Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: James Gathany/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor: OL kan - i værste fald - resultere i ny zikaepidemi

Nye tilfælde af zikavirus i Miami. OL i Rio kan udløse spredning af virusset.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yderligere 10 personer er smittet med zikavirus i Florida. Dermed er i alt 14 mennesker, der er blevet bidt af lokale myg, nu smittet af det frygtede virus i den sydlige del af USA.

Det amerikanske center for sygdomskontrol, CDC, advarer derfor gravide kvinder om at holde sig væk fra en bestemt del af Miami, Wynwood, hvor de smittebærende aedes-myg menes at være koncentreret.

Frygten for smitte fik i går også Statens Serum Institut til at fraråde gravide eller kvinder, der ønsker at blive gravide, at rejse til eller opholde sig i Wynwood-området i Miami på grund af zikavirus.

»Jeg forstår godt, at man nu advarer danskere mod at rejse til Florida. For selv om vi principielt set kun har set få tilfælde af zikavirus her, og at risikoen formodentlig er lille, så vil myndighederne jo få gevaldigt på hattepulden, hvis vi kommer til at se et tilfælde, hvor en dansker bliver smittet med zikavirus««, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

Mulige skyggetal

Floridas guvernør, Rick Scott, har bedt CDC om at sende et hold specialister, der skal hjælpe med at begrænse smittens spredning.

Man mener, at smitten med zikavirus i Miami er startet omkring midten af juni, og da myggeaktiviteten er høj i området, forventer man at se yderligere tilfælde i den kommende tid.

Britiske og norske sundhedsmyndigheder har også frarådet gravide kvinder at rejse til Miami, og myndighederne i Florida er nu gået i gang med at forsøge at forringe myggenes mulighed for at formere sig.

Allan Randrup Thomsen pointerer, at det er vigtigt, at man ikke maler fanden på væggen i og med, at zikavirus som udgangspunkt er en banal infektion.

»Lige nu bør vi tage det rimelig roligt. Livet har mange risici, og risikoen for at blive skudt som turist i Florida er større end af blive smittet med zikavirus. Men når det er sagt, så kan det være, at udbredelsen af virussen er meget større i Florida, end vi kender til. Der kan være et stort skyggetal, og vi kan også komme til at se en større udbredelse af zika op gennem det sydlige bælte af USA«, siger Allan Randrup Thomsen.

Advarer mod smitte ved OL

Professoren i immunologi forklarer, at aedes-myggen, der er bærer af zika-virus, ikke har brug for særligt meget vand for at blive udklækket.

»Det kræver blot et par milimeter vand. I palmer er der eksempelvis en lille skål ind til stammen, hvor vand kan ophobe sig, og her kan myggene formere sig. Det kan også være dåser eller gamle bildæk, og erfaringen viser, at det er svært at komme til livs. Derfor kan jeg sagtens se, at der sker en spredning i de sydlige amerikanske stater og.en bølge af zikaepidemi«, siger Allan Randrup Thomsen, der ligeledes advarer mod, at smitten med zikavirus vil kunne sprede sig markant på grund af den forestående afholdelse af OL i Rio de Janeiro i Brasilien.

»Udbredningen af zikavirus har vist sig, at det kan rejse relativt langt. Derfor kan virus overføres globalt, og alle dem, der rejser til Rio, kan potentielt tage virus med hjem til de områder, de kommer fra. Her kan smitten sprede sig, hvis der er aedes-myg«, siger professoren fra Københavns Universitet.

10.500 idrætsfolk på vej mod Rio

Zikavirus kan som udgangspunkt ikke sprede sig til Danmark, da vi ikke har denne type myg på vores breddegrader. Men mange andre steder i verden vil der være en risiko for, at smittetilfælde med zikavirus vil ske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Virusset rejste oprindeligt fra Afrika til Asien til Sydamerika og altså nu videre til Nordamerika. I den værst tænkelige situation, så kan virusset mutere sig og blive fragtet videre af andre myggearter. Det vil være problematisk, og så kan man slet ikke forestille sig, hvor stor udbredelsen kan blive«, siger Allan Randrup Thomsen.

Allerede i slutningen af maj skrev 150 videnskabsfolk fra forskellige lande et åbent brev til verdenssundhedsorganisationen WHO og til den internationale olympiske komite, IOC, hvori man advarede mod, at OL overhovedet blev afholdt i Rio.

»Vores største bekymring er den globale sundhed. Den brasilianske gren af zikavirus er sundhedsskadelig på måder, som vi ikke har set før. De 500.000 turister fra alle lande udsættes for at blive smittet og returnere til deres hjemlande, hvor det kan udvikle sig«, skrev videnskabsfolkene i det åbne brev, som blev publiceret i The Washington Post.

De brasilianske arrangører og IOC slog dog siden fast, at man ikke anså det nødvendigt at flytte eller udskyde afholdelsen af OL.

I alt 10.500 idrætsudøvere forventes at deltage i legene i Rio de Janeiro. OL begynder 5. august og slutter 16 dage senere. En lang række idrætsfolk har meldt afbud på grund af risikoen for smitte med zikavirus.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden