Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Internationalt

Amatrice er her ikke mere

Mindst 13 er døde, efter kraftigt jordskælv ramte det centrale Italien i nat.

Internationalt

Det var midt om natten i den italienske middelalderlandsby Amatrice.

Klokken præcis 03.36 ramte et jordskælv, der målte 6,2 på Richterskalaen, byen, der ligger i Rieti-provinsen nordøst for Rom.

Jordskælvet sendte folk i løb ud på gaderne i store dele af Italien, og skælvet kunne mærkes helt til hovedstaden, der ligger omkring 140 kilometer væk.

Amatrice er sammen med tre andre små byer, Accumoli, Posta og Arquata del Tronto, de værst ramte byer.

I Amatrice er der, hvilket ses endnu tydeligere, nu hvor solen er stået op, kollapsede bygninger overalt.

»Vejene ind og ud af byen er ødelagte. Halvdelen af byen er væk. Der har været et jordskred også og en bro er i fare for at kollapse«, siger byens borgmester Sergio Perozzi til en radioreporter fra RAI.

Da borgmesteren senere kommer direkte igennem på italiensk tv beder han om hjælp.

»Der er folk fanget under murbrokkerne«, siger Sergio Perozzi.

Mange bygninger er ødelagte

Dødstallet efter jordskælvet er i skrivende stund på 13 ifølge italienske nyhedsbureau Ansa.

Det tal kan dog stige markant, da redningsmandskabet endnu ikke har kunnet undersøge de mange huse, der er styrtet sammen. Størstedelen af de ramte, små byer ligger i et bjergområde.

Skælvets epicenter var i netop Amatrice, 76 kilometer sydøst for Perugia, der ligger i regionen Umbrien. Ifølge USGS, USA's Geologiske Institut, var skælvet overfladisk med en dybde på blot ti kilometer.

Italiens agentur for civilbeskyttelse bekræfter ifølge Reuters, at der er meldinger om mange bygninger i området, der helt er kollapset.

Også i byen Accumoli er folk fanget under murbrokkerne. Her har man blandt andet fundet en familie, på to forældre og to børn, der er døde.

»Det er en tragedie. Det er en katastrofe. Vi har ikke noget lys, ikke nogle telefonlinjer, redningsmandskabet er ikke kommet frem endnu«, siger borgmester i Accumoli, Stefano Petrucci, til RAI.

Leder efter overlevende

Italien bliver ofte ramt af jordskælv. I 2009 døde flere end 300 mennesker, da et skælv med en styrke på 6,3 ramte i regionen Aquila.

Nattens skælv betød ifølge den italienske avis La Repubblica, at bygninger i Rom rystede i 20 sekunder.

Et andet medie, The Local, beretter, at en gruppe paniske indbyggere i Flaminio-kvarteret i Rom samledes på gaden få øjeblikke efter, skælvet ramte.

»Det her bringer minder om L'Aquila«, siger en beboer i hovedstaden til The Local.

Værst ramt er dog Rieti-provinsen i Umbrien.

»Det var så voldsomt. Det virkede som om, at sengen vandrede ud af værelset af sig selv med os i den«, siger Lina Mercantini, der bor i byen Ceselli, som ligger vest for Amatrice og Accumoli, til Reuters.

Borgmesteren i Arquata, Aleandro Petrucci, siger, at alle bygninger i en nærliggende by Pescara del Tronto også er kollapset. Han melder dog endnu ikke om dræbte.

»Jeg er lige ankommet, og jeg er ved at græde. Jeg har aldrig set så apokalyptisk et syn, bortset L'Aquila-jordskælvet, som jeg så på tv«, siger borgmesteren.

»Herre, hav medlidenhed. Vi leder efter overlevende«, skriver præsten Kevin Cusick på Twitter ledsaget af et billede af en ødelagt kirke.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce