Den britiske udenrigsminister fik barske spørgsmål under pressemøde med John Kerry. Kilde: AP / Oversættelse: Tonny Pedersen, Politiken

Internationalt

Her er historien om John Kerrys skæve grimasse

Boris Johnson kom på glatis ved sit første pressemøde som britisk udenrigsminister.

Internationalt

Der blev ikke lagt fingre imellem fra journalisternes side, da Boris Johnson i går stillede op til sit første pressemøde som britisk udenrigsminister.

Johnson var assisteret af den amerikanske udenrigsminister John Kerry, men hvis de to havde forestillet sig, at pressemødet ville blive en ren walkover, så måtte de tro om igen.

To amerikanske journalister gik nemlig usædvanligt hårdt i kødet på Boris Johnson og dennes udtalelser undervejs i kampagnen for Brexit og ved tidligere lejligheder i sin politiske karriere.

Johnson har blandt andet udtalt, at Hillary Clinton ligner en sadistisk sygeplejerske på et sindssygehospital og kommenteret på, at Barack Obama har kenyanske rødder. Han har også langet kraftigt ud efter Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

»Åh nej, ikke det her igen«, udbrød Boris Johnson og sukkede, da han blev konfronteret med sine udtalelser gennem årene. Mens John Kerry samtidig havde mere end svært ved at finde en grimasse, der var passende.

Krav om undskyldning

Igen og igen konfronterede de to journalister, Gardiner Harris fra The New York Times og Brad Klapper fra Associated Press, Boris Johnson med, at han har fornærmet adskillige verdensledere.

Journalisterne spurgte også Johnson, om han ville undskylde over for dem, han har fornærmet, og om andre politikere nu ville kunne stole på ham i hans nye rolle som udenrigsminister.

»Jeg forstår, du ikke ønsker at tale om fortiden, men du har en usædvanlig lang historik med vilde overdrivelser og direkte løgne«, sagde Gardiner Harris og lod så Boris Johnson komme til orde.

»Jeg er bange for, at der efterhånden eksisterer så omfattende en liste over ting, som jeg har sagt, ting som er blevet misforstået og taget ud af kontekst, at det virkelig ville tage alt for lang tid at udfærdige et globalt katalog af undskyldninger over for alle de pågældende«, forsøgte Johnson sig, uden at det dog fik de amerikanske journalister til at indstille deres byger af spørgsmål.

Det kaldes diplomati

Før Johnson og John Kerry mødte pressen i London, havde de haft en privat samtale om relationerne mellem Storbrittanien og USA, om Brexit og om krisen i Syrien.

Kerry blev på pressemødet også konfronteret med konsekvenserne af, at Storbritannien vil træde ud af EU.

»Befolkningen i Storbritannien har stemt. Dette er et demokrati, og vi må alle respektere et demokrati«, sagde John Kerry og forsøgte at yde verbal opbakning til den trængte Boris Johnson.

»Han er en dygtig mand med et betydeligt intellekt. Det er den Boris Johnson, jeg kender«, udtalte Kerry, hvilket fik Johnson til at afbryde ham og takke for støtten.

Hvorefter John Kerry smilende, mens mikrofonerne fortsat optog, sagde: »Det kaldes diplomati«, henvendt til Boris Johnson.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce