Foto: BORBERG THOMAS
Internationalt

USA's legendariske minister smider mundkurven og revser verdensledere

Madeleine Albright gav Nato-topmødet en opsang om Putin, Trump, Brexit og udsigten til et tiår med kaos og frygt i Europa

Internationalt

Vladimir Putin er en provokatør, David Cameron politisk inkompetent og Donald Trump en trussel.

Madeleine Albright er en ældre dame på 79, hun går i de høje hæle og den elegante spadseredragt, og så taler hun i klar tekst.

»Jeg er her som mig selv, jeg er ikke mere diplomat, og det kommer I til at høre«, sagde den tidligere amerikanske FN-ambassadør og udenrigsminister, da hun i formiddags på Nato-topmødet i Warszawa gav sin personlige mening om Europas umiddelbare fremtid.

Foran hende var et telt fyldt smækfyldt med journalister, diplomatspirer, nuværende og tidligere generaler, eksperter, en Nato-generalsekretær og en polsk præsident.

Brexit er en konsekvens af politisk inkompetence, og i USA har vi vores helt egne problemer. Man bør være bekymret, når en af de to præsidentkandidater sætter spørgsmålstegn ved selve Nato.

Da kvinden, der som barnefødt i Prag har oplevet flugten fra først Adolf Hitler og siden det kommunistiske styre på egen krop har mærket de mørke kapitler af Europas historie, kom med sin analyse af den aktuelle europæiske sikkerhedssituation blev der hørt efter.

Alle rejste sig

Da hun var færdig rejste teltet sig i applaus.

»Vi står i stiv modvind, Rusland overtræder international lov i Ukraine og opruster mod Nato. Mod syd truer terrorister og brutale diktatorer. I Europa har håndteringen af flygtningekrisen skabt splittelse og xenofobi«, lød analysen fra Albright.

Det var her, publikum begyndte at spidse ører.

Så fortsatte kvinden, der i dag er fyrtårn for tusindvis af håbefulde kvinder verden over.

»Brexit er en konsekvens af politisk inkompetence, og i USA har vi vores helt egne problemer. Man bør være bekymret, når en af de to præsidentkandidater sætter spørgsmålstegn ved selve Nato. Alt dette repræsenterer en generel tendens«.

»I en kompliceret og truende globalisering leder befolkningerne efter nødbremsen, vi må gå op imod det. Men vi må også indrømme, at vi ikke selv har gjort det godt nok«.

Albright malede et billede af udviklingen gennem de seneste ti år, som en rejse mod et kaos, ingen havde forventet.

»Det er slående hvor helt anderledes, det har udviklet sig i forhold til, hvad vi forventede. Dengang for ti år siden tog vi Europas sikkerhed for givet, og vi fokuserede på verden udenfor Europa. Nu vil vi se et tiår af uro og kaos, spørgsmålet er om vi vil blive fanget i det kaos, eller om vi kan skabe ro i kaos«.

Kræver lederskab

Selv er Albright, ikke i tvivl om opskriften.

»Det kræver lederskab, og det kræver handling. Nato kan blive afgørende for fremtiden, hvis vi reformerer og bruger Nato, Nato står for det positiv for demokrati og frihed – imod kaos. Men det kræver mod at forsvare idealerne, og det er der brug for».

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Albright fortalte, hvordan hun selv som udenrigsminister overværede optagelsen af de første tre tidligere Warszawapagt lande i Nato. Efter Polen, Slovakiet og Ungarn fulgte de øvrige medlemmer af den Sovjetstyrede militæralliance.

»Også derfor er det en helt særlig personlig oplevelse for mig at være her i Warszawa til det første Nato topmøde i Polen. Det vil vise, at denne by skal forbindes med helt andre ting end den gamle hedengangne Warszawapagt«, understregede Albright, inden hun igen gav en prøve på en ufiltreret tidligere udenrigsminister og diplomats analyse af topmødets store emne, præsident Vladimir Putin og Rusland.

»Putins verdensbillede er forgiftet, hans formål er at splitte os. Heldigvis har Nato og USA gjort meget for at forhindre det. Nu skal Rusland forstå, at deres egne handlinger får langsigtet betydning for dem selv. Her er de fire bataljoner i Baltikum og Polen (som topmødet formelt vil beslutte, red.) en vigtig milepæl. Det samme er USA’s genforsikring af Europa og beslutningen om at bruge milliarder på at investere i amerikanske styrker i Europa. Nu er det mit håb, at Europa lever op til det«.

»Der findes dem, der er bange for den udvikling og frygter, at det vil provokere Putin, men Putin har ikke brug for provokationer. Han er en provokatør og et stærkt modsvar er nødvendigt«, lød Albrights kontante analyse, før hun lagde vægten på det andet ben og sluttede af med at understrege, at der også skal være dialog, hvis Europa skal finde en vej ud af kaos.

»Nato er en forsvarsalliance – intet land er vores fjende, og Nato er åben for samarbejde med Rusland, men de må forstå at den nuværende opførsel koster blandt andet økonomiske sanktioner. Dialog er muligt, men det skal være en dialog, der kræver, at man både taler med hinanden og lytter til hinanden. Den russiske mistænksomhed gør det svært, men ikke umuligt«.

Og så var det, teltet rejste sig, og publikum klappede om kap.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce