Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
James Gathany/AP
Foto: James Gathany/AP

Mygge-arten der kan overføre Zika (Aedes aegypti) igang med at suge blod fra et menneske. (James Gathany/Centers for Disease Control and Prevention via AP)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Florida opruster mod lokal smitte af Zika-virus

4 smittede i Florida har sandsynligvis fået Zika gennem myggestik, melder sundhedsmyndighederne i dag. Det er ikke farligt at rejse i Florida, siger dansk ekspert i myggebårne sygdomme.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsmyndigheder har i dag bekræftet, at Zika-virus formodentlig er overført lokalt i Florida, skriver Reuters. Hidtil er smitten ikke blevet overført af myg på USAs fastland, og med en lokal smitte stiger risikoen for, at virusset breder sig.

Direktøren for NIAID (National Institut of Allergy and Infectous Disease), Anthony Fauci, siger »at han ikke tror, at Zikavirus vil sprede sig lige meget i USA, som det har gjort i Brasilien og Puerto Rico«.

Det Hvide Hus oplyser, at præsident Obama er briefet om smitte i Florida og har igangsat tiltag for at sikre »at staten har den støtte, der er nødvendig for at bekæmpe virusset, som har forbindelse til en sjælden men alvorlig misdannelse hos nyfødte«, skriver Reuters.

Ved analyser af de fire sygdomstilfælde er andre smittekilder end myggestik blevet udelukket, men der er ikke lokaliseret smittede myg i USA.

»Jeg ville tage for gode varer, at smitten nu har bredt sig til USA's fastland. Det er forventet, at det ville ske på et tidspunkt, men det er ikke et heldigt tidspunkt, for myggene trives i det varme og fugtige klima i Florida lige nu. Når der er mange myg under de rette forhold, så har den gode muligheder for at brede sygdommen«, siger Flemming Konradsen, der er professor i myggebårne sygdomme på Københavns Universitet.

Rejser til Florida ikke farlige

Ved så lille et udbrud som fire lokal-smittede, mener Flemming Konradsen ikke, at der er grund til at droppe rejser i Florida.

»Ved rejser ville jeg gøre, hvad jeg kunne, for at beskytte mig mod myggestik - både bruge myggemiddel og tænke over påklædning«, siger han.

Gravide eller kvinder, der arbejder på at blive gravide, skal heller ikke være bekymrede for en rejse til Florida, siger Flemming Konradsen:

»Med de fire tilfælde ser jeg ingen grund til at lade være med at rejse«.

Han tilføjer:

»Det kan ændre sig. Om tre uger står vi måske et andet sted, så jeg ville følge med i myndigheders anvisninger«.

En teskefuld vand er nok for myggen

Myndighederne i Florida er i gang med den store opgave at forringe myggenes mulighed for at formere sig. Myg udklækkes i vand.

»Der skal ikke mere end en teskefuld vand til«, siger Flemming Konradsen. Det betyder, at hullerne på golfbanen og natuligvis swimmingpools skal dækkes til.

»Myndighederne vil ikke beskyldes for at sidde på hænderne, mens en virus spreder sig, så allerede da mistanken meldte sig, gik de i gang med at sprøjte mod myg lokalt og oplyse om forsigtighed i forhold til udendørs beholdere med vand«.

Der er ikke risiko for, at danske myg smitter med Zika, for vi har ikke den myggeart, der bærer smitten (Aedes aegypti).

Infektion med Zika er mild og kan minde om influenza. Op til 80 procent får ikke symptomer. Siden oktober 2015 har man haft mistanke om, at gravide kvinder, der har været smittet med Zika, har øget risiko for at føde børn med misdannelser (microcephali), og i maj 2016 var der opnået videnskabelig enighed om dette.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden