral Nils Wang, der er leder af Forsvarsakademiet, vil ikke diskutere indholdet i rapporten. Men han understreger, at det kan blive meget dyrt at opfylde kravet om at være militært til stede i Arktis, ikke mindst med satellitter.

Fly- og satellitovervågninger er fuldstændig essentielle, og det koster penge

»Den bedste måde at bruge militære styrker effektivt på er, hvis man ved, hvad der foregår. Så fly- og satellitovervågninger er fuldstændig essentielle, og det koster penge«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Taksøe-rapporten foreslog også et grønlandsk hjemmeværn, hvor frivillige grønlændere bliver en slags meldetjeneste – for eksempel til at rapportere om oliekatastrofer eller andre problemer med havmiljøer, deltage i eftersøgninger, eller, som en kilde siger det, »til at melde, hvis der bliver set 12 russere på isen«.

Det understreges dog, at der ikke skal være tale om militært personale, men om trænede civile.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden