Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Fatalt. Det er første og eneste gang, at jeg har kørt med alkohol i blodet, forklarede den 29-årige Hadzialic på en pressekonference, hvor hun begærede sin afsked som minister.
Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet (arkivfoto)

Fatalt. Det er første og eneste gang, at jeg har kørt med alkohol i blodet, forklarede den 29-årige Hadzialic på en pressekonference, hvor hun begærede sin afsked som minister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns alkohol nedlagde Sveriges politiske stjerneskud

Den yngste og første muslimske minister i Sverige er blevet fældet efter at have moret sig i København. Et hårdt slag for Löfvens regering, vurderer professor.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag aften var Sveriges yngste minister nogensinde, Aida Hadzialic (S), med en ven til koncert i København. Inden koncerten drak hun et glas rødvin og et glas hvidvin; det var tidligt på aftenen, så hun gik ud fra, at alkohollen kunne være ude af blodet i tide til at køre lovligt og sikkert hjem til Sverige.

Aida Hadzialic' kørsel var lovlig på de danske veje, hvor promillegrænsen er 0,5. Men da den bosniskfødte gymnasieminister ramte Øresundsbroen, blev hun og en fremadstormende politisk karriere stoppet af svensk politi og den mere restriktive færdselslov. Alkometeret viste en promille på 0,2, og det giver dagbøder ifølge svensk lovgivning.

Det er første og eneste gang, at jeg har kørt med alkohol i blodet, forklarede den 29-årige Hadzialic på pressekonferencen, hvor hun begærede sin afsked som minister.

»Jeg forventer en sigtelse og bøder, som jeg kommer til at acceptere. Jeg synes, det var vigtigt at fortælle offentligheden om det her så hurtigt som muligt, og jeg vil tage ansvar for det, jeg har gjort«, sagde Aida Hadzialic.

Hun betegnede samtidig de to glas vin og efterfølgende køretur som »mit livs største fejltagelse«.

Fældet af dansk frisind?

Drude Dahlerup er dansk professor i statskundskab ved Stockholms Universitet, hvor hun blandt andet forsker i køn og politik. Hun vurderer, at Aida Hadzialic må været blevet »påvirket af stemningen i København«, eftersom hun kunne finde på at køre bil efter indtag af alkohol.

»Jeg tror simpelthen ikke, hun ville have kørt bil efter at have drukket i Sverige. Det er den danske model, at man sidder og tæller genstande i forhold til, hvornår promillen er lav nok til at køre. I Sverige er det kun lovligt at køre, når man er under promillegrænsen på 0,2, og derfor er der slet ikke den der diskussion - man kører bare ikke, når man har drukket alkohol«, siger Drude Dahlerup.

Den unge ministers lovovertrædelse bliver således mødt med afstandtagen blandt svenske medier og analytikere. Til gengæld er der diskussion om, hvorvidt Aida Hadzialic' samtidige afskedsbegæring er for drastisk, når hun nu kun akkurat ramte promillegrænsen.

»Overilet afgang af Aida Hadzialic«, lyder det eksempelvis fra den politiske redaktør på Dagens Industri, PM Nilsson, på Twitter.

Statsminister Løfven enig i beslutningen

Efter at være blevet stoppet i en alkoholrazzia på den anden side af grænsen og have indset sin brøde, orienterede hun fredag morgen den svenske statsminister, Stefan Löfven. Efter den samtale, forklarede Hadzialic på pressemødet, traf hun selv beslutningen om at tage sin afsked som minister.

I en pressemeddelelse siger statsministeren, at han »deler hendes vurdering af alvoren i situationen«.

»Men det er hverken første eller sidste gang, at et godt menneske gør en dårlig ting, og jeg er ked af at skulle miste en betroet kollega og succesrig minister. Jeg håber og tror, at Aida Hadzialic efter dette ikke slutter sin karriere inden for politik. Hun er en dygtig politiker med gedigen erfaring fra både kommunalt og nationalt niveau«, udtaler Stefan Löfven.

Drude Dahlerup vurderer, at den umiddelbart hårde politiske konsekvens af promillekørslen netop skal ses som udtryk for, at Hadzialic værner om sin politiske karriere på længere sigt:

»Hvis hun ikke var gået af selv, ville hun være blevet jagtet af pressen i lang tid. Derfor er det at gå selv en måde at redde sit politiske liv på«.

Politisk komet

Aida Hadzialic blev født i Bosnien-Hercegovina, men flygtede som femårig i 1992 til Sverige som følge af borgerkrigen i Eksjugoslavien. Hun voksede op i Halmstad og blev jurist fra Lunds Universitet i 2010.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som 16-årig meldte Hadzialic sig ind i de svenske socialdemokraters ungdomsparti, SSU. Tre år senere blev hun byrådsmedlem i Halmstads Kommune, og i 2010, da Hadzialic var bare 23 somre, blev hun rådmand i kommunen.

Fire år senere blev hun ny minister for gymnasier og højere uddannelser i Stefan Löfvens nye regering. Og i en alder af bare 27 år og 255 dage blev hun det yngste regeringsmedlem i Sveriges historie. Og også den første minister med muslimsk baggrund sammen med boligminister Mehmet Kaplan.

Svækker regeringen

Selvom Aida Hadzialic ikke har været topminister i den svenske regering, er hun blevet anset som et politisk stjerneskud. Derudover har hun været et vigtigt forbillede for mange svenskere, idet hun er sekulær muslim, ung, veluddannet og succesrig.

Professor Drude Dahlerup vurderer, at sagen og afskeden svækker den svenske regering. Ikke mindst fordi Löfven-regeringens anden muslimske minister, Mehmet Kaplan, måtte trække sig i foråret, efter at svensk-tyrkeren blev afsløret på billeder sammen med tyrkiske ultranationalister.

»Alle svenske regeringer lægger vægt på at have nogen med anden etnisk baggrund, så Löfven synes utvivlsomt, at det her er noget skidt. Hendes post som gymnasieminister har ikke været der før og vil formentlig blive overtaget af en af de andre ministre. Men symbolsk var hun vigtig for regeringen og for svenskere med indvandrerbaggrund«, siger Drude Dahlerup.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden