Foto: James Gathany/AP
Internationalt

Professor: OL kan - i værste fald - resultere i ny zikaepidemi

Nye tilfælde af zikavirus i Miami. OL i Rio kan udløse spredning af virusset.

Internationalt

Yderligere 10 personer er smittet med zikavirus i Florida. Dermed er i alt 14 mennesker, der er blevet bidt af lokale myg, nu smittet af det frygtede virus i den sydlige del af USA.

Det amerikanske center for sygdomskontrol, CDC, advarer derfor gravide kvinder om at holde sig væk fra en bestemt del af Miami, Wynwood, hvor de smittebærende aedes-myg menes at være koncentreret.

Frygten for smitte fik i går også Statens Serum Institut til at fraråde gravide eller kvinder, der ønsker at blive gravide, at rejse til eller opholde sig i Wynwood-området i Miami på grund af zikavirus.

»Jeg forstår godt, at man nu advarer danskere mod at rejse til Florida. For selv om vi principielt set kun har set få tilfælde af zikavirus her, og at risikoen formodentlig er lille, så vil myndighederne jo få gevaldigt på hattepulden, hvis vi kommer til at se et tilfælde, hvor en dansker bliver smittet med zikavirus««, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.

Mulige skyggetal

Floridas guvernør, Rick Scott, har bedt CDC om at sende et hold specialister, der skal hjælpe med at begrænse smittens spredning.

Man mener, at smitten med zikavirus i Miami er startet omkring midten af juni, og da myggeaktiviteten er høj i området, forventer man at se yderligere tilfælde i den kommende tid.

Britiske og norske sundhedsmyndigheder har også frarådet gravide kvinder at rejse til Miami, og myndighederne i Florida er nu gået i gang med at forsøge at forringe myggenes mulighed for at formere sig.

Allan Randrup Thomsen pointerer, at det er vigtigt, at man ikke maler fanden på væggen i og med, at zikavirus som udgangspunkt er en banal infektion.

»Lige nu bør vi tage det rimelig roligt. Livet har mange risici, og risikoen for at blive skudt som turist i Florida er større end af blive smittet med zikavirus. Men når det er sagt, så kan det være, at udbredelsen af virussen er meget større i Florida, end vi kender til. Der kan være et stort skyggetal, og vi kan også komme til at se en større udbredelse af zika op gennem det sydlige bælte af USA«, siger Allan Randrup Thomsen.

Advarer mod smitte ved OL

Professoren i immunologi forklarer, at aedes-myggen, der er bærer af zika-virus, ikke har brug for særligt meget vand for at blive udklækket.

»Det kræver blot et par milimeter vand. I palmer er der eksempelvis en lille skål ind til stammen, hvor vand kan ophobe sig, og her kan myggene formere sig. Det kan også være dåser eller gamle bildæk, og erfaringen viser, at det er svært at komme til livs. Derfor kan jeg sagtens se, at der sker en spredning i de sydlige amerikanske stater og.en bølge af zikaepidemi«, siger Allan Randrup Thomsen, der ligeledes advarer mod, at smitten med zikavirus vil kunne sprede sig markant på grund af den forestående afholdelse af OL i Rio de Janeiro i Brasilien.

»Udbredningen af zikavirus har vist sig, at det kan rejse relativt langt. Derfor kan virus overføres globalt, og alle dem, der rejser til Rio, kan potentielt tage virus med hjem til de områder, de kommer fra. Her kan smitten sprede sig, hvis der er aedes-myg«, siger professoren fra Københavns Universitet.

10.500 idrætsfolk på vej mod Rio

Zikavirus kan som udgangspunkt ikke sprede sig til Danmark, da vi ikke har denne type myg på vores breddegrader. Men mange andre steder i verden vil der være en risiko for, at smittetilfælde med zikavirus vil ske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Virusset rejste oprindeligt fra Afrika til Asien til Sydamerika og altså nu videre til Nordamerika. I den værst tænkelige situation, så kan virusset mutere sig og blive fragtet videre af andre myggearter. Det vil være problematisk, og så kan man slet ikke forestille sig, hvor stor udbredelsen kan blive«, siger Allan Randrup Thomsen.

Allerede i slutningen af maj skrev 150 videnskabsfolk fra forskellige lande et åbent brev til verdenssundhedsorganisationen WHO og til den internationale olympiske komite, IOC, hvori man advarede mod, at OL overhovedet blev afholdt i Rio.

»Vores største bekymring er den globale sundhed. Den brasilianske gren af zikavirus er sundhedsskadelig på måder, som vi ikke har set før. De 500.000 turister fra alle lande udsættes for at blive smittet og returnere til deres hjemlande, hvor det kan udvikle sig«, skrev videnskabsfolkene i det åbne brev, som blev publiceret i The Washington Post.

De brasilianske arrangører og IOC slog dog siden fast, at man ikke anså det nødvendigt at flytte eller udskyde afholdelsen af OL.

I alt 10.500 idrætsudøvere forventes at deltage i legene i Rio de Janeiro. OL begynder 5. august og slutter 16 dage senere. En lang række idrætsfolk har meldt afbud på grund af risikoen for smitte med zikavirus.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce