0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hvorfor elsker USA våben så meget?

USAs kærlighedsaffære med skydevåben rækker helt tilbage til statens grundlæggelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lynne Sladky (arkiv)/AP
Foto: Lynne Sladky (arkiv)/AP

bevæbnet. USA flyder i skydevåben. 300 millioner menes at være i omløb, og antallet af skuddrab er næsten 20 gange højere end i andre vestlige lande.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg vil give dig mit våben, når du tager det fra mine kolde døde hænder«.

Sådan lyder et af USA's våbenlobby, NRAs, berømte slogans, og det opsummerer på sin egen brutale måde glimrende USA's helt specielle forhold – og udtalte forkærlighed – til våben. Når den republikanske præsidentkandidat Donald Trump i sin seneste kontroversielle tale henviser til ’second amendment people’ er det just NRA – National Rifle Association - og andre våbenforkæmpere han taler om – og til.

»Hvis hun får lov at vælge sine dommere, så er der intet, I kan gøre, folkens. Om end for Second Amendment-folk, så er der måske. Jeg ved det ikke«, som Trump tvetydigt sagde om sin rival Hillary Clinton på et valgmøde. En udtalelse, der er mange blev set som en opfordring til at gribe til våben, hvis Clinton vinder valget.

Våben er en så integreret del af USA's dna, at supermagten ligefrem beskytter retten til at bære våben i sin forfatning. Kun to andre lande -– Mexico og Guatemala – er gået så vidt, og selv i de to lande er retten til at bære våben langt mere begrænset. På stort set alle planer sætter USA's forhold til våben rekord.

Med omkring 300 millioner skydevåben i omløb er USA uden sammenligning det bedst bevæbnede land i verden. Hvis våbnene var ligeligt fordelt, ville ni ud af ti amerikanere eje et våben, og antallet af skuddrab er ifølge OECD næsten 20 gange højere end i andre vestlige lande.

Forsvar mod tyranni

Men hvordan er det kommet dertil.

Det hele starter med USA's oprindelse som en britisk koloni. Da indbyggerne i de amerikanske stater i anden halvdel af 1700-tallet begynder at gøre oprør mod de britiske skatter svarer regeringen i London igen ved at konfiskere koloniernes våben og forbyde import af ammunition.

Det bragte sindene i Amerika endnu mere i kog. Retten til at have våben er en grundlæggende rettighed mener de, og så snart de får løsrevet sig fra Storbritannien, bliver det indskrevet som den anden tilføjelse til den nye amerikanske forfatning.