Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Paul Sancya/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre angreb på demokraterne: Hackere frygtes at ødelægge amerikansk valgkamp

Det fyger i USA med spekulationer om russiske hackeres angreb på Hillary Clinton.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For tredje gang inden for kort tid er Det Demokratiske Parti i USA blevet udsat for hackerangreb.

Først gik det ud over Demokraternes Nationale Komité (DNC), siden var det den politiske gren af partiets kampagnekomité i Kongressen (DCCC), som blev udsat for et cyberangreb.

Nu er det gået ud over partiets præsidentkandidat, Hillary Clinton. Kilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at hackere har formået at bryde ind i det computernetværk, som benyttes af Hillary Clinton og hendes stab.

En talsmand for Clintons kampagne siger i en skriftlig udtalelse fredag aften, at et program, der analyserer data, er blevet hacket i forbindelse med angrebet mod DNC.

Programmet bliver delt af flere afdelinger i partiet, heriblandt kampagnestaben.

»Vores kampagnes computersystem er blevet gennemgået af eksperter i cybersikkerhed. Indtil videre har de ikke fundet beviser på, at vores interne system er blevet kompromitteret«, siger talsmand Nick Merrill ifølge Reuters.

Ifølge en erklæring fra demokraterne har man allieret sig med sikkerhedsfirmaet CrowdStrike for at komme til bunds i hackerangrebet.

»DCCC kan bekræfte, at vi har været mål for et cyberangreb. Da vi opdagede problemet, tog vi straks affære og hyrede CrowdStrike for at løse denne hændelse. Undersøgelsen er i gang«, siger Meredith Kelly, talskvinde for DCCC, i erklæringen.

Står russere bag?

I flere amerikanske medier debatteres det heftigt, om det er hackere med tråde til regeringen i Rusland, der står bag de mange cyberangreb mod demokraterne.

Det faktum, at både FBI, det amerikanske forbundspoliti, og Justitsministeriet i Washington efterforsker det nye hackerangreb mod partiet, skulle ifølge flere eksperter være tegn på, at der er tale om et angreb, som er lanceret af hackere uden for USA’s grænser.

Bruce Schneier, der sikkerhedsekspert, skriver i en kommentar på CNN’s hjemmeside, at meget tyder på, at Rusland er ansvarlig for hacket på det demokratiske parti.

»Mens hackernes motiv fortsat er uklart, vil de fortsætte med at angribe valgkampen fra nu til november - og endnu længere frem. Ligesom alt andet i samfundet er selve stemmeafgivningen ved valg også blevet digitalt ... Det, der skræmmer mig mest, er den mulige manipulation af vores meget usikre, men i stigende grad populære elektroniske stemmeafgivningsmaskiner«, skriver Bruce Schneier.

Formand trådte tilbage

Kilder oplyser til Reuters, at hackerne, der har angrebet demokraternes kampagnekomité i Kongressen, angiveligt har kunnet rode rundt i netværket i fem dage.

Her kan hackerne have skaffet sig adgang til alt lige fra mails og valgkampstrategier til de oplysninger, kampagnekomiteen har indsamlet om republikanske kandidater.

Afsløringen kommer blot få dage efter, at whistleblower-organisationen WikiLeaks lækkede omkring 20.000 filer, der indeholder mails og lydoptagelser fra Demokraternes Nationale Komité.

Lækket skabte stor furore i partiet, og resulterede i, at komiteens formand, Debbie Wasserman Schultz, trådte tilbage, fordi hun angiveligt støttede Hillary Clinton undervejs i kampen mod Bernie Sanders om at blive partiets præsidenkandidat.

En række højstående medlemmer af demokraternes partiorganisation var ikke sene til at skyde skylden for hackerangrebene på Rusland. Demokraterne mener desuden, at Rusland skal have en interesse i på denne måde at hjælpe Hillary Clintons rival ved præsidentvalget, Donald Trump.

Russerne har dog nægtet at have noget med sagen at gøre. Donald Trump selv sagde onsdag, at han ville ringe til Rusland og opfordre dem til at frigive de 30.000 forsvundne e-mails fra Clintons tid som udenrigsminister.

Trump siger dog nu, at denne udtalelse var »sarkastisk« ment.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere læk i vente

Ifølge det førnævnte sikkerhedsfirma CrowdStrike og et andet lignende firma, ThreatConnect fra Virginia, har man fundet flere spor, der peger i retning af, at de ansvarlige hackere er i ledtog med både Ruslands regering efterretningstjenester.

Til magasinet Fortune udtales det, at man har analyseret hackerangrebet og lækket fra WikiLeaks, og at metoderne og teknologien bag kan stamme fra to hackergrupper, der hedder henholdsvis Fanzy Bear og Cosy Bear.

Under alle omstændigheder tyder meget på, at hackerne, hvem end de er, kan have flere læk på vej.

Kommunikationschefen for Hillary Clintons kampagne, Jennifer Palmiere, siger, at der er grund til at forberede sig på nye lækager.

»Wikileaks-lækagen var tydeligvis skræddersyet til at skade vores partikonvent. Jeg tror ikke, de er færdige. Det er sådan, de arbejder«, siger Jennifer Palmieri til det et andet amerikansk medie, The Hill.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden