TERRORANGREB. Pansrede mandskabsvogne på vej mod cafeen, hvor Islamisk Stat-krigere havde taget personale og gæster som gidsler.

TERRORANGREB. Pansrede mandskabsvogne på vej mod cafeen, hvor Islamisk Stat-krigere havde taget personale og gæster som gidsler.

Internationalt

Terrorangreb på café er blot en af mange islamistiske aktioner i Bangladesh

Bangladesh har i lang tid været plaget af drab på liberale og ikke-muslimer. Nu har Islamisk Stat myrdet 20 cafegæster.

Internationalt

26 døde - inklusive terroristerne.

Det er resultatet af gidseltagninen i Bangladesh' hovedstad. Ifølge en talsmand for landets forsvar blev de fleste af gidslerne slået ihjel med stikvåben. Et vidne har berettet, hvordan gerningsmændene havde macheter eller lignende med sig, da de stormede cafeen og gav sig til at tortere de ikke-muslimer, der var på stedet.

Flere gidsler slipper med livet i behold

Mindst 13 gidsler blev befriet. Seks gerningsmænd blev dræbt og en enkelt pågrebet i live.

Det er ifølge Bangladesh' ministerpræsident Sheikh Hasina resultatet af terroraktionen mod cafeen Holey Artisan Bakery i Dhakas velstående Gulshan-bydel. Den blev i går stormet af militante muslimer, der tog personalet og gæsterne - heraf flere udlændinge - som gidsler. Terrorbevægelsen Islamisk Stat har taget skylden for angrebet.

Spørgsmålet er nu, om landets sikkerhedsstyrker har fået fat i alle deltagerne i angrebet. Og om der ligger flere dræbte ofre inde i bygningen. Der kan have været et par snese kunder på stedet, da det blev stormet.

Ifølge den japanske regering er et japansk gidsel blev reddet ud, mens der fortsat ikke er oplysninger om yderligere syv japanere, som var på stedet.

Andre gidsler formodes at være italienere. Og så er et par srilankanere blandt de mennesker, der er blevet reddet ud i live. Flere lig er set blive båret ud fra stedet, men om det er terroristerne eller andre ofre er endnu ikke klarlagt.

Forløbet er ikke fuldt belyst endnu

I det hele taget er der stor usikkerhed om, hvad der foregik i de dramatiske timer i Dhaka.

Cafeen blev stormet fredag aften ved 20.30-tiden af op mod ni gerningsmænd, der tilsyneladende som det første smed en granat eller detonerede en bombe, inden de forskansede sig på stedet. De var ifølge vidner bevæbnet med pistoler, sværd og granater.

Deres eneste religion er terrorismen.

»Der var 50-60 ansatte derinde. De her mennesker kom ind og åbnede ild. Vi troede, at de var banditter, der ville gå igen, når de havde røvet penge og værdier. Jeg hørte dem skrige 'Allah er stor' og skyde løs. Vi troede, at de ville forsvinde efter 15-20 minutter, men i stedet gik de ovenpå. De skød deroppe fra«, siger et vidne, Mohammad Jasimuddin, til avisen The Guardian.

Flere af medarbejderne låste sig inde på et toilet, mens gidseltagningen var i gang.

Ikke-muslimer blev udsat for tortur

En af de første betjente på stedet, Kamruzzaman, blev mødt med granater, da han kom.

»Vi var fremme ved gerningsstedet inden for syv minutter. De åbnede ild. Vi skød tilbage. Vi prøvede at redde en civil, men de skød ham. Vi var ikke klar over, at de havde granater«, siger han.

Ifølge lokale medier mishandlede terroristerne de tilstedeværende, der ikke kunne citere Koranen.

»Dem, der kunne recitere et vers eller to, blev skånet. De andre blev torteret«, siger Rezaul Karim, hvis søn var på cafeen, da gidseltagningen skete.

Adskillige betjente blev dræbt eller kvæstet

Gerningsmændene holdt de tilstedeværende som gidsler i ti timer, førend sikkerhedsstyrkerne i de tidlige morgentimer gik i aktion og trængte frem mod cafeen. Den blev ifølge nyhedsbureauerne indledt med et par gevaldige drøn, der hurtigt blev fulgt af voldsomme skyderier

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dem, der kunne recitere et vers eller to, blev skånet. De andre blev torteret.

Det skete ifølge en repræsentant for antiterrorkorpset, oberstløjtnant Massod, efter længere tids forsøg på at forhandle med gidseltagerne.

Et par betjente er blevet dræbt under befrielsesaktionen. Yderligere 25 politibetjente er blevet såret, heraf ti alvorligt.

Islamister har myrdet en stribe ofre

Terroraktionen i hovedstaden kommer i kølvandet på en række mord på hinduer, buddhisterm, kristne og på kendte aktivister og bloggere, der havde udfordret religiøse dogmer i det muslimske land. Mindst 40 er blevet dræbt under mordbølgen.

Da det gik ud over en hustruen til en højtstående politichef, skete der noget: I midten af juni anholdt Bangladesh' sikkerhedsstyrker over 5.300 personer, der mistænkes for at være indblandet i de mange drab.

Ifølge regeringen skete anholdelserne for at få standset mordbølgen.

»Ved en så stor operation tager man ingen chancer. Man arresterer en masse, og efter arrestationerne undersøger man dem så«, forklarede Nadeem Qadir, der er talsmand for regeringen.

Ministerpræsident: 'Hvilken slags muslimer er disse mennesker?'

Det har ikke standset terrordrabene. Så sent som i går blev en ansat i et hindutempel hakket til døde ved en aktion, der ifølge politiet tilskrives islamisterne.

Det er samme miljø, der står bag angrebet på Holey Artisan Bakery. Det fordømmes da også af ministerpræsidenten.

»Det var en ekstremt afskyelig handling. Hvilken slags muslimer er disse mennesker? De har ingen religion. Deres eneste religion er terrorismen. De skulle have været i gang med bønnen på det tidspunkt, under ramadanen, selvbeherskelsens måned. Folk må modstå de her terrorister. Min regering har en stålsat vilje til at få udryddet terrorisme og militans i Bangladesh«, erklærer Sheikh Hasina i en tale på fjernsynet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Angrebet skete midt i Dhakas velhaverkvarter. Illustration: Google Maps.

Foto: Google Maps

Kilder: Dhaka Tribune, The Daily Star, The Guardian, BBC, CNN og nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden