Foto: Frank Augstein/AP
Internationalt

Burkini-debat: Hvad så med nonnerne? Og motorcyklisterne?

Diskussionen om muslimske kvinders badetøj breder sig vidt på sociale medier.

Internationalt

Billederne af den muslimske kvinde, som af bevæbnede betjente blev beordret til at tage sin burkini af på stranden ved Promenade des Anglais i Nice, har spredt sig som en hvirvelvind de seneste dage.

Det samme har debatten om det franske politis håndhævelse af det kontroversielle forbud mod den muslimske badedragt, som dækker kvindernes hoved og krop.

I kølvandet på hændelsen er hashtagget #burkiniban blevet et af de mest søgte på Twitter.

Her stiller mange mennesker i forskellige dele af verden spørgsmålstegn ved, hvorfor muslimske kvinder ikke må have burkini på, mens eksempelvis nonner og motorcyklister godt må befinde sig på strande i Frankrig iført fuld påklædning.

Imams Facebook-konto blev spærret

Et af de mest delte billeder på Twitter viser en gruppe nonner, som står i vandkanten ved en strand.

Den mand, der har taget billedet, er den italienske imam Izzedin Elzir. Han lagde billedet på Facebook sidste onsdag, og det blev hurtigt delt mere end 2.000 gange.

Kort efter blev imamens konto dog spærret af Facebook i syv timer, hvorefter kontoen kunne tilgås igen.

Den italienske avis La Repubblica har talt med imamen i Firenze og spurgt ham, om han tror, at det var fordi, at billedet gik viralt, at hans konto blev spærret.

»Det håber jeg ikke. Vi lever i et samfund med love og frihed. Billedet fremmer dialog«, sagde Izzedin Elzir.

30 byer har indført forbud

I Frankrig er det ulovligt at bære tørklæde og andre synlige religiøse symboler på offentlige skoler, og i 2010 var Frankrig det første europæiske land til at indføre forbud mod at bære den islamiske hoved- og ansigtsbeklædning niqab i det offentlige rum.

Siden da har 30 franske byer, heriblandt Nice og Cannes, indført forbud mod at bære burkini på strande.

Ifølge borgmesteren i Nice signalerer burkinien »tydeligt en tilknytning til islam på et tidspunkt, hvor Frankrig og en række religiøse institutioner har været mål for terrorangreb«.

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy har udtalt, at han, hvis han bliver valgt som præsident igen næste år, vil indføre et totalt forbud i hele landet mod burkinier.

Seneste udvikling i debatten er, at Frankrigs forvaltningsdomstol Statsrådet fredag eftermiddag klokken 15 afgør, om det delvise forbud mod burkinier skal ophæves.

Statsrådet hørte torsdag argumenter fra menneskeretsorganisationen Human Rights League og fra en gruppe, som kæmper mod anti-islamisme.

Strand-demonstration i England

Også i Norge er der debat om burkinier. Lederen for Fremskrittspartiet i Oslo, Aina Stenersen, vil have indført, at det i Norge ligeledes gøres ulovligt at bære den muslimske badedragt på strande i landet.

I England har der omvendt været demonstrationer mod tilstandene i de sydfranske badebyer.

En gruppe demonstranter tog i går opstilling foran den franske ambassade i London og arrangerede her en strandfest, hvor de var iført alskens slags badetøj.

»Krigen mod terror begynder ikke i en kvindes garderobe«, sagde en af demonstranterne til den britiske avis The Independent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce