0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Obama gennemfører sin største fangeoverførsel fra Guantanamo

Præsidenten prøver at leve op til valgløfte og overfører 15 fanger fra Guantanamo

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ben Fox
Foto: Ben Fox

modsvar. Guantanamo-lejren blev oprettet i 2002 som en direkte konsekvens af terrroangrebet på USA 11. september året forinden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2002 blev Obaydullah anholdt i Afghanistan.

Amerikanske sikkerhedsstyrker mente, at han havde skjult nogle anti-tank miner for en oprørsgruppe, og efterfølgende anklagede en militærkommission ham for terrorstøtte. Selv sagde Obaydullah, at USA havde forvekslet ham med en anden mand, men lige meget hjalp det.

Obaydullah blev overført til den amerikanske fangelejr Guantanamo i Cuba, og han er aldrig blevet fremstillet for en domstol.

Nu er Obaydullah en del af et hold på 15 fanger, der bliver sendt fra Guantanamo til De Forenede Arabiske Emirater i den største fangeoverførsel, som er sket under præsident Barack Obama.

Dermed forsøger Obama at leve op til sit valgløfte helt tilbage fra dengang, han i 2008 første gang blev valgt til præsident, om at lukke Guantanamo-lejren. Han kommer næppe til at kunne indfrie løftet, men med fangeoverførslen til De Forenede Arabiske Emirater kommer antallet af fanger på Guantanamo ned på 61.

Obama-regeringen vil gerne overføre de resterende fanger til et eller flere fængsler i USA ud fra den tankegang, at Guantanamo-lejren er det perfekte propagandaværktøj for jihadister til at skabe anti-amerikanske følelser i særligt den muslimske verden. Logikken lyder, at Guantanamo-lejren dermed indirekte kan være med til at skabe terrorister. Men i det republikanske parti er der stærk modstand mod at få Guantanamo-fanger overført til USA.

Danmark sagde nej til fanger