Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andrew Harnik/AP
Foto: Andrew Harnik/AP

Redningsmanden. Lars Løkke Rasmussen (th.) håber, at Barack Obama kan lande den store frihandelsaftale TTIP, før han går af om få måneder. Begge de to kandidater til at efterfølge Obama »bekymrer« statsministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke sender usædvanlig stikpille til Trump og Clinton

Verdens største frihandelsaftale er i fare på grund af protektionisme, mener statsministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsidentvalgkampen i USA er vigtig for Danmark på mange måder. Men et af de emner, der lige nu følges tættest af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), er de udmeldinger, der kommer fra kandidaterne Donald Trump og Hillary Clinton om frihandel.

Han erklærer sig »bekymret« over, at både Trump og Clinton i de forløbne uger har talt imod frihandel og for protektionisme. Det skaber ekstra stor usikkerhed om den stort opslåede europæisk-amerikanske frihandelsaftale TTIP, der af erhvervslivet på begge sider af Atlanterhavet er udråbt som et af de største håb for vækst lige nu.

LÆS ARTIKEL

Men aftalen er i krise. I Europa er der store protester mod det, der ses som en udvanding af forbruger- og miljøbeskyttelsen for at glæde erhvervslivet. Modstanden er så stor, at markante politikere som Tysklands vicekansler har erklæret den for »død«, og Frankrigs præsident har sagt, at han tvivler på en aftale i år.

Obama stadig det store håb

Den danske regering er stadig forsigtigt optimistisk. Lars Løkke Rasmussen siger i et interview med Reuters, at de franske meldinger har bekymret ham. Modsat flere af sine europæiske kolleger tror og håber han dog stadig på, at aftalen kan landes i år, hvis præsident Barack Obama lægger sin vægt bag den.

»Jeg tror, at præsident Obama har et engagement i dette emne, som jeg gerne ville se udmønte sig til i det mindste en politisk aftale«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Hastværket skyldes, at begge Obamas mulige efterfølgere har talt imod handelsaftaler. Ikke så meget TTIP, som står for Transatlantic Trade and Investment Partnership, men den beslægtede store aftale mellem USA og Asien, Trans-Pacific Partnership (TPP).

Når man lytter til den amerikanske valgkampagne, bliver man virkelig bekymret

Både Trump og Clinton har udtalt sig mod aftalen og for at satse på at beskytte amerikanske arbejdspladser.

»Når man lytter til den amerikanske valgkampagne, bliver man virkelig bekymret«, sagde Løkke til Reuters efter et politisk møde sent tirsdag.

Stikpille til kandidaterne

Kort forinden havde han i en tale sendt en usædvanlig direkte stikpille af sted mod de to amerikanske kandidater.

»Trump er den første republikanske præsidentkandidat, jeg kan komme i tanker om, som faktisk er imod frihandel«, sagde han ifølge Reuters og tilføjede: »Og Hillary Clinton er stærkt påvirket af Bernie Sanders, en socialist og dertil protektionist«.

Det er usædvanligt, at en dansk statsminister så direkte udtaler sig om kandidaterne.

Vi håber af hele vores hjerte, at den bliver til noget, men vi må jo også indrømme, at det ser lidt dystert ud

Situationen for TTIP, som den danske regering går helhjertet ind for sammen med erhvervslivet, er da heller ikke god, siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri.

»Vi håber af hele vores hjerte, at den bliver til noget, men vi må jo også indrømme, at det ser lidt dystert ud. Fordi der er protektionistiske kræfter på spil i både Europa og USA«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Virksomheder vil få det lettere

Hvis handelsaftalen bliver gennemført, kan den gøre livet betydelig lettere for virksomheder på begge sider af Atlanten. Målet er for eksempel at undgå to forskellige standarder for produkter fra airbags til hovedpinepiller – noget, der koster virksomhederne ekstra arbejde – samt at gøre klageprocesser enklere.

Modsat har kritikere advaret mod, at forbruger- og miljøsikkerhed udvandes, for eksempel af en plan om at nedsætte fælles voldgiftsråd, der kan trumfe nationale domstole.

LÆS KRONIK

Endelig er ’frihandel’ i mange sammenhænge blevet et skældsord, der lugter af mistede arbejdspladser – både i USA og Europa. En udlægning, EU bestemt har afvist: Tværtimod spås en øget vækst på 0,5 procentpoint i Europa og en anelse mere i USA. EU-kommissionen er da også stadig i den optimistiske lejr og tror på en snarlig aftale.

Pessimisme i Tyskland og Frankrig

Summen af bekymringer fik dog for en uge siden Tysklands vicekansler, Sigmar Gabriel, til at sige til tysk tv, at forhandlingerne »reelt er slået fejl«. Det lagde sig oven i tilsvarende meldinger fra bl.a. Østrig og Belgien.

Kort efter sluttede en anden af EU’s sværvægtere, præsident François Hollande fra Frankrig, sig til skeptikerne, da han sagde, at han havde opgivet håbet om at lande en aftale i år – altså, med andre ord, i den TTIP-venlige Obamas regeringstid.

Forhandlingerne står i stampe, positionerne bliver ikke respekteret af modparten, ubalancen er tydelig

»Forhandlingerne står i stampe, positionerne bliver ikke respekteret af modparten, ubalancen er tydelig«, sagde han onsdag i en tale til franske diplomater ifølge BBC. Kort forinden havde hans handelsminister, Matthias Fekl, direkte opfordret til at afbryde forhandlingerne helt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri vælger at tro på, at alt håb ikke er ude.

»Ting ser altid meget svære ud, når man er midt i forhandlingerne, men lige pludselig løser de sig. Så det kan sagtens ske, at der kommer en politisk aftale i år, der så skal handles på plads«, siger han.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden