Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Frank Augstein/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Burkini-debat: Hvad så med nonnerne? Og motorcyklisterne?

Diskussionen om muslimske kvinders badetøj breder sig vidt på sociale medier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billederne af den muslimske kvinde, som af bevæbnede betjente blev beordret til at tage sin burkini af på stranden ved Promenade des Anglais i Nice, har spredt sig som en hvirvelvind de seneste dage.

Det samme har debatten om det franske politis håndhævelse af det kontroversielle forbud mod den muslimske badedragt, som dækker kvindernes hoved og krop.

I kølvandet på hændelsen er hashtagget #burkiniban blevet et af de mest søgte på Twitter.

Her stiller mange mennesker i forskellige dele af verden spørgsmålstegn ved, hvorfor muslimske kvinder ikke må have burkini på, mens eksempelvis nonner og motorcyklister godt må befinde sig på strande i Frankrig iført fuld påklædning.

Imams Facebook-konto blev spærret

Et af de mest delte billeder på Twitter viser en gruppe nonner, som står i vandkanten ved en strand.

Den mand, der har taget billedet, er den italienske imam Izzedin Elzir. Han lagde billedet på Facebook sidste onsdag, og det blev hurtigt delt mere end 2.000 gange.

Kort efter blev imamens konto dog spærret af Facebook i syv timer, hvorefter kontoen kunne tilgås igen.

Den italienske avis La Repubblica har talt med imamen i Firenze og spurgt ham, om han tror, at det var fordi, at billedet gik viralt, at hans konto blev spærret.

»Det håber jeg ikke. Vi lever i et samfund med love og frihed. Billedet fremmer dialog«, sagde Izzedin Elzir.

30 byer har indført forbud

I Frankrig er det ulovligt at bære tørklæde og andre synlige religiøse symboler på offentlige skoler, og i 2010 var Frankrig det første europæiske land til at indføre forbud mod at bære den islamiske hoved- og ansigtsbeklædning niqab i det offentlige rum.

Siden da har 30 franske byer, heriblandt Nice og Cannes, indført forbud mod at bære burkini på strande.

Ifølge borgmesteren i Nice signalerer burkinien »tydeligt en tilknytning til islam på et tidspunkt, hvor Frankrig og en række religiøse institutioner har været mål for terrorangreb«.

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy har udtalt, at han, hvis han bliver valgt som præsident igen næste år, vil indføre et totalt forbud i hele landet mod burkinier.

Seneste udvikling i debatten er, at Frankrigs forvaltningsdomstol Statsrådet fredag eftermiddag klokken 15 afgør, om det delvise forbud mod burkinier skal ophæves.

Statsrådet hørte torsdag argumenter fra menneskeretsorganisationen Human Rights League og fra en gruppe, som kæmper mod anti-islamisme.

Strand-demonstration i England

Også i Norge er der debat om burkinier. Lederen for Fremskrittspartiet i Oslo, Aina Stenersen, vil have indført, at det i Norge ligeledes gøres ulovligt at bære den muslimske badedragt på strande i landet.

I England har der omvendt været demonstrationer mod tilstandene i de sydfranske badebyer.

En gruppe demonstranter tog i går opstilling foran den franske ambassade i London og arrangerede her en strandfest, hvor de var iført alskens slags badetøj.

»Krigen mod terror begynder ikke i en kvindes garderobe«, sagde en af demonstranterne til den britiske avis The Independent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden