Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JRP/EFE
Foto: JRP/EFE

Presset. Dilma Rousseff - her sammen med ekspræsident Lula - er midlertidigt suspenderet og kan blive stillet for en rigsret inden udgangen af denne måned.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasilien tager endnu et skridt mod rigsretssag

Midt under OL indledte Brasiliens senat tirsdag afstemningen om at stille den folkevalgte, men suspenderede præsident Dilma Rousseff for en rigsret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brasiliens valgte præsident Dilma Rousseffs politiske fremtid hænger i en stadigt tyndere tråd.

Tirsdag begyndte Brasiliens senat den afstemningsrunde, som definitivt vil gøre hende til anklaget i en rigsretssag.

På forhånd er oddsene mod hende, idet et solidt flertal af senatorer ventes at stemme for den indstilling, som et udvalg under senatet kom med for fem dage siden.

Den siger, at Dilma Rousseff overskred sine beføjelser ved at undlade at søge kongressens godkendelse af nogle tillægsbevillinger, som pyntede på de offentlige regnskaber. Og den anbefaler, at sagen skal vurderes af en rigsret.

Kun en snes af de 81 senatorer forventes at støtte Dilma Rousseff. Men allerede i de indledende timer af sessionen, som ventes at strække sig over tyve timer, tog mindretallet alle midler i brug for at søge i det mindste at forsinke udfaldet.

LÆS OGSÅ

Senator efter senator tog ordet for at protestere over diverse aspekter af processen.

Et nyt og hårdtslående argument er, at der netop er kommet nye oplysninger frem om fungerende præsident Michel Temer. Han modtog 21 millioner danske kroner til sin valgkamp af den store entreprenørvirksomhed Odebrecht, som er en af de hovedanklagede i korruptionsskandalen kendt som 'operation bilvask' - Temer selv hævder, at det var lovlige kampagnebidrag.

Temer får immunitet

Hvis Dilma Rouseff bliver afsat, overtager Michael Temer endegyldigt præsidentposten, og med den følger immunitet for efterforskning af alle sager, der er gået forud. Det gælder også sagen om de 21 millioner i bidrag eller mulig bestikkelse.

»Vi har altså en præsident, som kan blive dømt og miste sit mandat for at have udstedt tre dekreter med ekstrabevillinger og have begået det, man kalder sminkning af regnskaberne, mens hendes vikar er anklaget for at have modtaget bestikkelse og sorte penge for store summer«, siger leder for Dilma Rousseffs Arbejderpartiet Humberto Costa.

Han og andre tilhængere af Dilmas regering benyttede alle muligheder for at holde lange indlæg med spørgsmål til forretningsordenen.

Sessionen ledes af en højesteretsdommer, Ricardo Lewandowski, som skal forholde sig absolut neutralt og tålmodigt lod alle komme til orde gennem de første tre timer af samlingen, før han forsøgte at skære igennem og sætte den egentlige debat i gang.

Blandt andet ville senator fra delstaten Amazonas Vanessa Grazziotin, fra det lille venstrefløjsparti PCdoB, have tilføjet en appel fra den amerikanske senator Bernie Sanders som bevismateriale. Han har udtrykt sin dybe bekymring for udviklingen i Brasilien.

»For mange brasilianere og iagttagere ligner denne kontroversielle rigsretssag mere et statskup«, sagde han blandt andet.

»USA kan ikke se til i tavshed, mens de demokratiske institutioner hos en af vore vigtigste allierede bliver undermineret. Vi må stå op for de arbejdende familier i Brasilien og kræve, at denne disput bliver løst med demokratiske valg«.

LÆS MERE

Dilma Rousseff har selv foreslået en folkeafstemning, der skal udskrive nyvalg og dermed hindre, at Brasilien i næsten tre år skal styres af en regering, som befolkningen ikke har valgt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Protester under OL får fripas

Stemningen i Brasilien synes på det seneste ikke at være gunstig for Michel Temer, som bl.a. måtte opleve en større pibekoncert under den olympiske åbningsceremoni.

Politiet har slået hårdt ned på de mange anti-Temer demonstranter under legene. Men det får de ikke lov til fremover - retten i Rio har netop afgjort, at myndigehderne ikke må hindre demonstranter i at give udtryk for deres politiske budskaber, så længe det foregår på fredelig vis.

Skilte, t-shirts og råben af slagordet »Ud med Temer« kan derfor forventes at florere ved OL i de selvsamme timer, hvor senatet baner vejen for, at han indtager præsidentposten 'rigtigt' og ikke kun som midlertidig vikar.

I Dilmas disfavør tæller dog, at hendes populære forgænger, Luiz Inacio Lula da Silva, nu er officielt anklaget i sagen om 'Operation Bilvask'. Ifølge efterforskerne er der 'elementer af bevis for' at han har deltaget aktivt i hele det setup, som kanaliserede penge fra underleverandørselskaber til det statslige olieselskab Petrobrás videre til de politiske kampagnekasser.

Resultatet af afstemningen om Dilma Rousseffs skæbne forventes tidligst natten til onsdag eller tidligt onsdag morgen brasiliansk tid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden