Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Aids-medicinen redder millioner af afrikanske liv – i byerne Kilde: Politiken.tv / tilrettelæggelse: Kim Faber / Foto: Søren Christensen / Klip: Henrik Haupt

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Milepæl«: Vaginal-ring beskytter mod livsfarlig HIV-smitte

Om få år kan kvinder selv beskytte sig mod HIV-smitte - uden at manden kan blande sig i det. En ring af silikone sat op i vagina afgiver stoffer, der bekæmper HIV-smitten.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En blød ring af silikone placeret i kvindens skeden vil om få år kunne bremse den udbredte smitte af kvinder med HIV-virus, der fører til AIDS. Det er især kvinder i fattige lande i Afrika og Asien, der bliver smittet.

Ringen indeholder stoffet dapivirine, der afgives gennem ringen til kvindens skede, hvor det bremser HIV-smitten fra en partner med en effekt på 75 måske helt op til 90 procent. Ringen er enkel at bruge og stiller ikke særlige krav om f.eks. nedkøling, når der skal distribueres under vanskelige vilkår og høj varme i blandt andet Afrika syd for Sahara, hvor hiv-smitten fortsat er meget udbredt.

Kvinden har kontrollen

»Det her kan blive en milepæl i arbejdet med at bremse spredningen af HIV, det er kæmpestort. På trods af alle de fremskridt, der er opnået især i behandlingen af HIV-smittede, så kommer der fortsat to millioner nye smittede til hvert år«, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet.

Hun deltager i øjeblikket i den globale AIDS-konference i den sydafrikanske by Durban. Blandt de 18.000 eksperter, forskere og aktivister er der særligt fokus på vaginal-ringen, der kan blive en afgørende faktor for at bremse HIV-smitten, indtil der er fundet en effektiv vaccine.

»Ringen er nem at placere og kvinden kan selv sætte den op. De to store forsøg, der foreløbig er gennemført viser, at der er meget få gener for kvinden, og frem for alt vil den mandlige partner slet ikke opdage ringen«, forklarer Laura Kirch Kirkegaard. Kondomer beskytter meget effektivt mod den seksuelt overførte smitte, men dels kan kondomer være svære og dyre at få fat i, dels mener en del mænd at kondomer giver dårligere sex.

»Derfor er det vigtigt, at med denne beskyttelse er det hele kontrolleret og styret af kvinden alene«.

Danmark sparer på penge til HIV-forebyggelse

Laura Kirch Kirkegaard vurderer, at der vil gå et par år, før ringen har været igennem de nødvendige godkendelser, og der er udviklet et effektivt produktionssystem, der sikrer den lavest mulige pris.

»I de fattigste lande skal der findes finansiering, så ringen og oplæringen i at bruge den ikke koster noget, ellers nytter det ikke. I mellemindkomstlandene kan den formentlig godt koste omkring to dollar«

Det er den videnskabelige organisation IPM, der har stået for selve udviklingen af vaginal-ringen, Danmark har i årevis støttet IPM s arbejde, men ved årsskiftet er den sidste bevilling på fem millioner kroner ifølge Laura Kirch Kirkegaard brugt, og som led i regeringens nedskæringer på ulandsbistanden bliver der ikke bevilliget nye penge til IPM.

»Det er meget uheldigt og ret inkonsekvent, efter Danmark i mange år har været en vigtig støtte, og det stemmer heller ikke med det fokus på kvinders sundhed, som regeringen ellers vil opretholde«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vanskeligt forsøg

Arbejdet med at udvikle den kvindekontrollerede HIV-forebyggelsesmetode har stået på i flere år. Det aktive stof dapivirine er et såkaldt antiretroviral, der er udviklet af medicinalkoncernen Janssen, som gratis har givet licensen på stoffet videre tiI IPM.

Effekten af ringen er blevet undersøgt i to meget omfattende undersøgelser, som i første omgang viste ret nedslående resultater, forklarer Laura Kirch Kirkegaard. De første resultatet viste kun en beskyttelseseffekt på omkring 30 procent, det skyldes at man ikke ved denne type undersøgelser blot kan gennemføre klassisk placeboforskning, hvor den ene gruppe får ringen med det virksomme stof, mens den anden gruppe blot får ringen uden stoffet.

Derfor har de to grupper udover ringen også haft adgang til en bred vifte af andre former for beskyttelse som kondomer men også rådgivning og vejledning. Det skabte en mulighed for, at deltagerne i forsøget enten slet ikke brugte ringen, eller kun brugte den i kortere perioder, hvilket gav et - forventeligt - ufuldstændigt billede af effekten, da resultaterne første gang blev offentliggjort i februar.

For at nå frem til et retvisende billede af effekten har man indsamlet en del af ringene og undersøgt om og hvor meget af det aktive stof, der er blevet afgivet. De undersøgelser sammenholdt med resten af studierne viser, at effekten når ringen bruges og bruges korrekt er 75 og muligvis helt op til 90 procent.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden