Ankara. Kampvogne rykkede ind i Tyrkiet sent i aften, hvilket fik befolkningen til at gå på gaden mod de bevæbnede soldater, der forsøgte at gennemføre et militært kup.
Foto: STR/AP

Ankara. Kampvogne rykkede ind i Tyrkiet sent i aften, hvilket fik befolkningen til at gå på gaden mod de bevæbnede soldater, der forsøgte at gennemføre et militært kup.

Internationalt

Kupforsøget i Tyrkiet forløb fint - indtil præsident Erdogan kom på Facetime

Regeringen hævder at have kontrol med Tyrkiet igen efter kupforsøg. 2.839 kup-soldater arresteret.

Internationalt

Hvis der er en drejebog for kupmagere, står det på første side, at præsidenten skal arresteres og hans kommunikationslinjer afskæres.

Men da præsident Recep Tayyip Erdogan omkring kl. 2.30 i nat landede i Istanbuls lufthavn og lovede hævn over »landsforrædderne« i et tv-interview, stod det klart at begge dele var slået fejl for den kreds i det tyrkiske militær, der sent i går indledte et kup mod den demokratisk valgte regering.

Omkring kl. 22 rykkede militære styrker ind på den statslige tv-station TRT i Istanbul, og tog kontrollen med nyhedsudsendelsen. Militæret havde taget magten, og der var indført indført undtagelsestilstand i landet, meddelte nyhedsoplæseren. Kampfly blev sat ind over hovedstaden Ankara, og kupmagerne tog kontrollen med centrale indfaldsveje i storbyen Istanbul og Atatürk-lufthavnen.

»Det er et kup! Det er et kup! Blodet kommer til at flyde«, råbte en panisk mand ifølge New York Times, mens folk hastede hjem fra værtshuse og restauranter i Istanbul for at komme i sikkerhed.

Erdogan har udfordret militæret

Det lignede det femte militærkup i Tyrkiets moderne historie, og en afslutning på præsident Erdogans bemærkelsesværdige karriere. Erdogan har været Tyrkiets stærke mand siden han i 2003 blev ministerpræsident senere præsident.

Den tidligere Istanbul-borgmester blev modtaget med åbne arme i Vesten, som manden, der måske kunne skabe en moderne, moderat islamistisk politisk bevægelse i slægt med Europas kristendemokratiske partier.

Men i de senere år har Erdogans stadig mere autoritære ledelse af landet skabt skuffelse i EU og USA, der også beskyder Erdogan for at spille dobbeltspil i kampen mod Islamisk Stat.

Men snarere end vestens skuffelse, var det hans hårde kurs overfor det indflydelserige tyrkiske militær, der i går sendte landet ud i dyb krise, mens præsidenten var på ferie.

Tusinder gik på gaden på Erdogans opfordring

I kuppets første timer var forvirringen total. Ingen vidste præcist, hvem der havde kontrol over situationen.

Men præsident Erdogan havde stadig sin mobiltelefon. Med den statslige tv-kanal sat ud af spillet gav han i stedet interview på den private tv-station NTV. TV-kameraet filmede simpelthen studieværtens mobiltelefon, hvor Erdogan var igennem fra »et hemmeligt sted«.

Erdogan, der er voldsomt populær udenfor den tyrkiste elite og militæret, opfordrede tilhængere til at gå på gaden i protest mod militæret. Præsidenten gentog opfordringen på de sociale medier, stærkt Erdogan-kritiske oppositionspolitkere afviste omstyrtelsen af den demokratisk valgte regering. Selv det pro-kurdiske parti HDP afviste at slippe af med Erdogan ad denne vej.

At dømme ud fra tv-billederne fulgte tusinder af tyrkere Erdogans opfordring, og omringede kampvogne og soldater med protestråb.

Mindst 104 dræbte

I løbet af natten lød eksplosioner og overlydsbrag fra lavtflyvende kampfly blandet med skudsalver. Ifølge det statslige nyhedsbureau AA har 90 mennesker mistet livet alene i Ankara. Tyrkiet fungerende statschef, general Umit Dunbar, oplyser, at 104 militære kupmagere er dræbt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det Erdogan-tro tyrkiske politi gik desuden i aktion, og arresterede militærstyrker på kupmagernes side.

Klokken 2.30 landede Erdogan i Istanbul, og erklærede bag et stort portræt af det moderne Tyrkiets grundlægger, Kemal Atatürk, at kuppet var i færd med at blive slået ned.

»En minoritet i de væbnede styrker har desværre ikke brudt sig om Tyrkiets samling«, sagde Erdogan.

»Det, der er foregået, er et oprør og et forrædderi. De ansvarlige kommer til at betale en høj pris for deres landsforrædderi«.

Erdogan: Imam i USA står bag

Det vides endnu ikke præcist, hvem der står bag kuppet, men Erdogan synes, ifølge CNN, at placere ansvaret hos den politiske og religiøse leder Fethullah Gülen, der bor i USA.

Klokken 6 lokal tid meddelte Erdogan, at regeringen nu igen har kontrol over hele landet, og tv-billederne viser oprørstro soldater overgive sig på Istanbuls Bosperus-bro. 754 mennesker er blevet arresteret.

Paradoksalt nok syntes Erdogan - udover sin store folkelige popularitet - at være blevet reddet af de demokratiske institutioner, han selv beskyldes for at have undergravet: Den frie presse, oppositionspolitikere og sociale medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tøvende opbakning fra EU og USA

Kuppet tog åbenlyst også Tyrkiets partnere i Nato-alliancen på sengen. Udenrigsminister John Kerry, der i øjeblikket er i Moskva, sagde kortfattet, at han håbede på fred og »kontinuitet« i Tyrkiet. Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen, nøjedes i første omgang med at tweete, at han »følger situationen tæt«.

I en telefonsamtale med sin udenrigsminister lægger præsident Obama en midlertid amerikansk linje med opbakning til Erdogan. USA opfordrer »alle parter i Tyrkiet til at støtte den demokratisk valgte regering i Tyrkiet, vise tilbageholdenhed, og undgå enhver form for vold og blodsudgydelse«, hed det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Kort efter fulgte EU-præsident Donald Tusk op med en udtalelse, der erklærer, at »EU støtter Tyrkiets demokratisk valgte regering, institutioner og retsstat«, og opfordrede til at vende tilbage til en normal politisk situation.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden