Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Nybrud. Dallas-skyderiet i torsdags var angiveligt første eksempel på, at politiet i USA benytter dødbringende robotter.
Foto: Maria R. Olivas/AP

Nybrud. Dallas-skyderiet i torsdags var angiveligt første eksempel på, at politiet i USA benytter dødbringende robotter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kontroversiel bomberobot tog livet af Dallas-manden

Gerningsmanden bag politimordene i Dallas blev dræbt ved hjælp af ny teknologi. Det rejser etiske spørgsmål, mener kritikere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da politiets elitestyrker klokken 02.30 natten til fredag kørte en lille fjernstyret robotbil ind i et parkeringshus i Dallas, markerede det ikke blot afslutningen på et skuddrama, der nåede at koste fem betjente livet.

Robotten, der medbragte en klump påmonteret C4-sprængstof, som detonerede og dræbte gerningsmanden på stedet, skrev samtidig amerikansk politihistorie.

Det menes at være første gang, ordensmagten i Amerika har benyttet sig af en bomberobot til et dræbende formål.

Som politichefen i Dallas, David Brown, sagde ved et pressemøde:

»Vi så ingen anden udvej end at bruge vores bomberobot og placere en enhed på den, som kunne detonere der, hvor den mistænkte befandt sig«.

LÆS PORTRÆT

Bomben detonerede efter planen, 25-årige Micah Johnson mistede livet.

Efter alt at dømme var der tale om en lille, undseelig maskine med det lidet mundrette navn Multi-function Agile Remote Control Robot – ofte forkortet MARCbot. En fjernstyret bil på fire hjul med seks timers batteri-levetid og et mobilt kamera, der kan styres fra afstand - og altså udstyres med bomber.

Kamerafunktionen bruges blandt andet til at smugkigge bag døre eller gennem vinduer som optakt til en politirazzia, uskadeliggørelse af bomber eller før soldater rykker ind på fjendtligt terrirorium.

Men brugen af en MARCbot som dødeligt våben har hidtil været begrænset til det amerikanske militær.

»Marcbot er blevet brugt ad hoc på denne (dødbringende, red.) måde af soldater i Irak«, skrev Peter W. Singer, seniorforsker ved tænktetanken New America, militærstrateg og forfattere til flere bøger om teknologi i krig, i går på Twitter.

Han tilføjede samme sted, at Dallas-skyderiet er »første gang, robotten benyttes i den form for politiarbejde«.

Robot kom med pizza
Robotbiler af den mere ufarlige slags har længe været anvendt af det amnerikanske politi og særligt de såkaldte SWAT-elitestyrker.

Så sent som i april brugte politiet i delstaten Californien en robot til at aflevere pizza til en mistænkt, der havde forskanset sig. Det lettede stemningen, og politiet afværgede et potentielt skuddrama.

Og tilbage i 2013 tog et SWAT-team i byen Albuquerque, New Maxico, en robotbil i brug for at fjerne et tæppe fra en mand, der truede med at begå selvmord. Han havde brrikaderet sig på sit værelse, og ved at fjerne tæppet kunne politiet bekræfte, at manden ikke var bevæbnet, hvorefter han blev overmandet.

Rejser etisk diskussion
Mere end 200 føderale, statslige og lokale myndigheder benytter robotter, viser en rapport fra 2015 offentliggjort af Bard Colleges afdeling for dronestudier. Og netop sammenligningen med droner er af kritikere blevet fremført som argument for det etisk tvivlsomme i at benytte dødbringende robotter, som det var tilfældet natten til fredag i Dallas.

Der var - og er - krig i Irak, ikke i Texas, lyder kritikken.

Ifølge Elisabeth Joh, professor i jura ved UC Davis School of Law og ekspert i retssikkerhed, er der fremover behov for mere detaljeret lovgivning, der afgrænser politiets brug af dødbringende robotter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dødbringende bevæbnede politirobotter rejser en lang række lovgivningsmæssige, etiske og tekniske spørgsmål, som vi ikke har taget stilling til på systematisk vis«, siger hun til den britiske avis The Guardian.

»Vi gransker typisk dødbringende politiaktioner som reaktioner på umiddelbare trusler mod betjente eller andre. Det står uklart, hvordan vi fortolker det, når truslen rammer en robot – og politiet måske er langt væk. Med andre ord: Jeg mener ikke, vi har en lovramme, som objektivt tager stilling til robotters magtanvendelse. Og vi er nødt til at udvikle lovgivning nu, for dette vil med sikkerhed ikke blive sidste gang, vi ser politirobotter«.

Bekymringen deles af robotbyggeren William Cohen, der i sin tid var med til at designe MARCbot. Til nyhedsbureauet AP siger han, at robotten blev bygget for at redde liv, ikke for det modsatte:

»Det her åbner for en helt ny række spørgsmål omkring, hvordan vi håndtere denne slags situationer«.

William Flanagan, en tidligere politichef fra New York, pointerer, at der er forskel på, når henholdsvis et militær i krig og en politistyrke tager dødbringende robotter i anvendelse.

»I militæret er tilskadekommende acceptable. Det er ikke det amerikanske politis tankegang«, siger han.

Fordele i krig

Tanken til MARCbot som militært våben blev til virkelighed kort efter den amerikansk-ledede koalitions invasion af Irak i 2003. Særligt de amerikanske soldater stødte på udfordringer med bagholdsangreb og sikringer af ejendomme i det krigsmartrede land.

Ved at sætte sprængstofbærende maskiner ind, mindskede den amerikanske hær risikoen for den enkelte soldat, som eksempelvis ikke længere selv behøvede at indlede ragsagninen af et hus, der frygtedes at huse militante. På samme på kunne amerikanerne gardere sig imod overraskelser ved at sende robotter ud foran eller bagved egne køretøjer.

»Hvis de (soldaterne, red.) troede, at en oprører gemte sig i en gyde, sendte de en MARCbot derned først, og hvis de opdagede en, der ventede i et baghold, kunne de tilintetgøre ham (ved at sende en MARCbot i forvejen)«, skriver Peter W. Singer i et essay i bogen ’The Changing Character of War’.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Af U.S. Army’s egen hjemmeside fremgår det, at MARCbot hurtigt blev en del af hærens materiel i Irak, fordi de unge soldater var vokset op med computerspil og derfor havde overraskende hurtigt ved at lære at betjene robotbilens fjernbetjening, der minder om en controller til en almindelig spillekonsol.

En enkelt MARCbot koster i omegnen af 8.000 amerikanske dollars. Det danske forsvar oplyser til Politiken, at Danmark ikke benytter sig af MARCbots. Rigspolitiet har ikke svaret på Politikens henvendelser.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden