Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Internationalt

Vesten støttede Erdogan - men først da kuppet var ved at slå fejl

Først efter, præsident Erdogan gik på TV og fik folk på gaderne mod militærkuppet, kom en klar vestlige opbakning til den demokratiskvalgte tyrkiske regering. Udenrigsminister Kristian Jensens første reaktioner havde fokus på danske statsborgere.

Internationalt

Hvorfor gik der så lang tid, før EU og Vesten kom med en klar støtte til Tyrkiets demokratiske regering i de dramatiske timer natten mellem fredag og lørdag?

Spørgsmålet forgifter yderligere forholdet mellem Tyrkiet og EU, USA og Nato, efter de tyrkiske medier er begyndt at grave nærmere i Vestens reaktionsmønster i de første hektiske timer under militærets kupforsøg mod præsident Recep Erdogan natten mellem fredag og lørdag.

»Der er i de tyrkiske medier en oplevelse af, at støtten til regeringen og Erdogan først kom, efter Erdogan havde vist sig på TV, og det stod klart, at kuppet så ud til at mislykkes«, siger den dansk-kurdiske journalist Deniz Serinci. Han har blandt andet skrevet en bog om Tyrkiets nyere historie.

»Fokus er på, hvad der beskrives som en tøvende og lunken opbakning, og det vil formentlig være en af de ting, der kommer til at uddybe kløften mellem Tyrkiet og Vesten«.

Kristian Jensen havde fokus på danskerne

Den første officielle melding om, at kuppet var i gang, kom ifølge nyhedsbureauet AP omkring klokken 22.10 dansk tid fredag aften. Den tyrkiske ministerpræsident, Binali Yildrim bekræftede overfor en privat TV-station, at der var et kup i gang i Tyrkiet. Godt en halv time senere meddelte kupmagerne via nyhedsbureauet Dogan, at de havde taget magten for at »genindføre forfatningsmæssig ro og demokrati«.

I de første afgørende timer af kupforsøget var vestlige regeringer meget tilbageholdende med kommentarerne. En stor del af EU's topledelse var forsamlet så langt væk som i den mongolske hovedstad, Ulan Bator til et topmøde i den europæisk-asiatiske samarbejdsorganisation, ASEM. Her kunne de forholdsvis let kunne koordinere holdningerne, men i starten var udmeldingerne forsigtige.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tweetede klokken 00.51dansk tid - et par timer efter kupforsøget blev kendt:

»Kupforsøg i Tyrkiet. Følger situationen tæt. 1. prioritet: at hjælpe dk statsborgere«.

Klokken 23.50 lykkedes det præsident Erdogan via mobiltelefon og Facetime, at tale direkte til de tyrkiske seere via en af de endnu ikke lukkede tv-stationer, Erdogans opfordring til, at folket skulle gå på gaden og stoppe kuppet, anses for at være det første vendepunkt i dramaet.

Efter den optræden steg modstanden mod militæret fra både demonstranter politi og de loyale dele af det tyrkiske militær.

EU, USA og Nato tøvede

Fredag var blevet til lørdag, før den næste besked fra EU-kredsen i det fjerne Mongoliet kom.

Klokken 02.16 henviste udenrigsminister Kristian Jensen til at EU's ledere »drøfter tekst om støtte til demokratiske institutioner i Tyrkiet«.

Kort efter kom en tweet fra EUs præsident, Donald Tusk med en mere klar støtte til den tyrkiske regering - dog uden at nævne Erdogan ved navn: »EU støtter Tyrkiets demokratisk valgte regering, og retssikkerheden«.

EU var ikke alene om at give sig god tid, den amerikanske udenrigsminister John Kerry og senere præsident Barack Obama var også ude med forsigtige erklæringer, indtil Erdogan havde vist sig første gang, mens Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg først lod høre fra sig kort før klokken 02.00 natten til lørdag.

Dansk-kurdiske Deniz Serinci vurderer, at de fodslæbende reaktioner kommer til at påvirke det i forvejen anspændte forhold mellem Vesten og Tyrkiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil være med til at uddybe konflikten, i Tyrkiet tolkes Vestens tøven som hykleri«.

Efter et EU-udenrigsministermøde i dag i Bruxelles slog Kristian Jensen den tyrkiske forbitrelse hen:

»Det har været lidt sjovt, at i de første timer efter kupforsøget blev jeg over Twitter kritiseret for ikke at have støttet Erdogan hurtigt nok. Sidenhen er jeg blevet kritiseret for at have støttet Erdogan for tidligt«.

»Jeg har det sådan, at vi naturligvis ikke kan støtte et militærkup under nogen omstændigheder. Det er stadig en folkevalgt leder, der godt nok har lavet for mange indskrænkninger af folks friheder. Men et militærkup - det er at gå fra slemt til værre. Derfor kan det naturligvis ikke støttes«, siger Kristian Jensen.

Løkke tøvede også

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen tøvede med at fordømme kupforsøget, mens det foregik.

Natten mellem fredag og lørdag tweetede han tre gange på hhv. dansk, tyrkisk og engelsk, hver gang med en opfordring om at holde fast i demokratiet. Men den opfordring kunne både være henvendt til Erdogans styre og til kupmagerne. Ingen af Løkkes tweets tog klart afstand fra kupforsøget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men midt imellem sit tyrkiske og sit engelske tweet videresendte Lars Løkke en besked fra EU-præsident Donald Tusk, der utvetydigt skrev: »EU støtter Tyrkiets demokratisk valgte regering«.

Men da havde Erdogans støtter også været på gaden i flere timer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce