Dommerfyring. Præsident Erdogan lægger op til et opgør med næsten tre tusinde dommere i Tyrkiet.
Foto: Emrah Gurel/AP

Dommerfyring. Præsident Erdogan lægger op til et opgør med næsten tre tusinde dommere i Tyrkiet.

Internationalt

Kritikere: Erdogan ødelægger magtens tredeling med massefyring af dommere

Regeringsleder kritiseres for magtmisbrug efter mislykket kupforsøg

Internationalt

Præsident Erdogan er vred efter weekendens fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet - åbenbart så vred, at hans regering nu har indledt en omfattende fyring af foreløbig 2745 dommere og tjenestemænd i Tyrkiets retssystem.

Men arrestationerne er sket så hurtigt, at Erdogan-regeringen mistænkes for at have udpeget det store antal dommere før kupforsøget.

De arresterede vil blive anklaget for at høre til »en væbnet terror-organisation« og for at ville »vælte regeringen i den tyrkiske Republik ved hjælp af magt og vold i et forsøg på at helt eller delvis at hindre den i at fungere«.

De 2.745 dommere og tjenestemænd i det tyrkiske retssystem blev allerede beordret tilbageholdt lørdag, dagen efter det mislykkede kupforsøg. To af dem er medlemmer af Tyrkiets forfatningsdomstol. De anklages specielt for at have tætte forbindelser til den eksiltyrkiske prædikant, Fethullah Gülen, der officielt mistænkes for at være bagmand til kuppet. Han bor i USA.

Intet anklageskrift

Regeringen har ikke fremlagt et anklageskrift for de enkelte dommere. Men Justitsminister Bekir Bozdag siger ifølge tyrkiske medier, at arrestationerne vil fortsætte.

»Det er ekstremt bekymrende. Det ser ud til, at Tyrkiet ophæver domstolens uafhængighed og ødelægger magtens tredeling«, siger Knut Gotfredsen, formand for Transparencey International.

Konfrontationen mod domstolene sker ikke alene efter det mislykkede kupforsøg, men også efter flere års strid mellem det tyrkiske retsvæsen og regeringen under Erdogan.

»Den tyrkiske regering har udvist en meget hårdhændet tilgang til den politiske opposition med en grundlæggende vilje til at ofre retssikkerheden og fjerne den juridiske uafhængighed«, sagde Emma Sinclair Webb, seniorforsker i Human Rights Watch allerede for to år siden, da hendes organisation udgav en rapport om »undermineringen af retssikkerheden« i Tyrkiet.

Hun kritiserede dengang Erdogan-regeringen for at »ville kontrollere dommerudnævnelser, og det ser ud til, at man ønsker sig anklagere og dommere, som simpelthen tager regeringens side og handler i forhold til regeringens interesser. Hvis man først begynder at skabe sådan et retsvæsen, vil man miste domstolenes uafhængighed og fundamentalt underminere retssikkerheden«.

I dag kritiserer Michael Sjöberg, formand for den danske dommerforening i DR, hvordan Erdogan-regeringen har reageret på kupforsøget natten mellem fredag og lørdag. »Det er helt klart en udnyttelse af situationen, som bliver brugt til at skaffe sig af med domstolene, der er en alvorlig sten i skoen på det siddende styre«, siger Sjøberg. Den danske og den norske dommerforening vil forsøge at overbevise Tyrkiet om at opgive fyringen af de mange dommere.

Den tyrkiske Erdogan-regering blev for tre år siden stærkt kritiseret af internationale menneskeretsorganisationer for at forsøge at skaffe sig mere politisk magt over retsvæsenet efter, at ministre ved flere domstole var blevet anklaget for korruption. Regeringen kaldte det et forsøg på undergravelse og forsøgte gennem flere lovforslag at stække domstolene. Det blev standset af den tyrkiske forfatningsdomstol.

Det tyrkiske indenrigsministerium har i alt fyret 8.777 ansatte efter weekendens kupforsøg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce