Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amatrice er her ikke mere

Mindst 13 er døde, efter kraftigt jordskælv ramte det centrale Italien i nat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var midt om natten i den italienske middelalderlandsby Amatrice.

Klokken præcis 03.36 ramte et jordskælv, der målte 6,2 på Richterskalaen, byen, der ligger i Rieti-provinsen nordøst for Rom.

Jordskælvet sendte folk i løb ud på gaderne i store dele af Italien, og skælvet kunne mærkes helt til hovedstaden, der ligger omkring 140 kilometer væk.

Amatrice er sammen med tre andre små byer, Accumoli, Posta og Arquata del Tronto, de værst ramte byer.

I Amatrice er der, hvilket ses endnu tydeligere, nu hvor solen er stået op, kollapsede bygninger overalt.

»Vejene ind og ud af byen er ødelagte. Halvdelen af byen er væk. Der har været et jordskred også og en bro er i fare for at kollapse«, siger byens borgmester Sergio Perozzi til en radioreporter fra RAI.

Da borgmesteren senere kommer direkte igennem på italiensk tv beder han om hjælp.

»Der er folk fanget under murbrokkerne«, siger Sergio Perozzi.

Mange bygninger er ødelagte

Dødstallet efter jordskælvet er i skrivende stund på 13 ifølge italienske nyhedsbureau Ansa.

Det tal kan dog stige markant, da redningsmandskabet endnu ikke har kunnet undersøge de mange huse, der er styrtet sammen. Størstedelen af de ramte, små byer ligger i et bjergområde.

Skælvets epicenter var i netop Amatrice, 76 kilometer sydøst for Perugia, der ligger i regionen Umbrien. Ifølge USGS, USA's Geologiske Institut, var skælvet overfladisk med en dybde på blot ti kilometer.

Italiens agentur for civilbeskyttelse bekræfter ifølge Reuters, at der er meldinger om mange bygninger i området, der helt er kollapset.

Også i byen Accumoli er folk fanget under murbrokkerne. Her har man blandt andet fundet en familie, på to forældre og to børn, der er døde.

»Det er en tragedie. Det er en katastrofe. Vi har ikke noget lys, ikke nogle telefonlinjer, redningsmandskabet er ikke kommet frem endnu«, siger borgmester i Accumoli, Stefano Petrucci, til RAI.

Leder efter overlevende

Italien bliver ofte ramt af jordskælv. I 2009 døde flere end 300 mennesker, da et skælv med en styrke på 6,3 ramte i regionen Aquila.

Nattens skælv betød ifølge den italienske avis La Repubblica, at bygninger i Rom rystede i 20 sekunder.

Et andet medie, The Local, beretter, at en gruppe paniske indbyggere i Flaminio-kvarteret i Rom samledes på gaden få øjeblikke efter, skælvet ramte.

»Det her bringer minder om L'Aquila«, siger en beboer i hovedstaden til The Local.

Værst ramt er dog Rieti-provinsen i Umbrien.

»Det var så voldsomt. Det virkede som om, at sengen vandrede ud af værelset af sig selv med os i den«, siger Lina Mercantini, der bor i byen Ceselli, som ligger vest for Amatrice og Accumoli, til Reuters.

Borgmesteren i Arquata, Aleandro Petrucci, siger, at alle bygninger i en nærliggende by Pescara del Tronto også er kollapset. Han melder dog endnu ikke om dræbte.

»Jeg er lige ankommet, og jeg er ved at græde. Jeg har aldrig set så apokalyptisk et syn, bortset L'Aquila-jordskælvet, som jeg så på tv«, siger borgmesteren.

»Herre, hav medlidenhed. Vi leder efter overlevende«, skriver præsten Kevin Cusick på Twitter ledsaget af et billede af en ødelagt kirke.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden