Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Heidi Skibsted

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kilde: Rusland og Tyrkiet er blevet gode venner igen

Præsidenterne Erdogan og Putin er enige om at normalisere forholdet mellem de to lande.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det tog næsten ni måneder. Men præsidenterne for Rusland og Tyrkiet er på dagens topmøde i Sankt Petersborg blevet enige om at blive gode venner igen efter en krise, der har kastet store skygger over Mellemøsten.

Det siger en højtstående tyrkisk embedsmand fra præsident Recep Tayyip Erdogans kontor til Politiken.

»Den generelle stemning har været meget positiv. Der er klar enighed mellem Tyrkiet og Rusland om behovet for at vende tilbage til forholdet fra før november 2015. Begge sider er besluttede på at føre forholdet fremad«, siger han.

Nedskydningen

I november blev forholdet mellem de to store lande kastet ud i en stor krise, efter at tyrkisk militær nedskød et russisk fly, der under en patrulje i Syrien var kommet ind over tyrkisk luftrum. Rusland har siden påstået, at flyet blev skudt ned i syrisk luftrum.

Nedskydningen fik præsident Vladimir Putin til at indføre en økonomisk boykot af Tyrkiet. Den har blandt andet betydet, at Tyrkiets eksport af frugt og grøntsager til Rusland er styrtdykket.

LÆS ARTIKEL

Desuden har den ramt samarbejdet om store internationale emner som kampen mod terrorisme og ikke mindst krigen i Syrien, hvor Rusland og Tyrkiet støtter henholdsvis præsident Assad og nogle af oprørerne.

Det fik tirsdag Gernot Erlor, der er den tyske regerings koordinator for forholdet til Rusland, til at sige til tysk radio, at der er »en europæisk interesse i, at denne isvinter mellem Tyrkiet og Rusland afsluttes«, fordi det er svært at nå frem til en fredsaftale uden enighed mellem de to.

Tyrkisk undskyldning banede vej

Det første tegn på en forsoning mellem de to lande kom 27. juni, da Erdogan sendte et personligt brev til Putin. Det var åbenbart tilstrækkeligt forsonligt, for to dage senere havde de to præsidenter en 45 minutter lang telefonsamtale – den første direkte kontakt mellem dem siden nedskydningen.

Og efter det fejlslagne forsøg på militærkup i Tyrkiet 15.-16. juli var præsident Putin hurtig til at lykønske præsident Erdogan, mens bl.a. EU var mere sen til at reagere.

Siden kom så aftalen om dagens topmøde i Sankt Petersborg, der altså ser ud til at have nået det ønskede resultat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden