Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Eduardo Verdugo/AP
Foto: Eduardo Verdugo/AP

Symbol. Berta Cáceres mindes her ved en protestdemonstration foran Honduras ambassade i Mexico City.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt vidne siger, at Honduras' hær beordrede drab på miljøforkæmper

Berta Cáceres, leder for Lenca-indianernes kamp mod et dæmningsbyggeri Honduras, blev myrdet i marts som del af den voldsbølge, der rammer miljøaktivister i hele verden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Berta Cáceres blev myrdet ved midnatstid den 2. marts 2016, da væbnede pistolmænd brød ind gennem døren til det hus, hvor hun overnattede i byen Esperanza og skød hende flere gange gennem brystet.

Hun havde kun et år forinden modtaget den prestigefyldte Goldman-miljøpris for sin kamp mod et omstridt dæmningsprojekt, som ville berøre Lenca-indianernes jord.

Det gjorde hende til årets foreløbig mest prominente offer for den bølge af vold og drab, der koster stadigt flere lokale miljøaktivister og indianske ledere livet.

Menneskeretsorganisatione Global Witness opregner 753 drab på miljøaktivister, stammefolk og lokale ledere involveret i miljøkonflikter i årene 2010-2015.

Mordet på Berta Cáceres peger på, at 2016 næppe bliver et mindre blodigt år.

Hun stod på dødslisten

Nu står en tidligere soldat i Honduras’ hær frem og fortæller til den britiske avis The Guardian, at Berta Cáceres’ navn stod på en dødsliste, som hans enhed i Honduras’ amerikansk trænede specialstyrker modtog nogle måneder før hendes død.

Sergent Rodrigo Cruz, 20 år, tjente i en specialenhed ved navn Xatruch-styrken, som er trænet af USA til indsatser mod narko- og bandekriminalitet på den caribiske kyst. En tirsdag aften midt i december kaldte Cruz’ delingsfører sine folk sammen efter en fodboldkamp og viste dem adskillige papirark med navne, fotos, adresser og telefonnumre på hvert mål.

LÆS MERE:

En liste blev tildelt deres enhed, den anden en tilsvarende enhed i en landsdækkende specialstyrke ved navn Fusina.

Men Cruz’ 24-årige overordnede satte sig til modværge.

»Løjtnanten sagde, at han ikke ville gennemføre ordren, fordi målene var anstændige folk, der kæmpede for deres lokalsamfund. Han sagde, at ordren kom fra forsvarskommandoen, og at han var under pres fra Xatruch-kommandøren for at adlyde«, fortalte Cruz ifølge The Guardian.

Få dage senere forlod løjtnanten basen og vendte ikke tilbage, og nu har også Rodrigo Cruz valgt at desertere og flygte til et naboland.

Jeg er 100 procent sikker på, at Berta Cáceres blev dræbt af hæren

»Hvis jeg tager hjem, slår de mig ihjel. Ti af mine tidligere kolleger er forsvundet. Jeg er 100 procent sikker på, at Berta Cáceres blev dræbt af hæren«, siger han.

På navnelisten genkendte han navne på flere andre kendte bondeledere fra regionen, hvor af mange har modtaget trusler og været udsat for mordforsøg.

Udviklingsbanker under pres

USA har ydet militær- og politimæssig bistand til Honduras for anslået 200 millioner dollar siden 2010. Fem personer er arresteret for mordet på Berta Cáceres, blandt dem major i den honduranske hær Mariano Díaz Chavez, som siden er blevet afskediget fra hæren.

Dæmningsprojektet Agua Zarca var finansieret med penge fra to udviklingsbanker i henholdsvis Finland og Holland. I begge lande har vreden over drabet presset bankerne til at stoppe med at låne penge til projektet.

Håber på vendepunkt

Jeg spørger Billy Dyke, som er hovedforfatter til den ny rapport fra Global Witness, om dette kan være en lærestreg for de kræfter, der stod bag mordet?

»Jo, vi håber helt sikkert at dette drab kan være et vendepunkt, at det kan fungere som en afskrækkelse for yderligere drab«, siger han.

Volden i Honduras eskalerede voldsomt efter et militærkup i 2009 afsatte den venstrepopulistiske Manuel Zelaya fra præsidentposten.

Den nye højreorienterede regering har givet tilladelser til hundredvis af megaprojekter, herunder en række miner og dæmninger i miljøfølsomme områder.

LÆS MERE:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Honduras’ præsident Juan Orlando Hernández anklages for at vende det blinde øje til volden og for selv at være involveret i korruption – penge fra det udsultede sundhedsvæsen i landet skal være gået til hans valgkampagne.

Honduras-gate i Danmark

Danmark fik i sidste måned sin egen lille udløber af Honduras-skandalen, da Juan Orlando Hernandez var inviteret til at tale om »bæredygtighed i tekstilindustrien« på Copenhagen Fashion Summit.

Næsten 2000 rasende kommentarer på organisationens facebook-side udtrykte vrede og afsky over, at »den mest korrupte præsident i Honduras’ historie« fløj til København i et privatfly chartret til en pris af 300.000 USD, mens hans befolkning sulter og miljøforkæmpere bliver myrdet.

»Hvad så, København. Hvordan føles det at have den største forbryder i Honduras med til jeres event?«, lød et af spørgsmålene på facebook.

»Det lyder fint at reducere fattigdom ved hjælp af bæredygtig udvikling. Men hans regering dræbte Berta Cáceres, som forsvarede bæredygtighed«, lød en anden.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden