Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Eraldo Peres/AP
Foto: Eraldo Peres/AP

Protest. Sikkerhedsvagter flår skiltet fra en kvinde, der protesterer mod fungerende præsident Michel Temer under en kamp for Brasiliens kvindelige fodboldhold.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi tæsker og anholder skolebørn i Brasilien midt under OL

Er demokratiet i fare, spørger en del brasilianere efter demonstrationsforbud ved OL og politivold mod mindreårige skoleelever.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner en fredelig demonstration. Grupper af unge synger slagord til sambarytmer, en ung pige tager et par dansetrin, mens andre læser i de uddelte pamfletter.

De er nogle hundreder gymnasieelever fra millionbyen São Paulo, og de demonstrerer mod en ny forordning, som vil forbyde politik i skolerne.

Da en af de tilstedeværende politifolk begynder at spørge efter deres leder, træder en ung fyr med bandana frem og siger ganske høfligt: »Kan jeg hjælpe? Vi har ingen ledere her«.

Sekundet efter bliver han slæbt hen ad asfalten, vilde håndgemæng bryder ud. Yderligere 10 unge bliver hårdhændet anholdt af politiet, mens brag fra tåregasgranater og gummikugler runger. En ung pige får taget kvælertag af en betjent.

Minder om diktaturet

Brasilien har været et demokrati siden 1985, og brasilianerne tøver normalt ikke med at benytte sig af deres ytringsfrihed. Men scenerne fra Roosevelt-pladsen i centrum af landets største by ligner noget fra en politistat, mener mange af de titusinder, der har set videooptagelserne.

»Hvad f... er det her for et land«, spørger én, mens en anden skriver: »Det her er bare en gratis forsmag på, hvordan Brasilien bliver, hvis Michel Temer definitivt overtager magten«.

Michel Temer er Brasiliens fungerende præsident under den verserende rigsretssag mod Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet PT, og står til at overtage embedet såfremt hun bliver dømt.

LÆS ARTIKEL

En professor i journalistik fra Universitet i Santa Catarina synes, det minder ham om diktaturets tid.

»Det er lektien for vore unge: at de bor i et land, hvor der ikke findes demokrati (...) Disse billeder, som kun skader landet, cirkulerer allerede i verden. De viser Brasiliens katastrofe«, skriver han.

Ifølge politiet havde de unge forsømt at anmelde demonstrationen, og da de ikke adlød en ordre om at passere gaden, blev de anholdt.

Syv af de anholdte var mindreårige. To unge piger, som ikke havde gyldigt id, blev afleveret på en institution for kriminelle unge.

LÆS MERE

I nabobyen Rio, hvor OL er i fuld gang, har sikkerhedsvagter stoppet alle tilløb til politiske demonstrationer fra tilskuerne, efter at den fungerende præsident Michael Temer blev buhet ud under åbningsceremonien.

Imidlertid har en domstol fastslået, at Brasiliens forfatning garanterer ytringsfrihed, og det må myndighederne ikke forhindre.

Det har mange benyttet sig af, skriver onlinemediet UOL – under finalekampen i basket mellem USA og Australien blev stadion indtaget af en slags råbe-kamp mellem tilhængere og modstandere af regeringen.

To kvindelige geografer, Marina Figueredo og Valeria Penchel var blandt de sidste. »Først gemte vi os og var bange for at blive anholdt. For vi lever jo i et diktatur, ikke? Men nu kan vi råbe: »Ud med Temer«, siger Valeria.

Mange andre tilskuere tilkendegiver dog irritation over, at demonstranterne blander politik ind i sportskampene, skriver UOL.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden