Sorg. En mand betragter de mange blomster, der er placeret ved et mindesmærke på strandpromenaden i Nice, hvor et stort antal uskyldige blev dræbt.
Foto: Claude Paris/AP

Sorg. En mand betragter de mange blomster, der er placeret ved et mindesmærke på strandpromenaden i Nice, hvor et stort antal uskyldige blev dræbt.

Internationalt

Statsadvokat: Gerningsmand i Nice havde hjælpere

Den 31-årige bag angrebet i Nice havde medhjælpere, der hjalp med at planlægge angrebet, siger statsadvokat.

Internationalt

Gerningsmanden bag angrebet i Nice, hvor en stor lastbil pløjede ind i hundredvis af mennesker på byens strandpromenade sidste torsdag, fik hjælp til at planlægge angrebet, oplyser statsadvokaten i Paris, François Molins.

»Efterforskningen viser, at Bouhlel havde medhjælpere både til planlægningen og gennemførelsen af angrebet«, siger Molins på en pressekonference torsdag.

Gerningsmanden, den 31-årige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, planlagde angrebet i månedsvis, meddeler statsadvokaten.

Fem anholdte

Fire mænd og en kvinde, som blev anholdt i kølvandet på lastbilmassakren i Nice, skal efterforskes for terror, oplyser Molins. Ifølge ham var de involveret i forberedelsen af angrebet.

De fem vil blive stillet for en dommer senere torsdag.

Opildnet på Facebook

Ifølge Molins har den ene af de fem anholdte, en tunesisk mand, filmet gerningsstedet dagen efter blodbadet, hvor et stort antal retsmedicinere, politifolk og journalister befandt sig ved strandpromenaden.

En anden anholdt, der ligeledes er tuneser, har tidligere i år sendt Bouhlel en besked på Facebook, hvor han skriver:

»Fyld 2.000 ton jern på lastbilen. Slip bremsen, min ven, og jeg vil komme og se på«.

'Jeg er ikke Charlie'

Statsadvokaten siger, at gerningsmanden og en af de anholdte har kontaktet hinanden i alt 1.278 gange i løbet af et år.

Blandt andet har en af de anholdte kort efter angrebet mod den satiriske avis Charlie Hebdo i januar 2015 sendt en besked til Bouhlels telefon, hvor han skriver:

»Jeg er ikke Charlie. Jeg er glad for, at de sendte Allahs soldater for at gøre arbejdet færdigt«.

'Jeg er ikke Charlie' henviser til de mange støtteerklæringer med teksten 'Je suis Charlie' ('Jeg er Charlie', red.), der blev brugt på sociale medier efter angrebet mod bladets redaktion i Paris.

Anklagemyndigheden har bedt dommerne om at rejse formel sigtelse for blandt andet at have været med til at planlægge et terrorangreb.

84 mennesker blev dræbt, da Bouhlel kørte en 19 ton tung lastbil ind i en stor menneskemængde, der var samlet på Frankrigs nationaldag, Bastilledagen, for at se fyrværkeri på strandpromenaden i den sydfranske badeby.

Flere end 300 andre blev såret, heraf flere alvorligt.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce