Den første følelse, Dag Nylander havde, var en mild vantro.
Rundt om bordene i den tætpakkede sal i Cubas hovedstad, Havana, sad repræsentanter for Colombias regering og oprørsgruppen Farc. De to sider i et oprør, der begyndte i 1964, har kostet anslået 200.000 mennesker livet og jaget mere end 7 millioner på flugt. Omkring dem var statsledere fra hele Sydamerika.
Den 46-årige nordmand kunne næsten ikke tro på, at det var sandt: At han og hans forhandlere fra det norske udenrigsministerium havde fået overtalt dem til at afslutte krigen.
»Det var en følelse af uvirkelighed. at de to parter faktisk havde skrevet under på en fredsaftale, det havde taget flere år at gøre klar«, siger han over telefonen fra Havana, og tilføjer:
LÆS ARTIKEL
»Da der var gået nogle dage, var jeg lettet – og glad på deres vegne«.
Den norske fredsmaskine
Fredsaftalen var en af de hidtil største triumfer for Norges lange tradition for at agere fredsmægler i nogle af verdens hårdeste konflikter. Det norske udenrigsministerium har en særlig sektion, Fred og Forsoning, der i dybeste hemmelighed prøver at stoppe konflikter i Sri Lanka, Afghanistan, Israel-Palæstina – og flere andre, som offentligheden ikke har hørt om.
Ofte uden held, men det stopper ikke den norske vilje til at forsøge. Og nogle gange går det som i Havana.
Det har holdt hårdt. Så sent som april 2015 angreb Farc regeringshæren og dræbte 11 soldater. Regeringen beordrede hævnbombninger af Farc-lejre, og mellem 30 og 40 blev dræbt.
LÆS ARTIKEL
For Dag Nylander og hans folk var det en katastrofe. Forhandlingerne var i krise. Men både Norge og Cuba, der husede forhandlingerne i Havana, manede offentligt til ro, og det lykkedes at få de to grupper tilbage til forhandlingsbordet.
»Aldrig mere«
Meget kan i princippet stadig gå galt. Indtil videre går alt efter bogen: En våbenhvileaftale som beskrevet i aftalen blev indført mandag. Nu skal parterne trække sig væk fra hinanden, indtil en folkeafstemning i Colombia forhåbentlig kan godkende fredsaftalen.
Det regner de fleste med.
Han har et koldt hoved og et varmt hjerte
Gry Larsen, tidl. statssekretær
»Aldrig mere skal forældre begrave deres sønner og døtre dræbt i denne krig«, sagde Farc-leder Rodrigo Londoño, bedre kendt under sit alias Timochenko, i Havana søndag.
Dag Nylander selv er mere prosaisk.
»Et flertal af colombianerne ønsker denne proces. De vil gerne videre og tackle store spørgsmål som kokaproduktion og rydning af landminer, som konflikten har blokeret for«, siger han.
Fredsmægleren fra byretten
Verden så anderledes ud i 2006, da den 36-årige Dag Nylander rejste til Bogotá for at blive chargé d’affaires og daglig leder af ambassaden.
Han kom fra en stilling som dommerfuldmægtig i Fosen Tingrett lidt vest for Trondheim – ikke et oplagt sted at finde en diplomat, måske, men Dag Halvorsen var heller ikke en helt sædvanlig jurist i en byret i Midtnorge. Han havde tidligere været i Udenrigsministeriet og lært spansk i Buenos Aires og storpolitik ved FN-missionen i New York, før han fik lyst til en forandring.