Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Præsident. Erdogan deltog i går ved begravelsen af ofre for fredagens kupforsøg.
Foto: Emrah Gurel/AP

Præsident. Erdogan deltog i går ved begravelsen af ofre for fredagens kupforsøg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg føler mig som en jøde i Nazityskland«

Tilhængere af imamen Fethullah Gülen - der er bosiddende i USA, og som Tyrkiet anklager for at stå bag kupforsøg - bliver anholdt i stor stil i Tyrkiet efter kupforsøg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA står bag kupforsøget i Tyrkiet, mener en af de tyrkiske ministre. Udlevér den mistænkte imam, ellers er I vores fjende, siger præsident Recep Tayyip Erdogan også henvendt til USA.

I kølvandet på det mislykkede kup fredag aften har tyrkiske ledere skruet op for den simrende anti-amerikanisme i landet. Både fordi Tyrkiet konkret kræver imamen Fethullah Gülen udleveret, men også fordi der i befolkningen trives en forståelse af, at USA er imod Tyrkiet og for eksempel prøver at bruge Gülen til at vælte Erdogan.

»USA står bag dette kup«, sagde for eksempel arbejdsminister Süleyman Soylu til tv-stationen Habertürk i weekenden og fortsatte i samme tråd søndag.

I betragtning af den amerikansk-tyrkiske alliance mod Islamisk Stat og et halvt århundredes partnerskab i Nato synes det overraskende, men ikke for tyrkiske iagttagere.

»Ministerens direkte anklage mod USA er en ret uovervejet og udiplomatisk bemærkning. Men den afslører den fremherskende stemning i den tyrkiske regering«, siger Sinan Ülgen, formand for tænketanken Edam.

»Det er sådan, fordi der i regeringens vælgerbagland er en meget udbredt idé om, at USA vil vælte Erdogan ved hjælp af Fethullah Gülen. USA bliver ikke betragtet som en allieret. Det er kun den politiske elite og strategiske tænkere, der gør det«.

Gamle venner, nye rivaler

Erdogan og Gülen var allierede frem til sommeren 2013, hvor Gülen forsigtigt kritiserede tyrkisk politis brug af vold over for demonstranter, der krævede mere demokrati i Tyrkiet. Det førte til, at regeringen svarede igen ved at forbyde en række skoler, der var en af Gülen-bevægelsens store kilder til indtægt og nye tilhængere.

Medlemmer af Gülen-bevægelsen menes efterfølgende at have stået bag de korruptionsanklager mod regeringstoppen inklusive Erdogans familie, der kom for en dag lige før jul 2013. Anklagerne førte aldrig til retssager, men fire ministre blev nødt til at gå af.

Tyrkiet har siden krævet Fethullah Gülen udleveret, men har endnu ikke leveret de beviser for kriminalitet, der skal til for at overbevise en domstol. USA’s udenrigsminister, John Kerry, afviser de tyrkiske påstande om amerikansk meddelagtighed som »aldeles falske«, men vil gerne se på det tyrkiske grundlag for en udleveringssag.

USA står bag dette kup

I mellemtiden har Tyrkiet indledt en udrensning af tusinder af påståede Gülen-tro embedsmænd fra offentlige institutioner og blandt andet fra retssystem og politi. Den proces har fået ny fart efter kupforsøget, og 6.000 soldater og civile meldes anholdt siden lørdag morgen.

»Hvis man nogensinde har været forbundet med bevægelsen: gennem en ven, et familiemedlem, sin hustru eller gennem de skoler, man sender sine børn til, så er man udpeget som skyldig i en forbrydelse. Men det helt uden bevis eller dokumentation. Det er som en heksejagt«, siger Mustafa Edib Yilmaz, der var redaktør på den Gülen-venlige avis Zaman, indtil den blev overtaget af regeringen i marts.

I dag er han redaktør på netavisen Yarina Bakis, men tvivler på, det varer længe, før han også bliver arresteret.

»Som jeg forstår på rapporterne på sociale medier, er halvdelen af de anholdte civile. De har ingen militær rolle«, siger han og fortsætter:

»Jeg er ikke imod, at kuppet efterforskes, for de ansvarlige skal bøde for det, de har gjort. Der skal være hård retfærdighed, men der skal altid være bevis. Der er en tynd streg mellem heksejagt og retssikkerhed, og det er loven. Hvis man ser bort fra den, er det ikke anderledes end et banditvælde«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nødhjælpsorganisation angrebet

Adgangen til Yarina Bakis var tilsyneladende spærret i Tyrkiet i går eftermiddag, og sammen med overtagelsen af Zaman og flere andre Gülen-venlige medier gør det det meget svært for bevægelsens tilhængere at få deres version af sagen ud.

Under de såkaldt pro-demokratiske demonstrationer i Ankara og Istanbul lørdag aften blev institutioner, der forbindes med Gülen-bevægelsen angrebet med sten, og i Ankara blev en skole sat i brand.

»Bevægelsen er fuldstændig smadret. Folk er bange for at gå ud og handle. Der kastes sten på bygninger som hjælpeorganisationen Kimse Yok Mu. Jeg er målløs. Det er en hjælpeorganisation, der har hjulpet hundredtusinder i Afrika og i Tyrkiet, og som nu er mål for en rasende folkemængde. Hvad kommer der til at ske i morgen?«, siger Mustafa Edib Yilmaz.

Han frygter både for sig selv og sin familie og har taget sine forholdsregler, men vil ikke sige hvilke. For ham er Gülen-bevægelsen et samfund for mennesker, der deler imamens tanker om interkulturel dialog, uddannelse, religioners fredelige sameksistens og den slags, og det piner ham, at tyrkerne i så ringe grad, som tilfældet er nu, kan få lov at høre, hvad bevægelsen står for.

»Det er kun udenlandske journalister, der ringer til mig. Der er ikke en eneste tyrkisk journalist, der spørger, hvordan det er at være mig. Regeringen er den største ejer af medier, og de siger alle det samme igen og igen, dag og nat: at Gülen-bevægelsen er en terrororganisation med titusinder af tilhængere i og uden for staten, at journalister, lærere og mennesker fra alle samfundslag er terrorister. De siger, jeg er terrorist, men hvor er volden?«.

Tyrkiske medier refererer rutinemæssigt til Fetö (Fethullah Terror Organisation), men ingen mennesker identificerer sig selv som tilhørende den gruppe eller noget lignende, og der er ikke ført beviser for nogen reelle forbrydelser begået i dens navn.

»Det er galskab. Jeg er allerede blevet fyret en gang, og nu frygter jeg også at miste mit nuværende job, mit land og mit statsborgerskab. Jeg føler mig som en jøde i Nazityskland«, siger redaktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I et sjældent møde med pressen sagde Fethullah Gülen selv, at han »intet kendskab« havde til kupforsøget, og foreslog, at det kunne være et kupforsøg arrangeret af Erdogan selv.

Ved en begravelse for en af de døde fra kupforsøget sagde Erdogan i går, at »Gülenister er en kræft«, og at imamen vil stå til regnskab i Tyrkiet. Forsamlingen svarede igen med taktfaste råb om genindførelse af dødsstraf.

Senere på dagen meddelte Erdogan, at han vil lytte til folkets ønske om dødsstraf og drøfte det med oppositionen. Det første er naturligt for en populist, det sidste er unødvendigt for en præsident med et flertal i ryggen, og oppositionen vil desuden sige blankt nej. At involvere dem kan derfor være en kattelem for ikke gå videre med ideen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden