Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire eksempler på god og 'creepy' data

Big data kan bidrage til voldsomme fremskridt i vores samfund - men der findes også en bagside af medaljen. Her kan du se fire eksempler på god data og fire eksempler på det modsatte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Big Data som betegnelse dækker i sin enkelthed over de værktøjer og processer, der benyttes for at håndtere enorme datamængder.

Og i udnyttelsen af rådata fra hele verden er der åbnet for uendelige måder, hvorpå forskere f.eks. kan samle millioner af Alzheimer-patienters data sammen og søge efter mønstre – i adfærd, genetiske strukturer, testresultater, og så videre og så videre.

På den måde kan man lede efter måder, hvorpå man kan forebygge og måske endda kurere på sigt. På samme måde kan man samle millioner af data fra sattelitter og mobiltelefoner, for på den måde at spore befolkningsudviklinger, få et overblik over sygdomsspredning eller hjælpe ved humanitære katastrofer. Mulighederne er som sagt uendelige.

Mulighederne er uendelige - og som det er med de fleste ting, så er der også måder, hvorpå big data kan misbruges.

Nedenfor har vi samlet en håndfuld eksempler på begge dele.

GOD DATA

Sygdomsbekæmpelse

I 2009 formåede Google at identificere en influenza-epidemi i USA, før de amerikanske sundhedsmyndigheder fik nys om det. Med data over folks søgninger og aktiviteter på nettet gjorde søgegiganten i stand til at se, hvor i landet folk lavede søgninger om symptomer, medicin, etc.

Sport

Selv i sportens verden er massiv dataanalyse med til at forme udviklingen. I 2015 investerede den engelske fodboldklub Arsenal f.eks. millioner i blandt andet kropssensorer og baneovervågning, der til sammen kunne indsamle enorme mængder data i løbet af en fodboldkamp. Med algoritmer og manuel kodning giver dette enorme datasæt mulighed for at optimere indsatsen på banen.

Forskning

Det schweiziske laboratorium CERN har intet mindre end 65.000 processorer til at registrere de milliarder og atter milliarder af kollisioner, der foregår i den enorme Large Hadron Collider, verdens største partikelaccelerator. Med en analytisk muskelkraft fordelt på 150 datacentre, der analyserer hver eneste stykke information, bruger CERN big data til at revolutionere forskningens verden.

Transport

Den japanske bilgigant Toyota er gået forrest med dataanalyse som middel til at forbedre sikkerheden i bilserien Prius. Kameraer, GPS og en overflod af sensorer gør, at man ved hjælp af Big Data-metoder kan fritage føreren ansvaret. På samme måde kan Toyota analysere bilens ergiforbrug og sænke udledningen af CO2. Samme data-metoder bruges desuden af Google i udviklingen af selvkørende biler.

Kriminalitetsbekæmpelse

I 2014 kunne politiet i den amerikanske storby Los Angeles tage Big Data-metoder i brug for at bekæmpe kriminalitet. Ved at analysere enorme mængder af historisk data og køre det sammen med nye statistikker, kunne man med høj præcision forudsige forekomsten af overfald og røverier. Siden man introducerede disse metoder, er antallet af voldelig kriminalitet faldet markant.

'CREEPY' DATA

Forbrugeradfærd

Den amerikanske supermarkedskæde Target kan med uhyre stor præcision identificere deres kunders forbrugeradfærd. I 2002 vidste de det dog lidt for godt, da de på baggrund af en ung piges indkøb kunne fastslå, at pigen højst sandsynligt var gravid. Derfor fik hun tilsendt målrettet reklame for babyudstyr – til pigens forældres store overraskelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forsikring

En sag fra 2008 viste med al tydelighed, at Big Data-algoritmer kan have en slagside ift. At få dækning fra forsikringsselskaber. Et amerikansk par blev nægtet forsikring, da deres forsikringsselskab havde kørt deres sundhedshistorik igennem en analyse og vurderet, at de, på trods af kun få medicinrecepter og få hospitalsbesøg, var for stor en belastning.

National sikkerhed

Big Data spiller en stor rolle i efterretningstjenesters arbejde for at sikre mod terrorangreb. Men uigennemskuelige processor med Big Data gør, at mange er end på såkaldte no-fly lister, hvor de ikke er godkendt til at boarde fly. I USA har det ført til mystiske tilfælde, hvor blandt andet krigsveteraner, børn og den nu afdøde senator Ted Kennedy er endt på forbudslisten. At komme af de lister er forresten en Kafkask manøvre.

Overvågning

Vores afhængighed af sociale medier, internet og smartphones koblet med stadig mere digitalisering af dagligdagen og overvågningskameraer med såkaldt ansigtsgenkendelsesteknologi gør, at man i dag er i stand til at udføre grænseløs overvågning. I Storbritannien den form for overvågning overalt, og en lang række eksperter kritiserer staten for at krænke borgernes ret til privatliv hver eneste dag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden