Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Selahattin Sevi/AP
Foto: Selahattin Sevi/AP

Rival. Tyrkiets præsident Erdogan anklager rivalen Gülen for at stå bag militærkup i landet. Sidstnævntes bevægelse benægter dog påstandene.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erdogan anklager traditionel rival for kuppet

Tyrkisk eksil-prædikant kritiseres for indblanding i tyrkisk politikere – igen-igen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var de tyrkiske kupmagere sendt ud af præsident Erdogans gamle rival og kritiker, den skriftlærde tyrkiske eksil-leder Fethullah Gülen?

Det sagde Erdogan, mens kupforsøget i Ankara endnu var ungt, og ingen vidste, om det ville lykkes militæret at tage magten i Tyrkiet.

Selv sagde Gülen, som lever i Pennsylvania, ingenting. Hans bevægelse tog stærkt afstand fra kupforsøget:

»Vi fordømmer enhver militær indblanding i tyrkisk politik«, lød en erklæring fra Gülens Alliance for Shared Values ifølge The Guardian.

Før Erdogan kom til magten, var Gülen og Erdogan i flere år beslægtet og endda kompagnoner. Begge var religiøst baserede politikere, såkaldte islamister. Begge var engageret i netværk i opposition til de traditionelle partier ved magten.

Fast ophold i USA siden 2001

Den 75-årige Fethullah Gülen er søn af en prædikant og var selv i mange år prædikant frem til begyndelsen af 1990'erne og forfatter til en lang række bøger af filosofisk tilsnit.

Siden han i 1999 udvandrede til USA – med fast opholdstilladelse fra 2001 -- har han været engageret i spørgsmål om økonomisk og demokratisk udvikling og drift af et vidtspændende skolesystem både i Tyrkiet og ude i verden. Hans bevægelse, Hizmet ('Tjeneste'), arbejder på interkulturel og tværreligiøs dialog.

Prædikanten har siden 2013 gjort sig upopulær hos Erdogan ved at rette korruptionsanklager mod den tyrkiske præsident, som har set og frygtet Gülen som en intrigant figur, der bag kulisserne forsøger at rekruttere både militærfolk og ledere i den offentlige administration, i erhvervslivet og på undervisningssteder bag sine politiske tanker.

Det er kun få uger siden, at en amerikansk domstol pure afviste et forsøg fra Erdogans side på at anklage Gülen for at manipulere tyrkiske domstole til at forfølge Gülens modstandere.

Men Erdogan har ihærdigt brugt enhver lejlighed til at give Gülen ansvar for trusler mod tyrkisk demokrati. Han anklager Gülen og Hizmet-bevægelsen for at dække over et »terroristisk netværk«.

Gülen har selv taget afstand fra vold. Han er fortaler for et tolerant islam og et demokratisk flerpartisystem og har kritiseret Erdogan for autoritære tilbøjeligheder.

Erdogan har tidligere inviteret Gülen hjem til Tyrkiet for at tage del i den hjemlige politiske udvikling. I dag er Gülen officielt efterlyst for terror - selv om tyrkiske domstole ikke anklager ham for konkret vold.

Dagbladet Zaman, som Gülen stod bag, er blevet overtaget af Erdogan-regeringen.

Erdogan vil gøre sit yderste for at påvise en kontakt mellem Gülen og kupmagerne i Tyrkiet. En hvilken som helst inspiration fra Gülens side vil blive brugt i et retsopgør med deltagerne i kupforsøget – og mod Gülens bevægelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden