Foto: Paul Sancya/AP
Internationalt

Tre angreb på demokraterne: Hackere frygtes at ødelægge amerikansk valgkamp

Det fyger i USA med spekulationer om russiske hackeres angreb på Hillary Clinton.

Internationalt

For tredje gang inden for kort tid er Det Demokratiske Parti i USA blevet udsat for hackerangreb.

Først gik det ud over Demokraternes Nationale Komité (DNC), siden var det den politiske gren af partiets kampagnekomité i Kongressen (DCCC), som blev udsat for et cyberangreb.

Nu er det gået ud over partiets præsidentkandidat, Hillary Clinton. Kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at hackere har formået at bryde ind i det computernetværk, som benyttes af Hillary Clinton og hendes stab.

En talsmand for Clintons kampagne siger i en skriftlig udtalelse fredag aften, at et program, der analyserer data, er blevet hacket i forbindelse med angrebet mod DNC.

Programmet bliver delt af flere afdelinger i partiet, heriblandt kampagnestaben.

»Vores kampagnes computersystem er blevet gennemgået af eksperter i cybersikkerhed. Indtil videre har de ikke fundet beviser på, at vores interne system er blevet kompromitteret«, siger talsmand Nick Merrill ifølge Reuters.

Ifølge en erklæring fra demokraterne har man allieret sig med sikkerhedsfirmaet CrowdStrike for at komme til bunds i hackerangrebet.

»DCCC kan bekræfte, at vi har været mål for et cyberangreb. Da vi opdagede problemet, tog vi straks affære og hyrede CrowdStrike for at løse denne hændelse. Undersøgelsen er i gang«, siger Meredith Kelly, talskvinde for DCCC, i erklæringen.

Står russere bag?

I flere amerikanske medier debatteres det heftigt, om det er hackere med tråde til regeringen i Rusland, der står bag de mange cyberangreb mod demokraterne.

Det faktum, at både FBI, det amerikanske forbundspoliti, og Justitsministeriet i Washington efterforsker det nye hackerangreb mod partiet, skulle ifølge flere eksperter være tegn på, at der er tale om et angreb, som er lanceret af hackere uden for USA’s grænser.

Bruce Schneier, der sikkerhedsekspert, skriver i en kommentar på CNN’s hjemmeside, at meget tyder på, at Rusland er ansvarlig for hacket på det demokratiske parti.

»Mens hackernes motiv fortsat er uklart, vil de fortsætte med at angribe valgkampen fra nu til november - og endnu længere frem. Ligesom alt andet i samfundet er selve stemmeafgivningen ved valg også blevet digitalt ... Det, der skræmmer mig mest, er den mulige manipulation af vores meget usikre, men i stigende grad populære elektroniske stemmeafgivningsmaskiner«, skriver Bruce Schneier.

Formand trådte tilbage

Kilder oplyser til Reuters, at hackerne, der har angrebet demokraternes kampagnekomité i Kongressen, angiveligt har kunnet rode rundt i netværket i fem dage.

Her kan hackerne have skaffet sig adgang til alt lige fra mails og valgkampstrategier til de oplysninger, kampagnekomiteen har indsamlet om republikanske kandidater.

Afsløringen kommer blot få dage efter, at whistleblower-organisationen WikiLeaks lækkede omkring 20.000 filer, der indeholder mails og lydoptagelser fra Demokraternes Nationale Komité.

Lækket skabte stor furore i partiet, og resulterede i, at komiteens formand, Debbie Wasserman Schultz, trådte tilbage, fordi hun angiveligt støttede Hillary Clinton undervejs i kampen mod Bernie Sanders om at blive partiets præsidenkandidat.

En række højstående medlemmer af demokraternes partiorganisation var ikke sene til at skyde skylden for hackerangrebene på Rusland. Demokraterne mener desuden, at Rusland skal have en interesse i på denne måde at hjælpe Hillary Clintons rival ved præsidentvalget, Donald Trump.

Russerne har dog nægtet at have noget med sagen at gøre. Donald Trump selv sagde onsdag, at han ville ringe til Rusland og opfordre dem til at frigive de 30.000 forsvundne e-mails fra Clintons tid som udenrigsminister.

Trump siger dog nu, at denne udtalelse var »sarkastisk« ment.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere læk i vente

Ifølge det førnævnte sikkerhedsfirma CrowdStrike og et andet lignende firma, ThreatConnect fra Virginia, har man fundet flere spor, der peger i retning af, at de ansvarlige hackere er i ledtog med både Ruslands regering efterretningstjenester.

Til magasinet Fortune udtales det, at man har analyseret hackerangrebet og lækket fra WikiLeaks, og at metoderne og teknologien bag kan stamme fra to hackergrupper, der hedder henholdsvis Fanzy Bear og Cosy Bear.

Under alle omstændigheder tyder meget på, at hackerne, hvem end de er, kan have flere læk på vej.

Kommunikationschefen for Hillary Clintons kampagne, Jennifer Palmiere, siger, at der er grund til at forberede sig på nye lækager.

»Wikileaks-lækagen var tydeligvis skræddersyet til at skade vores partikonvent. Jeg tror ikke, de er færdige. Det er sådan, de arbejder«, siger Jennifer Palmieri til det et andet amerikansk medie, The Hill.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce