Stilhed. En gruppe mennesker er samlet i Nice for at holde et minuts stilhed for ofrene efter angrebet i den franske by.
Foto: Dario Bosio/Dario Bosio

Stilhed. En gruppe mennesker er samlet i Nice for at holde et minuts stilhed for ofrene efter angrebet i den franske by.

Internationalt

Fransk premierminister buh’et ud ved mindehøjtidelighed i Nice

Sorg er afløst af vrede i Nice. Da tusindvis af mennesker mandag skulle mindes ofrene for terrorangrebet, udviklede højtideligheden sig til en protest mod den franske regering.

Internationalt

Tusindvis af mennesker deltog mandag i en mindehøjtidelighed på Promenade des Anglais i Nice kun få hundrede meter fra det sted, hvor den 31-årige mand, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, torsdag aften brugte en lastbil til at begå sin udåd.

Den lokale avis Nice Matin anslog, at omkring 42.000 mennesker var mødt op, men højtideligheden kom ikke kun til at handle om de mange ofre. Den udviklede sig også til et kollektivt vredesudbrud mod den franske regering, der var så enormt og spontant, at det tydeligvis forskrækkede den fremmødte franske premierminister, Manuel Valls.

Bystyret i Nice havde planlagt mindehøjtideligheden til at begynde klokken tolv med afholdelse af et minuts stilhed. Til begivenheden var inviteret flere dignitarer - bl.a. borgmesteren i Nice, prins Albert af Monaco og ikke mindst premierminister, Manuel Valls.

Men da sikkerhedsvagter kort ført klokken tolv førte premierministeren ind på podiet foran de mange tusinde forsamlede mennesker, begyndte nogle få at råbe buh ad ham. I løbet af sekunder tog råbene til, og derefter lød de så højt og kraftfuldt fra alle sider, at det føltes som om, at råbene fik luften til at bevæge sig.

Fra vrede til trodsstemning

Råbene forstummede, da klokken nærmede sig tolv. Efter et minuts stilhed blev der affyret et skud med en kanon til mindre om ofrene, hvilket vendte stemningen fra vrede til noget, der mindede om en manifestation af folkelig trods.

Den enorme menneskemængde begyndte at klappe, og klapsalverne tog til og til, indtil menneskehavet slog over i at synge den franske nationalsang.

Terrorangrebet kunne være undgået

Da premierminister Manuel Valls og de øvrige dignitarer derefter rejste sig fra podiet for at lægge blomsterkranse til minde om ofrene, eksploderede stemningen igen. Men nu var det ikke kun buh-råb, der gjaldede gennem forsamlingen. Mange begyndte også at råbe »Gå af, gå af, gå af«.

Premierminister Manuel Valls så i et sekund forskræmt i retning af det metalgitter, der holdt de mange tusinde mennesker på afstand, hvorefter han fortsatte frem med et udtryk i ansigtet, der vist nok skulle ligne et forsøg på et smil.

I den store folkemængde stod blandt andet Claire på 28 år. Hun ville ikke sige sit efternavn, men ville til gengæld meget gerne fortælle, hvorfor hun havde råbt ad landets premierminister.

»Terrorangrebet kunne have været undgået. Alle politifolkene var i Paris og ikke her. Regeringen har sagt, at den ville bekæmpe terrorismen. Men det er ikke sket. Tværtimod er det kun blevet værre og værre«, sagde hun med vrede i stemmen.

En meningsmåling i den franske avis Le Figaro viste i går, at 67 procent af de adspurgte ikke havde tillid til den franske regerings kamp mod terror.

Ved mindehøjtideligheden var utilfredsheden omend endnu mere udtalt.

»Nice har flere gange bedt regeringen om mere politi uden at få det. På Bastilledagen var der ingen sikkerhedskontroller nogen steder«, sagde Richard Challoner på 54 år og pegede også på, at Nice er det sted i Frankrig efter Paris, hvor flest muslimer ifølge myndighederne er blevet radikaliseret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Frankrig har en meget stor muslimsk befolkning, og myndighederne er nødt til at gøre mere for at bekæmpe radikaliseringen. Det muslimske samfund skulle også gøre mere for at isolere de radikale elementer«, sagde han og frygtede, at det indvandrerkritiske parti, Front National, ellers ville få endnu større opbakning.

Front National søger opbakning

I området omkring Nice er Front National allerede klart det største parti, og partiet har efter terrorangrebet i Nice fordømt den franske regering for ikke at have gjort nok for at stoppe indvandringen og radikaliseringen i de muslimske miljøer.

Ved mindehøjtidligheden mandag benyttede partiet også muligheden for at udnytte terrorangrebet politisk. En af partiets absolutte frontfigurer, Marion Maréchal-Le Pen, der er valgt til den franske nationalforsamling i Nice-området og desuden er barnebarn af partiets grundlægger, Jean-Marie Le Pen, var mødt op. Hun holdt ingen tale, men uddelte mange kindkys, kram og håndtryk, og bagefter skrev hun på Twitter: »Sammen med folk i Nice, lad os stå sammen mod den islamistiske terror og dem, der lader den ske«.

De tre ældre veninder Mickou, Dominique og Michelle mente ikke, at man kan sige, at indvandringen er skyld i terrorangrebet i torsdags. Men alligevel var de enige i meget af retorikken fra den franske højrefløj.

»Jeg har arbejdet i 44 år og får kun ganske lidt i pension. Men indvandrerne får alt, hvad de peger på. Dagen efter de er kommet til Frankrig, står myndighederne klar med en lejlighed til dem«, lød det fra en af de tre veninder, hvorefter en anden af dem supplerede:

»Jeg har en rengøringsdame fra Etiopien. Forleden dag så min datter hende komme ud fra en af de dyreste skobutikker i Nice. Der er alt for mange indvandrere her. Alt for mange«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre af de fremmødte manede mere til eftertanke. Beatrice de Gubernatis på 56 år sagde, at hun var tilhænger af den tidligere præsident, Nicolas Sarkozy, der også har kritiseret regeringen.

»Selv om jeg kan lide ham, mener jeg ikke, at dette er tiden til at komme med politiske udmeldinger. Det er ikke retfærdigt at give regeringen skylden for terrorangrebet, fordi man ikke kan have politi stående på hvert et gadehjørne. Selvfølgelig er en del af problemet, at vi har mange indvandrere, hvor der er nogle jihadister iblandt. Men vi er nødt til at finde en måde at løse problemerne på«, sagde hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce