Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: BORBERG THOMAS
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA's legendariske minister smider mundkurven og revser verdensledere

Madeleine Albright gav Nato-topmødet en opsang om Putin, Trump, Brexit og udsigten til et tiår med kaos og frygt i Europa

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vladimir Putin er en provokatør, David Cameron politisk inkompetent og Donald Trump en trussel.

Madeleine Albright er en ældre dame på 79, hun går i de høje hæle og den elegante spadseredragt, og så taler hun i klar tekst.

»Jeg er her som mig selv, jeg er ikke mere diplomat, og det kommer I til at høre«, sagde den tidligere amerikanske FN-ambassadør og udenrigsminister, da hun i formiddags på Nato-topmødet i Warszawa gav sin personlige mening om Europas umiddelbare fremtid.

Foran hende var et telt fyldt smækfyldt med journalister, diplomatspirer, nuværende og tidligere generaler, eksperter, en Nato-generalsekretær og en polsk præsident.

Brexit er en konsekvens af politisk inkompetence, og i USA har vi vores helt egne problemer. Man bør være bekymret, når en af de to præsidentkandidater sætter spørgsmålstegn ved selve Nato.

Da kvinden, der som barnefødt i Prag har oplevet flugten fra først Adolf Hitler og siden det kommunistiske styre på egen krop har mærket de mørke kapitler af Europas historie, kom med sin analyse af den aktuelle europæiske sikkerhedssituation blev der hørt efter.

Alle rejste sig

Da hun var færdig rejste teltet sig i applaus.

»Vi står i stiv modvind, Rusland overtræder international lov i Ukraine og opruster mod Nato. Mod syd truer terrorister og brutale diktatorer. I Europa har håndteringen af flygtningekrisen skabt splittelse og xenofobi«, lød analysen fra Albright.

Det var her, publikum begyndte at spidse ører.

Så fortsatte kvinden, der i dag er fyrtårn for tusindvis af håbefulde kvinder verden over.

»Brexit er en konsekvens af politisk inkompetence, og i USA har vi vores helt egne problemer. Man bør være bekymret, når en af de to præsidentkandidater sætter spørgsmålstegn ved selve Nato. Alt dette repræsenterer en generel tendens«.

»I en kompliceret og truende globalisering leder befolkningerne efter nødbremsen, vi må gå op imod det. Men vi må også indrømme, at vi ikke selv har gjort det godt nok«.

Albright malede et billede af udviklingen gennem de seneste ti år, som en rejse mod et kaos, ingen havde forventet.

»Det er slående hvor helt anderledes, det har udviklet sig i forhold til, hvad vi forventede. Dengang for ti år siden tog vi Europas sikkerhed for givet, og vi fokuserede på verden udenfor Europa. Nu vil vi se et tiår af uro og kaos, spørgsmålet er om vi vil blive fanget i det kaos, eller om vi kan skabe ro i kaos«.

Kræver lederskab

Selv er Albright, ikke i tvivl om opskriften.

»Det kræver lederskab, og det kræver handling. Nato kan blive afgørende for fremtiden, hvis vi reformerer og bruger Nato, Nato står for det positiv for demokrati og frihed – imod kaos. Men det kræver mod at forsvare idealerne, og det er der brug for».

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Albright fortalte, hvordan hun selv som udenrigsminister overværede optagelsen af de første tre tidligere Warszawapagt lande i Nato. Efter Polen, Slovakiet og Ungarn fulgte de øvrige medlemmer af den Sovjetstyrede militæralliance.

»Også derfor er det en helt særlig personlig oplevelse for mig at være her i Warszawa til det første Nato topmøde i Polen. Det vil vise, at denne by skal forbindes med helt andre ting end den gamle hedengangne Warszawapagt«, understregede Albright, inden hun igen gav en prøve på en ufiltreret tidligere udenrigsminister og diplomats analyse af topmødets store emne, præsident Vladimir Putin og Rusland.

»Putins verdensbillede er forgiftet, hans formål er at splitte os. Heldigvis har Nato og USA gjort meget for at forhindre det. Nu skal Rusland forstå, at deres egne handlinger får langsigtet betydning for dem selv. Her er de fire bataljoner i Baltikum og Polen (som topmødet formelt vil beslutte, red.) en vigtig milepæl. Det samme er USA’s genforsikring af Europa og beslutningen om at bruge milliarder på at investere i amerikanske styrker i Europa. Nu er det mit håb, at Europa lever op til det«.

»Der findes dem, der er bange for den udvikling og frygter, at det vil provokere Putin, men Putin har ikke brug for provokationer. Han er en provokatør og et stærkt modsvar er nødvendigt«, lød Albrights kontante analyse, før hun lagde vægten på det andet ben og sluttede af med at understrege, at der også skal være dialog, hvis Europa skal finde en vej ud af kaos.

»Nato er en forsvarsalliance – intet land er vores fjende, og Nato er åben for samarbejde med Rusland, men de må forstå at den nuværende opførsel koster blandt andet økonomiske sanktioner. Dialog er muligt, men det skal være en dialog, der kræver, at man både taler med hinanden og lytter til hinanden. Den russiske mistænksomhed gør det svært, men ikke umuligt«.

Og så var det, teltet rejste sig, og publikum klappede om kap.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden